Fürjes Balázs: a bizalom Magyarországnak, a magyar olimpiai családnak szól

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újonnan megválasztott állandó tagja szerint a bizalom, amit kapott, Magyarországnak, a magyar olimpiai családnak szól.

A sportvezető erről csütörtökön az M4 Sport Sporthíradó című műsorában beszélt, hozzátéve, számára nagy megtiszteltetés, hogy "őt küldték előre, mint jelöltet".

Húsz éve, két ágon keveredtem bele a sportügyekbe, egyrészt a sportlétesítmények kitalálása, megtervezése és felépítése, másrészt a budapesti világversenyek irányítása kapcsán. Amikor Thomas Bach NOB-elnök tavaly felkért, hogy legyek tagja a 2032-es brisbane-i olimpia előkészítő bizottságának, ezt a mixet értékelték

- jelentette ki Fürjes Balázs, aki a Papp László Sportaréna, a Groupama Aréna, a Duna Aréna, a Puskás Stadion és az atlétikai stadion mellett a 2017-es úszó- és az idei atlétikai világbajnokságot emelte ki feladatai közül.

Fürjes Balázs elmondta, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt Pál tiszteletbeli NOB-tag, valamint Gyurta Dániel NOB-tag terjesztették elő a pályázatát.

Kiemelte, közülük a NOB-ban negyven éve tevékenykedő Schmitt által magasra tett lécet "nem tudja megugrani", mert az egykori MOB-elnöknek minden a kisujjában van, óriási tekintélye és elismertsége van.

"Eddig is megosztotta velem a tapasztalatait, de a java még csak most kezdődik. Ezután is számítok a tanácsaira, szükségem lesz rá" - mondta Fürjes, akinek az egyik legkellemesebb emléke a mumbai kongresszusról az, amikor az új tagoknak a megválasztásuk után a régiek díszsorfalat álltak.

"Mindenkivel kezet ráztunk, aki már ismert, az megölelt és mondott néhány szót, felelevenített valamit a közös múltból. Megható volt, ahogy Schmitt Pál magához ölelt és kedves szavakkal gratulált" - emlékezett vissza a sportvezető.

Fürjes kijelentette, ebben az új munkában az együttműködést és a csapatjátékot nagyon fontosnak tartja, ugyanis csak ezzel lesznek képesek nagy dolgokat elérni.

Az atlétikai vb-n is csapatban tudtunk játszani, összefogás jellemzett bennünket, a magyar szervezői csapat kompatibilis volt a nemzetközi szövetség szervezőcsapatával. Az, hogy minden irányba nyitottak vagyunk, kifejezetten előny Magyarországnak

- fogalmazott Fürjes.

Az esetleges későbbi magyar olimpiarendezésről úgy szólt: óvatosnak kell lenni, mert az országnak jelenleg más kihívásokkal kell szembenéznie, ráadásul ebben nem neki, hanem a MOB-nak és a fővárosi önkormányzatnak kell közös nevezőre jutnia.

Kiemelte ugyanakkor: sietségre nincs ok, a NOB-ban erről a kérdésről 2027 előtt biztosan nem fognak komolyan gondolkozni, ugyanis most a jövő nyári párizsi játékok, a 2025-ben esedékes elnökválasztás, valamint a 2026-os téli olimpia van a középpontban.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

"Az jó Magyarországnak, ha egy olyan ismert ember ül a NOB-ban, aki mindenben, akár az olimpia közben felmerülő problémákban tud segíteni. Párizsban éjjel-nappal készenlétben kell majd lennem" - fogalmazott Fürjes, aki az öttusa olimpiai programban maradásával kapcsolatban azt mondta, örül a NOB döntésének.

Kiemelte, amennyiben a sportágban a lovaglást nem cserélték volna le az akadályversenyre, az kikerült volna a játékokról.

A változás egy esély, lehetőség hosszabb távon. Bach elnök úr mantraszerűen ismételget néhány dolgot, ezek közül az egyik, hogy vagy változtatunk, vagy a külső körülmények rákényszerítenek minket a változtatásra. Erre a szemléletre nagy szükség van, feladatomnak érzem, amellett, hogy a hagyományos magyar sportágak erősek tudjanak maradni, azok a feltörekvők is meg tudjanak erősödni, amelyek jönnek fel, hatalmas nyelvterületeket hódítottak meg, és kopogtatnak, vagy már bent is vannak a NOB ajtaján

- mondta Fürjes Balázs, aki szerint ebben meg kell találni az egyensúlyt, különben "előbb-utóbb olimpiai eredményességi gondjaink lesznek".

Fábián László, a MOB főtitkára kiemelte, komoly munka előzte meg Fürjes jelölését, mert a szervezetnek fontos volt, hogy olyan személyre essen a választásuk, aki rengeteg aspektusát ismeri a magyar sportnak, és aki a NOB-nak is hatalmas segítséget tud nyújtani.

"A MOB 128 éves és az első pillanattól fogva tagja a NOB-nak, a közép-kelet-európai státuszunk jogosít arra, hogy ott legyünk, ott lehessünk ebben a nagyszerű szervezetben és segítsük a régiót, ahol vagyunk" - mondta Fábián, hangsúlyozva, hogy a környező olimpia bizottságokkal szorosan együtt dolgoznak és baráti viszonyban vannak.

Mindig egyeztetünk, segítjük egymást, a NOB-ban pedig tudják, Magyarországra érdemes eseménnyel jönni

- utalt az elmúlt évek világversenyeire Fábián László.

A főtitkár jelezte, a mindenkori magyar NOB-tagok a MOB elnökségének is automatikusan tagjai, így Fürjesre még több feladat vár és nagyobb szerepvállalás vár idehaza is.

Az 51 éves Fürjes Balázst a NOB kedden, mumbai közgyűlésén választotta állandó tagjai közé, ezzel ő lett az ötkarikás történelemben a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gróf Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után. Aján Tamás mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be.

Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a NOB közgyűlésének döntésével mandátuma ezt követően meghosszabbítható akár több alkalommal is.

Forrás: MTI

2023. október 19. 15:28
Holttestet találtak Kecskeméten a Párkány utcában, láthatatlan gyilkos ölt az éjszaka
A tragédia pontos okait még vizsgálják.
Rémálommá vált egy esküvői ceremónia, kártérítést kapnak a családok
Felkavaró videó látott napvilágot a történtekről.
Íme 8 dolog, ami boldogabbá tehet téged - Te tudtad ezeket?
Keressük boldogságunk kulcsát az apró dolgokban!
Közúti fuvarozók: az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került veszélybe
Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére".
Döbbenetes fotó készült a csernobili erőmű alatt, egy fotós többször visszatért a katasztrófa helyszínére
Egyik képe rémisztő.
Újabb front érkezik nyugat felől
időjárás-jelentés, 2023. december 11., hétfő, reggel
Élő adásban feszültek egymásnak a Mokka sztárvendégei, az egyikük odébb is ült
Nem nagyon találták a közös hangot.
Megállt az élet Kínában, a havazás miatt ki sem lehet lépni az utcára
Még a repülőtér is bezárt hétfő délelőttig.
Az Amnesty-vezér testvéréhez, a számlagyáras ügyvédhez köthető cégtemetőben végezte Gyurcsányék bizalmasának vállalkozása is
Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának egyik vállalkozása ahhoz a cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz ker...
Illegális bádogváros Budapest közepén! Több száz hajléktalan él a Városliget melletti bozótosban – Videó
Átvették az uralmat Rákosrendezőn a hajléktalanok, akik bádogvárost alakítottak ki maguknak a Városligettől mindössz...
Mourinho a kiállítás után furcsa módon üzent a kapusának - videó
Át akart szaladni a főúton egy nyitrai férfi, halálra gázolták
Letartóztatták a férfit, aki halálra késelt egy papot Nebraskában
A kormány nem a segélyezésben, hanem a gondoskodó államban hisz
Durván nekiestek Nádai Anikónak a legújabb fotója miatt

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.