Franciaországban javul a helyzet, de a tengerentúlon hosszabbítanak

Miközben Franciaország európai részén a koronavírus-járvány delta variáns okozta negyedik hullámának mutatói néhány napja már nem emelkednek, és a helyzet "stabilizálódni látszik", a tengerentúli területeken az alacsony átoltottság miatt a kórházak túlterheltek, ezért a kormány a francia Antillákon és Francia Guyanán az iskolakezdést szeptember 2-ről 13-ra halasztja, az egészségügyi rendkívüli állapotot pedig november 15-ig meghosszabbítja - jelentette be a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő.

2021. augusztus 26. 08:23

"Franciaország európai részén a helyzet stabilizálódni látszik néhány napja, jóllehet a napi átlagosan 21 ezer új megfertőződés még mindig túl magas szint" - fogalmazott a kormányszóvivő. "A tengerentúli területeken viszont drámai a helyzet" - tette hozzá.

Gabriel Attal szerint ennek alapvető oka az, hogy míg országosan a teljes lakosság 73 százaléka, a felnőttek 85 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, a teljes lakosság 63 százaléka, a felnőttek 76 százaléka pedig már mindkét dózist, addig a tengerentúli területeken a lakosság alig 20 százalékát oltották be.

Az iskolai tanévkezdést ezért Guadeloupe, Martinique, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken, valamint Francia Guyanán a kormány elhalasztja az eddig tervezett szeptember 2-ről 13-ra, s a július 28-án életbe lépett egészségügyi rendkívüli állapotot a francia Antillákon és Francia Polinéziában november 15-ig meghosszabbítja. A rendkívüli állapot keretében ezeken a területeken korlátozható az emberek szabad mozgása, és helyi lezárások is elrendelhetők.

A kormányszóvivő szerint az eddigi korlátozásoknak köszönhetően a járvány már a tengerentúli területeken is elkezdett visszahúzódni, de a helyzet még mindig nagyon súlyos, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma "kolosszális". Francia Polinéziában például 2800, Guyanán pedig 400, a kórházak túlterheltek.

Gabriel Attal megerősítette, hogy a "nemzeti szolidaritás" jegyében több száz egészségügyi dolgozó érkezett Franciaország európai részéről a szigetekre az evakuációk megszervezésére Párizs irányába, illetve az oxigénellátás szavatolására.

Franciaország európai területén kevésbé súlyos a helyzet, Olivier Véran egészségügyi miniszter a kórházakban "néhány napon belül" várja a tetőzést. Az elmúlt napokban átlagosan napi ezer fertőzött került kórházba, a számuk jelenleg 11 ezer, közülük 2239-en vannak intenzív osztályon.

A harmadik védőoltás kampánya szeptember elején kezdődik azon veszélyeztettek és 65 évesnél idősebbek számára, akik legalább hat hónappal ezelőtt kapták meg az oltás második adagját. Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke egy szerda reggeli tévéműsorban viszont úgy vélte, hogy "személyes benyomása alapján a harmadik adag beadását a beoltott lakosság nagy többségére ki kell majd terjeszteni".

MTI/A címlapfotó illusztráció

Megsebesített vaddisznó végzett a vadásszal
A sérült és agresszív állat teljes erejével rontott neki az idős vadásznak és agyarával átszúrta a férfi combartériá...
Három napig túszként tartotta a kiskutyát egy majom - Videó
A kéthetes kiskutyát végül sikerült kimenekíteni a veszedelmes majom karjainak fogságából.
Már az édesapjánál is jobban játszik Cristiano Ronaldo fia
A futballsztár édesanyja szerint unokája már most sokkal ügyesebben kezeli a labdát, mint Ronaldo 11 éves korában.
Azt állítja egy nő, hogy évekig zaklatta szexuálisan egy szellem
Először ártatlan csiklandozással kezdte a szellem, majd az intim testrészeit vette célba. Még a papnak sem sikerült ...
A budaörsi piacon árulja értékeit Galambos Lajos
A zenész a piacon próbálja kiárulni a családi vagyon egy részét, műtárgyakat, emlékeket
Tények röviden, 2021. szeptember 22., szerda
Tények röviden adás
Lassan túl vagyunk a mélyponton
időjárás-jelentés, 2021. szeptember 22., szerda
Bele is halhatott volna a kalandba
Varga Viktor Lyme-kórral küzdött a TOTEM utolsó forgatásain. Furcsa, megfázásos tünetekkel harcolta végig a kalandre...
Megállna a világ, ha nem lenne internet
Most arra kérem Önöket, hogy velem együtt játsszanak el egy gondolattal. Nem kell messzire menni, csupán a közeljövő...
Nem vette át díját, inkább szószt főzött
Kedden töltötte be 87. életévét. Oscar- és Golden Globe-díjak sorakoznak a polcain, életét pedig egyetlen férfinak s...