Gulyás Gergely: a magyar-bajor kapcsolatok túlmutatnak a napi véleménykülönbségeken

Magyarországot és Bajorországot történelmi kapcsolat fűzi össze, amely túlmutat a napi véleménykülönbségeken - hangsúlyozta Gulyás Gergely csütörtökön Münchenben az utolsó bajor uralkodó, a sárvári birtokán elhunyt III. Lajos halálának századik évfordulóján tartott megemlékezésen.

2021. október 29. 08:12

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy az első magyar király, Szent István és Gizella bajor hercegnő házassága óta egy évezredet átfogó magyar-bajor kapcsolat a jelenkorban is erős. A magyar és a bajor ipar például annyira összefonódott, hogy "túlzás nélkül lehet állítani, hogy minél sikeresebb a bajor ipar és gazdaság, annál sikeresebb a magyar ipar és a magyar gazdaság".

A Wittelsbach-ház utolsó uralkodójának tiszteletére a bajor politika és közélet számos jeles képviselőjének részvételével tartott megemlékezésen mondott beszédében Gulyás Gergely rámutatott, hogy éppen III. Lajos halála századik évfordulójának esztendejében sikerült rendezni a sárvári várban a második világháború végén befalazott, majd 1952-ben megtalált és államosított Wittelsbach-kincsek sorsát.

Kiemelte, hogy a családdal kötött megállapodás alapján a kincsek egy részét a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban állítják ki. A kiállítás a Wittelsbach-örökséget a közös történelem, a közös hagyományok és értékek részeként mutatja be. "Mi, magyarok nagyon büszkék vagyunk erre a kapcsolatra, nagy gonddal ápoljuk és továbbra is együtt akarunk dolgozni Bajorországgal és a Wittelsbach-családdal" a jövőbe mutató új terveken - mondta a miniszter.


Mint kifejtette, Európában a koronavírus-világjárvány, a tömeges migráció, a súlyos érték-, és irányvesztés közepette új kihívásokkal kell szembenézni, így folyton előkerül a kérdés, hogy milyen Európára van szükség. A második világháború utáni első német szövetségi elnök, Theodor Heuss szavait idézve hangsúlyozta, hogy a görög filozófiára, a római jogra és a kereszténységre kell építkezni. Magyarország elkötelezett ezen értékek mellett, és "készek vagyunk elfogadni, hogy más országok másmilyen döntést hoznak, de ragaszkodunk ahhoz, hogy jogunk van képviselni éppen azokat az értékeket, véleményeket és álláspontokat, amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt azok is képviseltek, akik most annyira szeretnek kritizálni minket" - mondta Gulyás Gergely.

A bajor tartományi kormány európai és nemzetközi ügyekért felelős minisztere, Melanie Huml beszédében ugyancsak kiemelte, hogy a közös múlt rendkívüli erős kapcsolatot alakított ki bajorok és magyarok között, ami az élet legkülönbözőbb területein megmutatkozik. Így például Magyarország benne van Bajorország tíz legfontosabb kereskedelmi partnere között, és Bajorországban nagyjából 76 ezer magyar él és dolgozik.

Ezt a kapcsolatot tovább kell ápolni és fejleszteni, azért is, hogy ha adódnak nézeteltérések, legyen párbeszéd, és "ne egymásról, hanem egymással beszéljük" - húzta alá a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

MTI/A fotó illusztráció (MTI)

Még mindig küzdenek az életéért
Az Omega frontembere, Kóbor János több mint két hete került kórházba. A kiszivárgott hírek szerint még mindig súlyos...
Sztárok hasonmásaiként is befuthatnak
Úgy tartják, a Földön mindenkinek van legalább egy hasonmása. És ez alól nem képeznek kivételt a világsztárok sem. S...
A túléléstől nem félt, csak a pofontól
Folyamatosan nő a feszültség a Farm VIP második évadában. A játékosoknak nem csak a feladatokkal kell megküzdeniük, ...
Feleségének nem elég szexi, másnak igen
Újra megválasztották az egyik leghíresebb magazin olvasói a legszexibb férfit. A végeredmény még magát a színészt is...
Az apja halála változtatott meg mindent
Karácsony közeledtével a hazai sztárok is az ünnepi készülődés izgalmait élik át már most! Meződi József, az Apostol...
Tények teljes adás, 2021. november 29., hétfő
VÉTLEN - Tragédia Vecsésnél, egy szabálytalan autós miatt halt meg egy vétlen ételfutár, a nő fékezett, de a kisbusz...
Nagyot álmodtak, de küzdeniük is kellett
Japánban született újjá Lantos Tímea, egy tiszakécskei kézműves lány, aki mert nagyot álmodni és valóra váltotta azt...
Botrányhősök voltak, meg tudtak változni
Kelemen Anna nem tartja kizártnak, hogy egykor majd férjhez megy. A playmate azt is elárulta, hogy szerinte nem botr...
Újabb házak felé tart a lávafolyam
Óriási sebességgel halad előre egy újabb lávafolyam La Palma szigetén. A forró magma percenként akár hat métert is h...
Bige miatt fizettek többet a magyarok
Többet kellett fizetniük a magyaroknak az élelmiszerekért Bige László kartellezése miatt - erről Nagy István beszélt...