Gulyás Gergely: A kormány fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni az ukrajnai háborúba, tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és továbbra sem vesz részt a fegyverszállításokban - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely azt mondta, az elmúlt hetekben egyre több olyan nyilatkozat látott napvilágot, amely komoly aggodalomra ad okot: nap mint nap hallják, hogy nem kell tűzszünet és folytatni kell a háborút. Ezek nem a magyar kormány által kívánatosnak tartott békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába mutatnak - hangsúlyozta.

A kormány fenntartja álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, életet menteni csak békével lehet - szögezte le a miniszter.

Azt is megerősítette: fegyverszállításban Magyarország nem vesz részt, ugyanakkor minden olyan tagállami - védelmi eszközökre, kapacitásnövelésre vonatkozó - felkészülésben aktívan részt vesz, ami akár a NATO védelmi képességeit erősíti meg, akár a magyar hadsereg jobb felszerelését szolgálja.

Közölte: a NATO tagországoknak világos közös szabályaik vannak, csak akkor bocsátkoznak hadba, ha bármelyik tagállamot támadás ér. Ilyen a közös értelmezés szerint utoljára 2001. szeptember 11-én történt, tehát az elmúlt bő két évtizedben erre nem volt példa - tette hozzá.

Kiemelte: Magyarország a szövetség részeként teljesíti a ráháruló feladatokat a NATO keleti szárnyának erősítésében, de a NATO alkotmányának megfelelően ezt kizárólag védelmi céllal teszi. Jelezte: az ezzel kapcsolatos tervektől majd nyáron a litván NATO-csúcson születhet döntés, ugyanakkor Magyarország már az elsők között hozott létre egy olyan magas készültségű NATO csapatot, amelyben amerikai, olasz, horvát és török katonák is részt vesznek magyar parancsnokság alatt. Ez az alakulat is védelmi célokat szolgál, értelemszerűen az orosz-ukrán háborúban nem vesz részt - hangsúlyozta.

Közölte azt is: a közös európai uniós lőszerbeszerzésben Magyarország szeretne részt venni, de az ennek keretében vásárolt lőszereket csak a Magyar Honvédség fogja felhasználni, külföldre nem küldenek élet kioltására alkalmas eszközöket. Megjegyezte: nyilván lesznek olyan tagállamok, amelyek az így vásárolt lőszerekből a frontra is küldenek. Ismertette: egy hétéves időszakra szóló csoportos megrendelésről van szó, ami előnyös Magyarország számára.

A miniszter helyesnek tartja, hogy az Európai Unió is aktívabb lett katonai területen, ugyanakkor emlékeztetett: a magyar miniszterelnök volt az első, aki már több mint tíz évvel ezelőtt között a közös uniós haderő létrehozatalát javasolta. Milyen jó lett volna, hogyha ezt megfogadják az uniós tagállamok vezetői - jegyezte meg.

Fotó: MTI/Soós Lajos

"Kérünk mindenkit, pártpolitikai hovatartozásra való tekintet nélkül támogassák a békepárti határozatot"

Gulyás Gergely arra kért minden politikai erőt, hogy a jövő heti parlamenti szavazáson támogassa a kormánypárti képviselők által benyújtott békepárti határozati javaslatot. Emlékeztetett: egy éve a magyar állampolgárok világosan állást foglaltak a béke ügyében, a határozattal pedig megerősíthetik ezt a nyilvánvaló választói akaratot.

Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni a háborúba, továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy az a helyes magatartás, ha minden támogatást humanitárius eszközökkel megadunk Ukrajnának és Kárpátaljának, segítjük a kárpátaljai magyarságot, anyagilag is támogatjuk Ukrajnát, fogadjuk az onnan érkező menekülteket, ugyanakkor a magyar emberek közös akarata elegendő kell, hogy legyen ahhoz, hogy el tudjuk kerülni a háborúba való belesodródást

- fogalmazott.

Nagy-Britannia uránium tartalmú lövedékek Ukrajnába való szállítási terveiről a tárcavezető kérdésre válaszolva kijelentette, hogy ez "nem a deeszkaláció irányába vezet". Megjegyezte: Magyarország véleménye ismert a fegyverszállításokról, és nem tanácsolná, hogy uránnal dúsított fegyvereket szállítson bárki is.

2023. március 23. 16:25
9 éves kisfiú holttestét találták meg a Dunában
Egy másik gyereket még mindig keresnek.
8 éves kislányt harapott arcon egy kutya, biciklizés közben érte a támadás
Életveszélyes sérüléseket szenvedett.
Megszólaltak a Deák téri kettős gyilkosság szemtanúi - videóval
Újabb megrázó részletek derültek ki a Deák téri késelésről.
Fegyvert fogtak a rendőrökre a becskei kocsma előtt, eldördült egy lövés is
Meglőttek egy férfit, aki fegyverrel fogadta az intézkedő rendőröket Becskén - közölte a Nógrád Vármegyei Rendőr-fők...
Kórházba került Ferenc pápa, műteni kell
A szentatya kórházba vonult, ahol hamarosan megoperálják majd.
Egy betegség miatt nem érinthetett meg senkit Trokán Anna
A színésznő egy disztópikus világba csöppent.
Újabb botrány Harry herceg körül, hatalmas titokról rántotta le a leplet
Harry herceg szerint a brit bulvársajtó "ipari méretekben" törte fel az ő és a hozzá közel állók, köztük egykori bar...
Több száz kiló kábítószert foglaltak le a horvát rendőrök
A horvát hatóságok 745 kilogramm kokaint foglaltak le 20 millió euró értékben a fiumei (Rijeka) kikötőben - közölte ...
Felszámoltak egy csempészbandát, nem drogokkal kereskedtek
Egy évig tevékenykedtek illegálisan.
Kökény Attila segítséget kért, fiát érte balszerencse
Az énekes nem hagyja annyiban a dolgot.
Szomorú és csalódott voltam, de sosem haragudtam a Liu testvérekre
Budapest egyik nagy rejtélye: van egy rettenetes terület, amely nincs rajta a térképen
Előkerült Curtis, így magyarázkodott az eltűnéséről
Óriási siker, hatalmas érdeklődés mellett elkezdődött a Magyar Mozgókép Fesztivál
Brutális mozgólépcső-baleset történt Dél-Koreában - videó