választás

Francia elnökválasztás: Megszólalt Putyin

Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő nyerte a francia elnökválasztás második fordulóját vasárnap, győzelmet aratva jobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen felett - jelentették a France 2 és TF1 közszolgálati televíziók az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések alapján.

2022. április 25. 08:05

Vlagyimir Putyin és több európai politikus is gratulált Macronnak az újraválasztásához.

A Kreml közleményére hivatkozva orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy az orosz elnök üzenetet küldött Emmanuel Macronnak, amelyben gratulált a választási győzelméhez. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitter-oldalán azt írta: "Bravó Emmanuel". "Ezekben a mozgalmas időkben megingathatatlan Európára és egy több szuverenitással rendelkező és stratégiailag jelentősebb Európai Unió iránt elkötelezett Franciaországra van szükség" - írta Michel.

Boris Johnson brit, Alexander De Croo belga, Mark Rutte holland, Mario Draghi olasz és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökök, Olaf Scholz német kancellár, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sorra gratulált Emmanuel Macronnak.

"Örülök, hogy folytathatjuk az együttműködést. Közös erővel fogjuk még jobb hellyé tenni Franciaországot és Európát" - írta Ursula von der Leyen a mikroblogján.

Az Ifop, Elabe, Opinionway és Ipsos közvélemény-kutató cégek felmérései szerint Macront a szavazatok 57,6-58,2 százalékával választották újra, míg Marine Le Pen a szavazatok 41,8-42,4 százalékát tudhatja magáénak. Az exit pollok hírére üdvrivalgás tört ki az Eiffel-torony lábánál, ahol a hivatalban lévő elnök hívei gyülekeztek. Macron győzelmi beszédében kijelentette, hogy környezettudatosság szempontjából vezető országgá kívánja tenni Franciaországot.

"Köszönöm, hogy bizalmat szavaztak nekem, hogy függetlenebbé tehessem Franciaországot, Európát pedig erősebbé befektetések és mélyreható reformok által" - hangsúlyozta az Eiffel-toronynál ősszegyűlt hívei előtt. Macron beszélt arról is, hogy figyelmet kell fordítani minden választópolgár aggályaira, függetlenül attól, hogy elmentek-e szavazni, s rá szavaztak-e, vagy sem. "Nem vagyok többé egy politikai tábor jelöltje, hanem mindenki elnöke vagyok" - emelte ki. Ígéretet tett, hogy a következő ötéves ciklusa más lesz. Úgy fogalmazott, hogy senkit sem hagynak magára.

A közösségi médiában felvételek jelentek meg arról, hogy Párizs Chatelet nevű belvárosi negyedében a francia készenléti rendőrség könnygázzal oszlatta a választási eredményekkel elégedetlen tüntetőket. Marine Le Pen elismerte választási vereségét, ugyanakkor azt ígérte, nem hagy fel a küzdelemmel, mondván, hogy pártja, a Nemzeti Tömörülés számára a következő megmérettetés a júniusi parlamenti választás lesz. "Még nagyobb erőfeszítéssel fogom munkámat folytatni a franciákért" - hangsúlyozta.

Az 53 éves politikus kijelentette, hogy a választási eredmény "győzelmet" jelent pártja számára, amely készen áll együttműködni mindazokkal, akik szembe akarnak szállni Macronnal. Az elnökválasztás első fordulójában harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon jó hírnek értékelte Marine Le Pen választási vereségét az ország egysége szempontjából. Egyben megerősítette szándékát, hogy meg akarja szerezni a miniszterelnöki tisztséget a parlamenti választásokon. Ugyanakkor bírálta Macront, aki szerinte az ötödik francia köztársaság legrosszabb választási eredményével vált elnökké. "Nem szavazók és tartózkodók tengerének hullámain lovagol" - hangoztatta. Éric Zemmour publicista, az első választási forduló radikális jobboldali jelöltje a francia nemzeti erők egyesítését szorgalmazta a közelgő parlamenti választásokra tekintettel. "A jobboldali és hazafias erők koalícióját sürgetem... meghatározó erőnek kell lennünk a következő törvényhozásban" - jelentette ki Zemmour.

 

MTI / Címlapfotó: Twitter / Reuters

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Elalvás után jött a valóságos rémálom, évekig szenvedtek a Heves megyei kisgyerekek
A 4 gyermek éveken keresztül borzalmas dolgokat szenvedett el.
Vérlázító pillanatok Budapesten, újabb sofőr írta át a KRESZ-t
Az autós dupla záróvonalat átlépve előzött balról, majd szembe hajtott a forgalommal.
Búcsúztatják Berki Krisztiánt - Tények 18.00
A család és a barátok hetekkel a tragédia után sem tudják felfogni, hogy Krisztián nincs többé... További részletek ...
Előállították az ismert magyar zenész fiát, a nyilvánossághoz fordult megvert barátnője
Zsanett kálváriáját kedden már bemutattuk, de akkor interjút még nem adott. Mára döntött úgy, hogy mégis az egész or...
Hollik István: Gyurcsányék nem tettek le arról, hogy eltöröljék a rezsicsökkentést
A Fidesz szerint a baloldal "reflexből azonnal megtámadta" a rezsivédelmi alapot, ami újabb bizonyíték arra, hogy Gy...