Gulyás Gergely: A kormány kitart amellett, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból

Szerdán ülésezett a kormány, és áttekintette a kínai elnök látogatásával, a háborúval és a gazdaság helyzetével kapcsolatos kérdéseket – közölte a kormányinfón Vitályos Eszter kormányszóvivő. A megszületett döntéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette.

A tegnapi kormányülésen értékelték a háborús helyzetet, ami súlyosabbá vált, hiszen újabb részletek derülnek ki azokról a NATO-tervekről, amelyek a háborúba való közvetlen beavatkozás veszélyével fenyegetnek – mondta a miniszter a Magyar Nemzet beszámolója szerint. 

A fegyverszállítások koordinációjáról és a kiképzésről tesz említést a NATO-javaslat, valamint öt évre szóló 100 milliárd dolláros finanszírozásról, ami arra utal, hogy a háború évekig tartó elhúzódásával számolnak a szövetségesek.

Magyarországra óriási nyomást helyeznek, hogy támogassák ezeket a NATO terveket. – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kelljen magyar katonákat és fegyvereket küldeni Magyarországról Ukrajnába – jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette: 800 ezer áldozatról beszélünk a fronton, ehhez képest a frontvonal alig változott. A magyar kormány a NATO bevonulása és részvétele helyett a béketárgyalások megkezdése és a tűzszünet mellett áll ki.

A kormány azon van, hogy megakadályozza a NATO beavatkozását a konfliktusba, ha ez mégis megtörténik, akkor szeretnék, ha Magyarország kimaradna belőle.

Úgy vélekedett: azért kell megerősíteni a NATO haderejét, hogy garantálni tudja a békét. Mint mondta, a következő napokban és hetekben további fontos egyeztetések lesznek. A honvédelmi és a külügyminiszter a kormányinfók között is tájékoztatást fognak adni a fejleményekről.


Kínai elnöki látogatás

Az elnök Párizsba és Budapestre látogat, ami mutatja hazánk növekvő súlyát – értékelte Gulyás Gergely a kínai elnök budapesti látogatását. – A látogatásnak a gazdasági jelentősége az elsődleges, fontos látni, hogy 2005-ben az Európai Unió GDP-jének kevesebb mint ötöde volt a kínai, ma pedig Kína már megelőzi az uniót. Ez sokat elárul Európáról is – mutatott rá.

Míg az egyik nagy globális gazdasági újság szint az 500 legnagyobb vállalatból tizenöt volt 2004-ben kínai, ma több mint 130 – ismertette a miniszter. Szerinte ez jelzi, hogy Kína a világ egyik vezető hatalma.

Érdekünk, hogy minél több kínai vállalt érkezzen hazánkba, előnyös üzletben vagyunk érdekeltek több területen, például ahol csúcstechnikát adnak a világnak

– jelezte Gulyás Gergely. Hozzátette: vannak Magyarországon német, amerikai, koreai befektetések, de a kínai gazdasági együttműködésekkel is erősödik a magyar gazdaság, és a találkozón ezt kívánjuk erősíteni.


A gazdasági újraindulás éve

A miniszter beszámolt róla, hogy 3,6 százalékra zuhant vissza a március infláció, ami jól mutatja, hogy a 2023-as gazdasági célkitűzés eredményes volt, a 2024-es év így a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz. Hozzátette: ezek az adatok lényegesen jobbak lennének, ha le lehetne zárni az orosz–ukrán háborút.

Magyarország 1,7 százalékos gazdasági növekedése a harmadik legjobb az Európai Unióban, a negyedéves 0,8 százalékos növekedés holtversenyben pedig a második legjobb – mutatott rá. Mint kifejtette,

2024-ben a 2,5 százalékos GDP-növekedés reális a háború mellett is, 2025-ben pedig a 4,1 százalékos bővülés is elképzelhető. A fogyasztás Magyarországon egyre nő, így szerinte optimisták lehetünk.


Csok plusz, otthonfelújítás

Vitályos Eszter kormányszóvivő a csok plusz igényléséről azt mondta: a kormány január 1-jétől minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a gyermekes házaspároknak. – Nagyon nagy érdeklődés van, a befogadott kérelmek összege 83 milliárd forintot is meghaladta. Egy főre 26 millió forint jutott átlagosan, március végéig 1400 házaspárnak ítélték meg 35 milliárd forint értékben.

Az otthonfelújítási program július 3-tól igényelhető – ismertette a kormányszóvivő. – Lezárult a társadalmi egyeztetés, több mint 500 beérkezett vélemény érkezett, így kikerült a feltételek közül a gázhálózatra való kötöttségi feltétel. A majdani kérelmezőknek érdemes lesz munkáltatói igazolást, nemleges adótartozásról szóló dokumentumokat is beszerezni – tette hozzá.

Az elmúlt időszak beruházásairól szólva kiemelte, hogy 180 milliárd forintnyi közútfejlesztés valósult meg, köztük a soproni északi elkerülő út egy része is, de átadták a Mosonmagyaróvár melletti három kilométer hosszú tehermentesítő utat is.

 

Dollárbaloldal, üzemanyagárak, Magyar Péter

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely beszélt Lengyelországról is, ahol szerinte az állam működésében semmi nem változott, a jogállamiság azonban romlott. A brüsszeli elit háborút támogató szövetségese került hatalomra, így lezárják a hetes cikkely szerinti eljárást. Az unióban a jogállamisági kérdéseknek közük sincs a joghoz, ami gyengíti az Európai Uniót, és veszélyezteti az EU kohézióját – tette hozzá.

A Magyar Nemzet kérdésére a guruló dollárok botránnyal kapcsolatban a tárcavezető elmondta: szerinte minden politikusnak el kell számolnia a kampányban, ebben konszenzus volt korábban. Ehhez képest a baloldalnak az lett a szokása, hogy külföldi támogatásokért ácsingózik. Karácsony Gergely is elszámolással tartozik az ügyben – jelentette ki.

Gulyás Gergely szerint a választások tétje, hogy mennyi polgár látja fontosnak, hogy Európában béke legyen. Ma azok a politikusok vannak többségben, akik a háborút támogatják, emellett még ideológiai kérdések is terítéken vannak – értékelte a helyzetet a miniszter.

– Az, hogy az unióban már a férfiak is szülhetnek, jól mutatja, hogy eddig az elmebaj volt többségben – mondta. Az üzemanyagok árának csökkentésével kapcsolatban közölte: ha a kereskedők nem tartják be a feltételeket, a kormánynak megvannak eszközei, hogy fellépjen.

Magyar Péter korábban Brüsszelben a rezsicsökkentéssel szemben lobbizó jelöltjével kapcsolatban Gulyás Gergely úgy értékelt, hogy a magyar baloldal mindig támadta a rezsicsökkentést, nincs ebben semmi meglepő. Magyar Péter azon felvetését, hogy blokkolták a tüntetésén az internetet, a miniszter azt mondta: ez nem rendészeti, hanem orvosi kérdés. Erős kisebbségrendűségi komplexusként értékelte, hogy szerinte mi állhat annak hátterében, hogy Magyar Péter támadja Kocsis Máté fideszes frakcióvezetőt.

Gulyás Gergely szerint az, hogy valaki a saját feleségét lehallgatja és felveszi, minősíthetetlen, ehhez képest a „Poloska Péter” megnevezés barátságosnak tekinthető. A miniszter arra számít, hogy végül a baloldal egységesen lép fel, Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc pedig összefog egymással.

A kampányidőszakról, Magyar Péterről még annyi említést tett, hogy az érdemi időszak még csak most jön a választások előtt. – A mi célunk, hogy világossá tegyük, a kormány mit ért el. A baloldali küzdelmeket mi egy kényelmes székből nézzük – jelentette ki a miniszter.

Vitályos Eszter a megszűnő szentendrei mammográfiai rendelésről azt mondta: a szentendrei rendelő az önkormányzat fenntartásában van, a vizsgálatot a kormány ingyenesen biztosította. – Nem állhat elő olyan eset, hogy a Pilis–Dunakanyar térségben élőket megfosztják az ingyenes mammográfiától, még akkor sem, ha egy végrehajtási vita áll a háttérben – szögezte le a kormányszóvivő.

A városban, ahogy az országban több helyen, jelen vannak olyan álcivil szervezetek, amelyek Soros-támogatásból élnek.

– A törvények mindenkire érvényesek, a külföldi befolyásolási kísérletek miatt fogadtuk el a vonatkozó törvényt. Sok településen indulnak álcivilek, akik használhattak fel Soros-pénzeket. A Civil Kollégium Alapítvány például több tízmillió forintot kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól, de több ilyen álcivil szervezet is van, Szentendrén ilyen a Civil Kotta Egyesület.

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

2024. május 09. 12:53
Iránban Mohamad Mokbert nevezték ki ideiglenes elnökké, ötnapos nemzeti gyászt rendeltek el
Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök idei...
Egyre jobban van Robert Fico, már kommunikál
A szlovák kormányfő már nincsen életveszélyben, de egyelőre a kórházban marad – közölte az intézmény.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Kőgazdag vagyok, és?
A pénz nem boldogít.. a mondat, ami már szinte szállóigévé vált a világon és az emberek többsége így is gondolja. Ki...
Mégis hogy zuhanhattak így le?
Szerencsétlen baleset vagy előre kitervelt bűntény? Lezuhant egy helikopterrel az iráni elnök és a teljes delegációj...
Vigyázz, letarolod a hajót!
Ugyanoda emelték ki a verőcei halálos hajóbalesetben összetört csónak maradványait, ahová a szinte napra pontosan öt...
Ki miatt kellett meghalniuk?
Borzalmas tragédia, ezekben a percekben is nagy erővel keresik az eltűnteket a Dunán. Szombat éjjel letarolt egy szá...
Menczer Tamás: Magyar Péter ugyanazon a szinten van mint Jakab Péter
"Ismerjük az ilyen figurákat, le kell győzni, legyőztük eddig is" - mondta hétfőn közzétett videójában Menczer Tamás...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.