Fontos módosításokat jelentett be Gulyás Gergely a rezsicsökkentés kapcsán

A keddi Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter újabb bejelentéseket tett - írta meg a Magyar Nemzet. 

2022. augusztus 23. 16:46

Biztosított az energiaellátás Magyarországon, a jelenlegi fogyasztási, fogyasztói és piaci igényeket egyaránt sikerül kielégíteni, és folyamatosan tárgyalnak a stratégiai tartalékok bővítéséről is. Sajnos azonban jelentősen emelkedtek az energiaárak, a gáz ára újabb és újabb rekordokat dönt, ezért a kormány a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte: a kormány továbbra is fenntartja, hogy az 1729 köbmétert valamennyi háztartásnak rezsicsökkentett áron kell megkapnia. A kormány ezért állapította meg 63645 megajoule-ban a fűtőértéket.

Mint mondta, ez jelentősen több, mint ami korábban volt, mivel akkor az átlag fűtőérték szerepelt a rendeletben, ami körülbelül 59000 megajoule volt. Most pedig a kormány által elfogadott rendeletben, ami vélhetően a mai napon is meg fog jelenni, a leggyengébb fűtőérték melletti megajoule-szám szerepel.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető arról is beszámolt, hogy a magyar gáztározók feltöltöttségi szintje jól áll, a földgázmennyiség 3,8 milliárd köbméter, ami 76 téli napra elegendő.

Az élelmiszer-, és benzinárstop kapcsán továbbá kiemelte: október elsejéig mindenképp fenntartják az intézkedéseket. Az aszálykárokra térve a mivel elmondta: mivel az aszály nagy károkat okozott, így hazánk most nem tud 22-23 millió embernek elegendő terményt termelni, de 10 millió ember számára elég lesz a termés, az ország élelmiszerellátása tehát biztosított.

Brüsszelnek 30 napon belül válaszolnia kell

Mint kiderült, a Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes vezetésével megtartott kormányülésen áttekintették az Európai Unióval való tárgyalásokat is. Tájékoztatása szerint jelenleg három területet, az újraépítést, a kondicionálást, és a következő hétéves költségvetést érintik, az Európai Bizottsággal való tárgyalások. Az uniós testülettel konszenzusra jutott a kormány, jelenleg technikai tárgyalások zajlanak, ezután a kondicionálási eljárás lezárható, majd az újraindítási és a költségvetési pénzekről is megállapodhat a kormány és az unió. Ennek kapcsán s miniszter megjegyezte: szégyenteljesnek tartja, hogy a magyar baloldal európai parlamenti képviselői azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg a nekünk járó pénzeket. Ezzel az ellenzék az orvosok és a pedagógusok béremelését veszélyezteti – szögezte le. A Magyar Nemzet kérdésére jelezte azt is, hogy a Bizottságnak harminc napon belül értékelnie kell a kormány válaszát. Mint mondta, ő bizakodó az EB reakciójával kapcsolatban, hiszen minden javaslatukat elfogadta a kormány. 

Arra, hogy nyilvánosságra hozzák-e a levelet, úgy válaszolt: az Európai Bizottságnak küldött levelet a címzett hozhatja nyilvánosságra, ha szeretné, a kormány viszont nem tervezi azt.

A Vodafone hazai tulajdonba vétele stratégiai jelentőségű

A Vodafone Magyarország felvásárlásával kapcsolatban arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak azokhoz a kritikákhoz, melyek szerint túl magas az ár, illetve, hogy hazánk számára miért fontos egy nemzeti telekommunikációs cég. A miniszter szerint mint minden nagyobb adás-vételt, ezt is egy könyvvizsgálói eljárás előzött meg, melyben felmérték a cég értékét. Arra pedig, hogy miért fontos a hazai tulajdonba vétel, kijelentette: "a hazai közben lévő telekommunikációs vállalat stratégiai jelentőségű, és profitot is termel. A kormány már 2010 óta tervezi a Vodafone megvásárlását."

Utalt ara is, hogy a Vodafone nyereségéből akár majd a pedagógusok béremelésének finanszírozására is juthat.

Kérdésre válaszolva azonban kiderült, hogy a kormány csak kisebbségi vevő a telekommunikációs cégnél, mivel 49 százalékos tulajdonjogot vásárol. Az állam pedig csak akkor tudja megkötni ezt a megállapodást, ha egy nemzetközi csoport felülvizsgálja a cég értékét, és megállapítja, hogy ez valós. Ez még előttük áll – jegyezte meg.

Az OMSZ vezetőinek felmentése kapcsán a tárcavezető közölte: Palkovics László technológiai és ipari miniszter a döntését nem indokolta meg.

Véleménye szerint a vezetők felmentése a tűzijátéktól független, a szakminiszter ugyanis régóta elégedetlen volt az OMSZ vezetőségével. Az augusztus 20-i előrejelzés pontatlansága pedig az utolsó utáni csepp volt. Persze, az augusztus 20-i hibázás nem lenne elegendő az elbocsájtáshoz, itt azonban nem csak erről volt szó. Ez a döntés tehát a hibás előrejelzés nélkül is megszületett volna – szögezte le. Hozzátette, a kormány helyesnek tartja a döntést. 

Nem terveznek szigorítást

A járványhelyzet kapcsán Gulyás Gergely a Heti-TV kérdésére arról beszélt, hogy mivel a felfertőzöttek száma csökkent, sőt a fertőzések gyengébb tüneteket okoznak, és kezelhetőbbek, mint korábban bármikor, egyelőre nem tervezik a járványügyi intézkedések bevezetését a reptereken, "sőt nem terveznek egyéb szigorításokat sem."

Kiderült az is, hogy szeptemberben 2200 határvadász fog esküt tenni, de 4000 fő lesz a teljes határvadász egység létszáma.

Kérdésre válaszolva a miniszter közölte, hogy a tavalyi évhez hasonló mennyiségű nyugdíjprémiumra lehet idén is számítani. A családi pótlék összegén viszont a kormány nem tervez emelni – Munkához kell kötni a támogatásokat – tette hozzá.

Címlapfotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Padlóra küldte a válás
A Sztárban sztár leszek! versenyzője az egész országot könnyekig hatotta. Snóbli Zoltán a kisfiával érkezett a stúdi...
Felgyorsult az idő?
Ugye mennyivel lassabban telnek az órák, ha valami olyat teszünk amihez nincs kedvünk, ezzel szemben például egy jóh...
A múlt terheit cipeljük
Korábbi hibáink visszahullanak a fejünkre. Hatalmas teherként nehezedik ránk mindaz, amit eddig csak a szőnyeg alá s...
Tragédiák sebeit gyógyítják be
Emberek életét változtatják meg, önbizalmat adnak és reményt egy új életre. Van, akinek egy szörnyű tragédia sebeit ...
Generációk öröklik a szépséget
Generációkon át örökölhető a szépség, és ez a sztárvilágban még inkább nyomon követhető. Ott van például Kandász And...
Orbán Viktor felvette a kapcsolatot a győztes jobboldali pártvezetőkkel
A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatáso...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Október elsején kezdődik a népszámlálás
Október elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet...
Át akart csusszanni a piroson, máshogy végződött a történet - Videó
Durva baleset történt a szabálytalan autós miatt. Az esetet felvette a közút kamerája.
Tények délben teljes adás, 2022. szeptember 26., hétfő
SOKKOLÓ - Átrepült a szalagkorláton az autópálya másik oldalára és ott két másik autóval ütközött egy kocsi az M1-es...