Gulyás Gergely: Magyarország felkészül arra, hogy mit kell tennie egy elhúzódó háború esetén

Gulyás Gergely mellett csütörtökön debütált Vitályos Eszter kormányszóvívő, Nagy István agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett a tájékoztatón.

Örülök, hogy egy rövidebb szünet után újra találkozhatunk a sajtó képviselőivel – így kezdte a mai kormányinfót Gulyás Gergely, aki gerincműtétje után tért vissza a jól ismert helyszínen, de a megszokott pulpitus helyett egyelőre egy asztal mögött ülve. A mai tájékoztatón Vitályos Eszter, az új kormányszóvivő és Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Nagy István agrárminiszter is részt vett – fogalmazott a Magyar Nemzet

A kormány a keddi ülésén elsősorban a jelenlegi nemzetközi politikai katonai helyzetet elemezte.

A változás negatív irányú. Nagyon veszélyes időszakban vagyunk. A következő fél év döntő lesz abból a szempontból, hogy a háború vagy a béke irányában indul el a világ – festette le a helyzetet Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint több a rossz hír, mint a jó, Európa a háború felé tart.

A háborús láz a brüsszeli bürokratákról átterjedt a kontinens vezető politikusaira is. Európa vezető politikusai kommunikálnak arról, hogy katonákat küldenének Ukrajnába, noha ez korábban vörös vonal volt.

Emellett a NATO is irányt váltott: eddig csak kommentálta ami ott történik, de nem vált résztvevőjévé a konfliktusnak, a világháborúra való veszéllyel utasította el a beavatkozás lehetőségét.

Ha Ukrajnában a NATO katonai ereje jelenik meg, az olyan kockázatot hordoz magában, amelyet mindenképp el kell kerülni. Eddig ezt képviselte a szövetség is

– szögezte le a tárcavezető.


Nagyon közel járunk az újabb világháborúhoz

Létre akarnak hozni NATO ukrán misszió keretében létre akarnak hozni egy százmillió dolláros alapot. Ezzel akarják segíteni a katonai kiképzést, koordinálni a fegyverszállításokat, ráadásul már az a határ, hogy nem küldünk katonákat, egyre inkább elmosódik.

Magyarország komolyan aggódik a fejlemények miatt, a NATO-ra védelmi szövetségre tekint Gulyás Gergely tájékoztatása szerint. A kormány szerint a háborúnak katonai megoldása nincs, tűzszünetre van szükség.


Fel kell készülni az elhúzódó háborúra

A kormány mérlegelte, hogy a magyar gazdaság szempontjából mivel jár egy háborús korszak. A miniszter szerint a legfontosabb döntést az amerikaiak hozzák majd meg, és egész más lesz a világ, ha Donald Trump fog győzni.

A következő fél év döntő lesz a miniszter szerint, sok múlik azon, hogy ki nyeri novemberben az amerikai elnökválasztást. A kormány a költsévetés módosítását emiatt csak november 5-e után fogja benyújtani.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó kinevezéséről Gulyás Gergely azt mondta, ő hangolja össze a hadsereg és a kormányzati intézkedéseket. A kormány a NATO-n belül azt képviseli, hogy egy egyhangú döntéshozatalra épülő szövetség részeként kimaradjunk a háborúból, és a lehető legkisebb veszély fenyegessen minket.


Magyarország továbbra is elutasítja a migrációt

Beszélt arról is, hogy az Európai Parlament által elfogadott migrációs rendelettervezettel rossz döntés született, ezt mutatja, hogy a tervezetek is csak 55 százalékos támogatottsággal mentek át, ebben Lengyelországgal vagyunk egy platformon, azaz nem támogatjuk a migrációt.

– Úgy gondoljuk, hogy nekünk nem kell elszenvednünk Nyugat-Európa társadalmi feszültségeit. Elutasítjuk a kötelező elosztást, hogy pénzbüntetést fizessünk ezért, ez végrehajthatatlan, nem jelent érdemi segítséget, bármilyen európai döntéssel szemben meg kell védeni hazánkat – fejtegette Gulyás Gergely.


Újabb részletek derültek ki az új otthonfelújítási támogatásról

Vitályos Eszter kormányszóvivő elmondta háború okozta nemzetközi energiaválság egyértelművé tette, hogy önellátási képességünket és energiaszuverenitásunkat meg kell erősítenünk. A külső kitettségek a belföldi termelés fokozása mellett a fogyasztás csökkentésével is csökkenthetők. Ezen a területen komoly eredményeket ért el a kormány. 


A családok legutóbb a CSOK részeként kaphattak támogatást, most pedig egy 108 milliárd forint keretösszegű új konstrukció fog megjelenni uniós forrásból. Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyújt majd segítséget a kormány.

A hőszigeteléshez, nyílászárócseréhez, melegvízrendszer, fűtésrendszer, gázkazán korszerűsítéséhez lehet támogatást szerezni.

Ennek a támogatására 2,5 millió forint igényelhető. A magasabb jövedelmű járásokban a támogatási összeg kevesebb lesz. Egyértelmű elvárás a konstrukcióval kapcsolatban, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell majd elérni.

A beruházásokat három féle forrás finanszírozza majd. Önerő, kamatmentes hitel, és egy vissza nem térítendő támogatás része. A maximális hitellel és támogatással együtt kormány akár 6 millió forinttal járul hozzá a családi házak felújításához.

Az otthonfelújítási programról kiderült az is, az előkészítések még zajlanak arról, felülről nyitott keretű lesz-e a támogatási lehetőség, illetve, térségenként mekkora lehet a támogatás összege.

A hídpénzbotrány kapcsán a Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely elmondta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jelentései erősítik azt a gyanút, hogy komoly korrupciós visszaélések lengik körül a lánchídfelújítást. A KEHI ezt a jelentést a holnapi napon nyilvánosságra tervezi hozni. Az ügy szálai a baloldal által vezetett budapesti városházára vezetnek.

Gulyás Gergely Magyar Péter politikai színrelépését késeltetni igyekezett. Hozzátette: 2018-ban azt a felkérést kapta a miniszterelnöktől, hogy vezesse a Miniszterelnökséget, és akkor államtitkárt kellett találnia.

Akkor Magyar Péternek elmondta, a feleségét kiválóan alkalmasnak tartja a pozícióra, majd később miniszteri pozíció ellátására, őt viszont nem. Ezt neki is elmondta, nem változott azóta az álláspontja.

Karácsony Gergely és Pikó András tüntetésével kapcsolatban azt mondta: felettébb gyengén teljesítő kerületi polgármester újraválasztási kampányának a része.

2024. április 11. 11:55
Békéscsabai Extrém sportpálya - kihívás, adrenalinfröccs, jó közösség
Az extrém sportok szerelmesei számára új közösségi tér alakult ki Békéscsabán. A megújult Extrém Sportpályán garantá...
Menczer Tamás: A baloldal szerint a fideszesek állatok, adjunk csattanós választ a sértegetőknek június 9-én
Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalára feltöltött videójában hívta fel a figyelm...
Defektet kapott egy busz a hőség miatt, több halott
A halálos áldozatok között nők és gyerekek is voltak.
Mentőhelikopter landolt Hajdúnánásnál, több gyermek is megsérült - fotókkal
Több egységet riasztottak a helyszínre.
Újabb vízidráma: elragadott a vihar két horgászt a Balatonon
A tó túlsó partján találtak rájuk.
Micsoda buli lesz!
29 évet kellett várni a rajongóknak, de most a legendás Hungária együttes újra giga koncertet ad, ahol egy estére a ...
Igen, sanyargattam magam!
Tomán Szabinát ma már mindenki csak sikeres üzletasszonyként emlegeti. Nem titok azonban, hogy modellként kezdte a k...
Hogy lehet ezt túlélni?
Vannak olyan dolgok egy nő vagy a szülők életében, amiről nem beszélnek. Nem beszélnek, mert nem tudják, hogyan, vag...
Tények teljes adás, 2024. május 29., szerda
ELŐZÉSEK - Vétlen házaspár halt meg a brutális vámospércsi balesetben. Épp hazafelé tartottak, amikor egy elhibázott...
Továbbra is aktív a sorkatonaság bevezetéséről szóló beszélgetés Magyar Péter csoportjában
Akár a nőkre is kiterjedő sorkatonaság bevezetéséről tárgyalnak Magyar Péter programalkotást segítő csoportjának tag...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.