Gulyás Gergely: Magyarország ki akar maradni a háborúból

Szerdán ülésezett a kormány, a legfontosabb döntésekről a ma délelőtti Kormányinfón számol be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő - tudósít a Magyar Nemzet

A kormány tegnap a háborús helyzetet értékelte, új helyzet van, hogy míg eddig egyes tagállamok háborúpárti nyilatkozatokat tettek, most a NATO is ez irányba megy. Ez aggodalomra ad okot, mert sisakok szállítása után már az élet kioltására alkalmas fegyverek szállításával folytatódott, ami a háborút meghosszabbítja, ennek aktív szereplője lesz most a NATO is, igaz egyelőre pénzzel, de nyíltan beszélnek arról uniós vezetők, hogy csapatokat is kell küldeni – fogalmazott Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, ez világháborúhoz is vezethet.

– Atomhatalmak állnak egymással szemben, felelős nyilatkozat, hogy ezt a konfliktust el kell kerülni – emelte ki. Hozzátette, folyamatosan egyeztetnek a NATO brüsszeli központjával, hangsúlyozva, hogy Magyarország ki akar maradni a háborúból.

– Nem szállítunk fegyverereket, és nem engedünk át fegyvereket a határon – szögezte le. – Háborúpárti hangulatnak komoly veszélyei vannak. Az amerikai elnökválasztásig az amerikai politikában nem lesz változás – mondta.


Árcsökkentésre szólítják fel az üzemanyagkereskedőket

A kormány foglalkozott a benzinár kérdésével is, azt egyértelműen látni, hogy a benzin és a gázolajban is megfizetjük az árát a környező háborúknak, hiszen az orosz-ukrán konfliktus mellett az iráni-izraeli konfliktus is közvetlenül megjelenik már.

Az is biztos, hogy ezek az árak akkor fognak csökkenni, ha béke lesz, ezért a kormány célja, hogy a háborús árakon ne lehessen nyerészkedni – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a KSH publikálása szerint a magyar árak magasabbak a környező országok üzemanyag áraihoz képest, éppen ezért arra szólítja fel a magyar üzemanyag kereskedőket, hogy vigyék le az árakat a környező országok átlagárára.


Még szigorúbb fellépés a pedofilokkal szemben

A tárcavezető bejelentette: szintén tárgyalt a kormány az alaptörvény több ponton történő módosításáról, amelyet a miniszterelnök nyújtott be és az országgyűlés előtt van, és amely részben a gyermekvédelmi szabályok megerősítésével kapcsolatos.

– Ez ki fogja zárni annak a lehetőségét, hogy olyan személy kegyelmet kapjon, aki szexuális bűncselekményt kiskorú sérelmére szexuális bűncseleményt követett el, vagy ilyen bűncselekmény elkövetésében közreműködött – ismertette a miniszter a módosítást egyik részletét. Gulyás Gergely azt is elmondta, ezt egészíti ki a frakció törvényjavaslata, ami a kormány támogatását élvezi.

– Nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, és nem kaphatnak az elkövetők tiszta erkölcsi bizonyítványt – mondta példaként.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely megerősítette, a Gyermekvédelmi törvény módosítása után szigorúbb büntetés vár azokra, akik gyermekekkel szemben szexuális bűncselekményeket követnek el.

Mint fogalmazott: Meglátjuk, a baloldal hogyan dönt, ha valaki ezeket a javaslatokat nem támogatja, akkor nehezen tud a szexuális bűncselekményekkel szemben állást foglalni, hiszen ezek a javaslatok megalapozottak, szigorúbb büntetés vár az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőire, és azok a kiskapuk, amelyekkel kapcsolatban viták alakultak ki, bezárják.

Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy a gyermekvédelmi szigorításokkal kapcsolatban is kaphat-e az ország kötelezettszegési eljárást a nyakába, elmondta: nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésről van szó, de Brüsszel részéről semmit sem lehet kizárni.


További alaptörvénymódosítások

Gulyás Gergely jelezte, a kormány az alkotmánymódosítás kapcsán szeretne változtatást egy EU-s szabályozásnál is. Mint mondta, az EU hitelközösségé alakítása célja lett egyeseknek.

– Mi ilyet nem akarunk, a Covid utáni helyzetben egyszeri megoldásként kezelte ezt a kormány. De ilyen jellegű közös hitel felvételéhez csak akkor tudunk hozzájárulni, ha a parlament 2/3-os jóváhagyást ad – mondta.

A Kormányinfón a katonai csapatmozgásokról is szó volt: az Alaptörvény-módosítás a honvédségi csapatmozogásokat is érinti, célszerű, ha a honvédség műveleteiről, állomásozásáról, műveletekről részletes szabályozást sarkalatos törvény tartalmazza.

Gulyás Gergely jelezte, május 8-10-ig a kínai elnök Magyarországon tesz látogatást. – A magyar gazdaságnak érdeke a jó gazdasági viszony, Kína vezető hatalom a világon, erősebb mint az unió, ezért a gazdasági kapcsolatokban nem érdemes ideológiai korlátokat felállítani – vélekedett.


A szálak a városházára vezetnek

A Magyar Nemzet kollégájának arra a kérdésre, mely szerint a főpolgármester-helyettes szerint Karácsony Gergely riogatásai ellenére még sincs csődben a főváros, a Miniszterelnökséget vezető miniszter röviden azt felelte, Karácsonynak és a helyettesének ideje lenne egyeztetni a kérdésben. Az Origo, hídpénz-botránnyal kapcsolatos kérdésére elmondta, ha valaki a KEHI jelentését olvasta, akkor kevés kételye lehet.

– A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, súlyos bűncselekmények történtek, kérdés ki követte el, viszont a szálak a városházára vezetnek – vélekedett a tárcavezető a Lánchíd felújítása kapcsán feltárt mintegy másfél milliárd forintos gyanús pénzmozgás kapcsán.


Baloldali belharc zajlik

Arra a felvetésre, miszerint Magyar Péterrel kapcsolatban legutóbb azt mondta, „ami most történik, nincs köze, de ha mégis hálásak lesznek”, most úgy fogalmazott, érdemes pár hetet, vagy két évet várni, és ki fog derülni, hogy ez egy baloldali probléma.

– Ez bennünket nem érint, akiket érint, azokat legkevésbé sem tudom sajnálni – mondta, egyben megjegyezte: a baloldalon belüli harc a kormánypártokat nem érinti, ha igen, akkor valószínűleg kedvezően. Magyar Péter reagálására, miszerint a miniszter fenyegette, annyit mondott: Magyar Péter ennyire nem hülye, értette ő azt.

Azt is mondta, kevesebb mint 7 hét van a választásokig, nem lát problémát a kormányoldalon, a baloldalon viszont felbolydulás van. – Hogy miként oszlanak meg a szavaztok, majd kiderül, ez egy szabad ország – mondta.

Karácsony Gergely főpolgármester újrázással kapcsolatos optimizmusáról azt mondta, tiszteli a magabiztosságot, de korainak tartja.

– Normális, hogy a kormány és az önkormányzatok között jó kapcsolat van, fontos, hogy a főváros ne ellenségként kezelje a kormányt. Karácsony viszont már 2019-ben is politikai ellentétek kiélezésével kezdte munkáját – emlékeztetett.

– Az unióban a jog nem számít, a Szovjetunióban többet adtak a látszatra – mondta az Európai Bizottságnál folyamatban lévő módosításokra, melyek az uniós források kifizetéséről, illetve felfüggesztéséről szól. – Amit Magyarországtól kértek eddig, mindent teljesítettünk, most teljesen új követeléseik vannak.

A felsőoktatási uniós ösztöndíjprogrammal, az ERASMUS-sal kapcsolatban arról tájékoztatott Gulyás Gergely, reméli, sikerül megállapodni, szerinte van is erre esély. Felidézte, ma azért különbözetnek meg hallgatókat, hogy azok magyarok-e vagy sem.

– Ez mindennel ellentétes, amiért az EU létrejött és amit értékként nevesít – szögezte le. Elmondása szerint természetesen a per is lehet megoldást, bár az uniós bíróságok nem nevezhetők pártatlannak, az unió és a tagállamok közötti vitákban, de ebben az esetben annyira nyilvánvaló a jogsértés, hogy nyerhetnek, az eljárás hossza miatt a jó megoldás a megállapodás.

Vitályos Eszter hozzáfűzte, a KIM korábban indított ösztöndíj programot, hogy a magyar hallgatók és kutatók ne essenek el ezektől a lehetőségektől.

A TV2 kérdésére kifejtette, nem csökkent a migrációs nyomás, csak annyi változott, hogy nem éri meg itt próbálkozni, mert a határvadászok visszatoloncolják a migránsokat.

– A magyar határnál negyedmillióan próbáltak meg átjutni tavaly, mindaddig a helyzet nem lesz jobb, amíg az unió nem jut arra a bölcs következtetésre, hogy az EU-n kívül kell ezeket az eljárásokat lefolytatni. Azt látjuk, hogy a migrációs nyomástól szenvedő országok szenvednek attól, hogy megteltek, nem tudnak több migráns befogadni, akikről azt sem tudjuk, hogy kik ők, hiszen ezek az eljárások évekig tartanak – jelezte.


Reptérvásárlás

A Budapest Airport állami tulajdonba vétele kapcsán elhangzott: nem tudni olyan vitákról, amely szerint a hitelezővel nehezen haladnának a megállapodások.

– Teljes egyetértés van, miután nagyon sok szereplő van az ügyben és mindenkinél van egy bonyolult cégprotokoll, ezeknek a lefolytatása miatt lehetnek még napok, hetek, esetleg hónapok a megállapodásig – mondta a miniszter.

A légikikötőt érintő egyéb fejlesztésekről szólva, mint a gyorsforgalmi út, és a vonatközlekedés, azt monda, mind a kettő feltétlenül szükséges, ezért ez jelentős beruházás, ami nem csak állami forrásból valósulhat meg. – Tárgyalások folynak ezekről – tette hozzá a miniszter.


Amerika kioktat

Az Amerikai Külügyminisztérium éves jelentésével kapcsolatban a miniszter elmondta, ezt a jelentést a különféle EU-s határozatok mellé kellene tenni.

– Nem értem, miért, milyen jogcímen gondolja azt az USA, hogy a világon bárkinek joga van megtanítani, hogy mit, hogy kellene csinálni, már a műfaj is visszatetsző. Másrészt, ha végig nézzük Amerikában a korrupció helyzetét, vagyis csak közvetlenül az elnök családjához kapcsolód ügyeket, akkor nem hiszem, hogy joguk van korrupció miatt kioktatni minket. Inkább egy saját helyzetképet kellene felvázolniuk, antiszemitizmusról vagy a korrupcióról – fogalmazott Gulyás Gergely.


A mocsarat le kell csapolni

A közelgő európai parlamenti választásról beszélve közölte, az európai néppárt nem tekinthető jobboldalinak, adott esetben együttműködne a baloldallal.

– A szuverenista erőknek kellene nyerni ahhoz, hogy a mocsarat lecsapoljuk. Ha egy-két mandátummal többet kapnánk, miénk lenne a legnagyobb siker – mondta. Jelezte, a háború és béke mellett a gender, a nemzetek Európája kontra európai egyesült államok kérdése a tétje a mostani választásnak.

– Szuverenitást előtérbe helyező politikát képviselünk, a nemzeteket nem felszámolni kell, hanem erősíteni – hangsúlyozta.

Fotók: MTI/Máthé Zoltán

2024. április 25. 13:31
Iránban Mohamad Mokbert nevezték ki ideiglenes elnökké, ötnapos nemzeti gyászt rendeltek el
Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök idei...
Egyre jobban van Robert Fico, már kommunikál
A szlovák kormányfő már nincsen életveszélyben, de egyelőre a kórházban marad – közölte az intézmény.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Kőgazdag vagyok, és?
A pénz nem boldogít.. a mondat, ami már szinte szállóigévé vált a világon és az emberek többsége így is gondolja. Ki...
Mégis hogy zuhanhattak így le?
Szerencsétlen baleset vagy előre kitervelt bűntény? Lezuhant egy helikopterrel az iráni elnök és a teljes delegációj...
Vigyázz, letarolod a hajót!
Ugyanoda emelték ki a verőcei halálos hajóbalesetben összetört csónak maradványait, ahová a szinte napra pontosan öt...
Ki miatt kellett meghalniuk?
Borzalmas tragédia, ezekben a percekben is nagy erővel keresik az eltűnteket a Dunán. Szombat éjjel letarolt egy szá...
Menczer Tamás: Magyar Péter ugyanazon a szinten van mint Jakab Péter
"Ismerjük az ilyen figurákat, le kell győzni, legyőztük eddig is" - mondta hétfőn közzétett videójában Menczer Tamás...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.