Fürjes Balázs: A világbajnoksággal nagyot nyerhet Magyarország

A szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság számos kézzelfogható haszonnal jár már most is és összekovácsolja a nemzetet. Budapesten begyógyult egy tájseb, megújult egy lerobbant rozsdaövezet. A város szebb, zöldebb, élhetőbb lett. A vb nagy lökés a turizmusnak, félmillió vendégéjszakát hoz a magyar szállodáknak. A siker kapujában vagyunk, és ez egy hatéves csapatmunka eredménye, köszönet illet mindenkit - jelentette ki az MTI-nek Fürjes Balázs, a vb szervező bizottságának társelnöke.

Fürjes Balázs, aki irányította a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, benne a Nemzeti Atlétikai Központ előkészítését és tervezését, valamint vezette a sikeres vb pályázatot is, elmondta, hogy a Magyar Olimpia Bizottság, a Magyar Atlétikai Szövetség, a fővárosi és ferencvárosi önkormányzat és a kormány még 2015-ös budapesti olimpiai pályázat részeként határozták meg az atlétikai központ helyszínét, koncepcióját és azt, hogy a központ egy jóval nagyobb új városi szabadidős és sportparkban kapjon helyet a ferencvárosi Duna-parton, egy korábbi lerobbant rozsdaövezet helyén.

A Nemzeti Atlétikai Központ sokkal több mint stadion, egyben városrehabilitáció is, 15 hektáros szennyezett, elhanyagolt terület újult meg. A rozsda helyén kizöldült a város, a budapestiek újra birtokba vehetik a ferencvárosi Duna partot

- hangsúlyozta.

Hozzátette, a 35 ezres sportközpont a park egyharmad részét foglalja el. A vb után 15 ezresre visszabontják a lelátókat és az ideiglenes lelátók helyén létrejön a létesítményben egy emelt, panorámás, bárki által használható 800 méteres futókör. Emellett az atlétikai központban önkormányzati sportóvoda is működik majd, az edzőközpontot pedig a közeli patinás egyetemek diákjai is használhatják.

Évente néhány hazai és nemzetközi verseny, az edzések, a felnőtt- és utánpótlás versenysport, az egyetemi sport és a szabadidős sport biztosítani fogja a parkban felépült atlétikai központ kihasználtságát - mondta el a vb társelnöke. A park játszóterei, sportpályái és zöldje, a feltáruló Duna-part pedig kedvenc helye lesz sok budapestinek - tette hozzá.

Az atlétikai központ Magyarország legzöldebb középülete, 100 százalékban megújuló energia biztosítja a hűtést és fűtést, ehhez 200 geotermikus talajszondát helyeztek el a földben

- jelezte Fürjes Balázs. Kiemelte, a két és fél évig tartó építkezés 5000 magyar embernek adott munkát, három lánchídnyi acél és tíz darab tízemeletes háznak megfelelő beton épült be a létesítménybe.

Emlékeztetett rá, hogy először a londoni világbajnokság alatt tárgyalt Gyulai Miklós vezetésével a Magyar Atlétikai Szövetség Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnökével a vb-rendezésről és a fővárosi önkormányzat egyértelmű támogatásával 2018 decemberében nyerte el a MASZ és Magyarország a rendezést. Ez lesz az első atlétikai vb Közép-Európában és Budapest rangos házigazda városok névsorába iratkozik fel - eddig többek között London, Párizs, Róma, Berlin, Tokió, Peking, Helsinki, Doha lehettek házigazdák.

Fotó: Facebook/Nemzeti Atlétikai Központ

A vb-pályázat megnyerésekor is hangsúlyoztam, hogy ez a döntés a bizalomról szólt. A világ egyik legnagyobb sportszövetsége megbízott bennünk és elhitte, képesek vagyunk a rendezésre, és mi minden vállalásunkat teljesítettük. Pedig amikor bizalmat szavaztak nekünk, még nem volt tapasztalatunk ekkora esemény megszervezésében és sem verseny-, sem edzéshelyszín nem állt rendelkezésre Budapesten. Magyarország már akkor hiteles volt a World Athletics szemében, azóta pedig még megbízhatóbb partnernek tartanak

" - nyilatkozott.

Kiemelte, számos előnye van, hogy a főváros adhat otthont a világ egyik legnagyobb, 2023-ban a legnagyobb sporteseményének, amely a valaha volt legnagyobb, amit Magyarország rendezett.

"Óriási lehetőség a magyar sportnak, lendületet ad a magyar atlétikának, inspiráló a gyerekeknek, motivál az egészséges életmódra, egyben városfejlesztés, amellyel eltűnt Budapest egyik szégyenfoltja. Az óriási figyelem felteszi a világtérképre Budapestet" - sorolta, kiemelve, a hat évig tartó csapatmunka után a siker Magyarországé lesz, a vb összekovácsolja a nemzetet.

"A közös siker önbecsülésünkben, önbizalmunkban és összetartozásunkban erősít meg bennünket, magyarokat" - fogalmazott Fürjes Balázs.

"Az atlétikai vb a világ egyik legnagyobb sporteseménye, 2023-ban történetesen a legnagyobb. Magyarországon még sohasem rendeztünk olyan sporteseményt, amelyet ekkora érdeklődés kísérne. Jóval több mint 300 ezer lesz az eladott jegyek száma, több este leszünk teltház közelében, aki akar még jegyet venni, siessen! Több mint 200 országból érkezik több mint 2000 versenyző, ilyen részvétel csak az olimpiákra jellemző, egyetlen más sportág világbajnoksága nem tudja ezt. Több mint 100 országból jönnek nézők és a vb-re érkezők összességében több mint félmillió vendégéjszakát töltenek Magyarországon, magyar szállodákban. Sebastian Coe szerint több mint egymilliárd tévénéző fogja követni a vb-t. Az óriási érdeklődés köszönhető annak, hogy a legértékesebb, olimpiai előtti évben rendezünk vb-t, és hogy atlétikai világverseny, olimpia vagy vb hat éve nem volt Európában" - mondta Fürjes Balázs.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette, a világcsúcsok száma is rekordot dönthet Budapesten, mivel a Nemzeti Atlétikai Központban a Mondo új fejlesztésű pályáját helyezték el, amely most a leggyorsabb lehet a világon - nem véletlen, hogy a tesztversenyként is rendezett országos bajnokságon sok új magyar csúcs és személyes legjobb eredmény született.

Magyarország képviseletében több mint félszáz atléta fog rajthoz állni és a világbajnokság minden napján lehet szurkolni több magyar versenyzőnek is.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, a Nemzeti Atlétikai Központ 100 százalékban magyar teljesítmény, magyarok tervezték és építették. Kiemelte Ferencz Marcell építész munkáját, akit a szakmai zsűri anonim módon választott ki egy országos nyílt építészpályázaton.

A vb-t augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik, az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek a Hősök tere ad otthont. A vb összes fontos pillanata látható lesz ingyen és élőben az M4 Sporton - közölte az MTI.

2023. augusztus 18. 12:12
Brutálisan meggyilkolták a magyar edzőt, lépett az ügyészség - videóval
A magyar válogatott egykori ökölvívó-edzőjét késelte halálra egy őrjöngő vendég egy békéscsabai hotelben. Most emelt...
24 éves lány halt bele egy ismert TikTok-trendbe
Élő közvetítésben esett össze.
Rálőttek az olimpia egyik magyar kommunikációs vezetőjére Franciaországban
A szomszédok hívták a rendőrséget, akik azonnal elfogták a férfit.
Fotók és tragikus hír is érkezett a kenderesi balesetről
Az autó sofőrje nem élte túl a frontális ütközést.
Brutálisan bántalmazta a csecsemőket két nő egy bölcsődében, videóra vették a szörnyűséget
Az egyik kicsinek a lába is eltört.
Úristen, mozog a baba!
Alig hittek a szemüknek, mikor meglátták, hogy a terhességi teszt pozitív eredményt mutat. Örömében elsírta magát We...
Minden nap beszélgetek vele!
A mai napig képtelen feldolgozni Andy Vajna halálát régi szerelme. A sokáig homályba burkolózó Csilla 12 évig alkoto...
1200 turistát menekítettek ki egy erdőtűz miatt
A tűzeset ügyében vizsgálat indult, feltételezik, hogy gyújtogatás történt.
Bánatomban ettem!
Gyermekei elvesztése után az ételbe fojtotta bánatát az a fiatal lány, aki azóta hiába szabadult meg 20 kilótól, sok...
Tények teljes adás, 2024. július 24., szerda
HALÁLOS - Nem vette észre a terelést, frontálisan letarolt egy kocsit egy kamion a 4-es főúton Kenderesnél. A vétlen...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.