Fürjes Balázs: Ha Karácsony komolyan gondolja, tegye meg az első lépéseket

Fürjes Balázs szerint az elmúlt években a dugódíj azért került megint elő, mert Karácsony Gergely bevette a programjába és be akarta vezetni. A héten a főpolgármester a Partizánban adott interjújában azonban elismerte, hogy nincs értelme bevezetni a dugódíjat Budapesten. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára most azt javasolta Karácsony Gergelynek, hogy ha komolyan gondolja a kijelentéseit, tegyen dugódíj-ellenes lépéseket - írta az Index.

2022. december 03. 09:52

„Valóban véget ér az autósüldözés? Karácsony Gergely tényleg meghátrál, és feladja a dugódíj tervét? Megnyugodhatnak a Budapest külső kerületeiben és az agglomerációs gyűrűben élők? Karácsony Gergely valóban hátraarcot csinál és ejti a dugódíj bevezetését?” – teszi fel a kérdést Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közösségi oldalán megosztott bejegyzésében.

"A héten a főpolgármester a Partizánban adott interjújában korábbi harcos dugódíjpárti kijelentéseivel szemben végre elismerte: a dugódíj rossz eszköz, nem éri meg, nincs értelme Budapesten bevezetni. Ez a magát zöldpolitikusként eladni akaró főpolgármester részéről teljes önfeladás: a dugódíj (behajtási díj) bevezetése szerepelt Karácsony választási programjában és azt többször beígérte még erre a ciklusra" – írta bejegyzésében Fürjes, akiben megfogalmazódott a kérdés: „minek higgyenek most a budapestiek?” Hozzátette: „mi biztosan nem változtatjuk meg álláspontunkat: megakadályozzuk a dugódíj bevezetését, mert nem így kell megoldani Budapest és a várostérség valóban súlyos közlekedési problémáit”.

A megoldáscsomag

Fürjes Balázs ezután egy három elemből álló, a főváros és kormány konstruktív együttműködésében megvalósítható megoldáscsomagról írt, amely az alábbi pontokból áll:

  • A tömegközlekedés mennyiségi és minőségi fejlesztése. Eredmény: gyorsabb, kényelmesebb, megbízhatóbb, több kapcsolatot és átszállást biztosító közösségi közlekedés.
  • A hiányzó északi és déli peremhidak (Aquincumi, Galvani) és a hozzájuk tartozó külső körúti elemek megépítése. Eredmény: közvetlen kapcsolat a külső városrészek között, rövidebb utazások, a belvárosi forgalom jelentős csökkentése (napi 80 ezer autó).
  • P+R- és B+R-parkolók építése a külső csomópontokon. Eredmény: akik befelé tartanak, biztonságosan le tudják tenni az autót.

Véleménye szerint a dugódíj alapvetően „hibás eszköz, amely nem megoldja, csak tetézi a bajt”. Autóval járni nem deviancia – szögezte le, hangsúlyozva, hogy a külső kerületek és az agglomeráció lakói közül sokan használnak autót munkájukhoz, a munkába járáshoz, a gyerekek fuvarozásához és a családi élet szervezéséhez.


"Márpedig Budapest nem csak a belvárosból áll! A külső kerületekben élőket is megilleti a város szabad használata. A baloldali pártokkal ellentétben mi hiszünk a szabad választás lehetőségében, nem szeretnénk megszabni, hogyan éljék mindennapjaikat a budapestiek és mivel közlekedjenek" – fogalmazott az államtitkár. Mint írta, az üldözés és megbélyegzés helyett versenyképes választási lehetőségeket kell teremteni, hogy az emberek maguk válasszák a közösségi közlekedést. Hangsúlyozta: a dugódíj nem európai megoldás. Az Unió 27 fővárosából csak Stockholmban létezik, 26 fővárosban nem.

„A dugódíj csakis azért kerül időről időre napirendre, mert a baloldal be akarja vezetni. Először Demszky és Gyurcsány egyezett meg Brüsszellel, hogy legyen Budapesten dugódíj, és ezt elő is írta az EU a négyes metró uniós támogatása kapcsán. A kötelezettség ma is él, de a polgári kormány a budapestiek és az agglomerációban élők védelmében nem volt hajlandó teljesíteni azt” – olvasható a posztban.

Tegyen lépéseket Karácsony Gergely

Fürjes Balázs szerint az elmúlt években a dugódíj azért került megint elő, mert Karácsony Gergely bevette a programjába és be akarta vezetni. „Őszinte-e Karácsony Gergely hátraarca, valóban ejtette a dugódíj tervét?” – tette fel a kérdést, majd azzal magyarázta a főpolgármester pálfordulását, hogy észrevehette, hogy „autósüldözős politikáját a baloldalon is sokan kritizálták, és így próbálja visszaszerezni a baloldali pártok bizalmát, akik ma egyáltalán nem biztosak benne, hogy ő a legjobb főpolgármester-jelölt”.

Szerinte Karácsony Gergely most bizonyíthatja őszinteségét, így ha valóban komolyan gondolja a kijelentését, tegyen valódi dugódíjellenes lépéseket – javasolta Fürjes. Ezek közül fel is sorolt kettőt:

  • Budapest főpolgármestereként kezdeményezze írásban, hivatalosan az Európai Bizottságnál, hogy töröljék el a Demszky-Gyurcsány idejében vállalt kötelezettséget a dugódíj bevezetésére! Természetesen úgy, hogy az ne járjon támogatásvisszafizetési kötelezettséggel!
  • A főpolgármester javaslatára a fővárosi közgyűlés hozzon határozatot a dugódíj tervének végleges és egyértelmű elsüllyesztéséről!

Címlapfotó: Facebook/Fürjes Balázs

Felfoghatatlan tragédia: Mentőt hívtak két tinihez, az egyikük a kórházban meghalt
A 15 éves lány életét már nem tudták megmenteni, egy 16 éves fiút pedig jelenleg is kórházban ápolnak.
Lövöldözés volt egy társasházban, a kiérkező rendőrökre is rálőttek
A férfi a gyanú szerint felfegyverkezve akart rátörni szomszédjára, majd a kiérkező rendőrökre is tüzet nyitott.
Pofonosztás volt az egri wellness szállodában, a nyakmasszírozóra túl nagy érdeklődés volt
A vendégek az egyik nyakmasszírozón vesztek össze, majd egymásnak estek.
Földrengés volt Iránban, többen meghaltak
Legalább hárman meghaltak és több mint 800-an megsérültek a hét végén az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban tört...
Küszöbön a zombiapokalipszis? Rohamosan nő a halálos gombafertőzések aránya
A The Last of Us című horrorsorozat gombája a valóságban is létezik, mégsem a Cordyceps jelenti a legnagyobb problém...
Már van olyan áldozat, akit eltemettek
Rokonok és barátok sírva gyűltek össze az izraeli utcákon, hogy részt vegyenek a kelet- jeruzsálemi lövöldözés két á...
Megteltek a sípályák, jönnek a mínuszok
Óriási tömeg volt a mátraszentistváni síparkban, rengetegen voltak a hétvégén síelni, vagy szánkózni Bánkúton. Ott m...
Papucsára hívott volna mentőt
Nem beszélem John Lennon nyelvét, fent maradt a papucsom a csirkeól tetején, nem lehet cukrot kapni a boltban - ilye...
Haza akarnak költözni a paneltűz után
Új bútorokat és rengeteg felajánlást kapott az a miskolci család, akiknek a lakása szilveszterkor egy tűzijáték miat...
Nem adott jegyet, vitatkozott az utassal
Trágárul káromkodva próbált lezavarni a buszról egy utast a sofőr, erről megdöbbentő videó készült. A buszvezető nem...
Romlott Rácz Jenő állapota
Üzent Szalai Ádám
35 évesen meghalt a népszerű sztár
Borzalmasan szerepel továbbra is a Fehérvár
Megszerezte az összes osztrák lakos címét egy hacker