Folyamatosan nő a kimenekített emberek száma Törökországban, drámai fotókon a magyar életmentők

Folyamatosan dolgoznak a törökországi földrengés helyszínén a magyar mentőcsapatok és keresőkutyák, és folyamatosan nő a kimenekített emberek száma - erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Megerősítette, információik szerint továbbra sincs magyar áldozata vagy sérültje a katasztrófának.

Az államtitkár azzal összefüggésben, hogy Magyarország több mentőcsapatot küldött a helyszínre, elmondta: a katasztrófavédelem Hunor mentőcsapata kedd reggel 55 szakemberrel és két kutyával kezdte meg a munkákat. Szintén részt vesz a mentésben kedd dél óta a Baptista Szeretetszolgálat és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat.

Az Életjel mentőcsoport kedd éjjel, a terrorelhárítás egysége szerda hajnalban csatlakozott, és a Református Szeretetszolgálat csapata is úton van a földrengés által a leginkább sújtott térségbe.

A magyar mentőcsapat létszáma és a keresőkutyák száma folyamatosan , és szerencsére a kimenekített emberek száma is - összegzett az államtitkár, aki jelezte: a kimentett emberek számát összesítik, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ad erről tájékoztatást.

Menczer Tamás megjegyezte: az ilyen esetekben az "időablak", amíg van realitása annak, hogy túlélőt lehet találni, nagyon fontos tényező. Az első hét ilyen szempontból kulcsfontosságú.

Megerősítette: továbbra sincs információjuk arról, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne a földrengésnek. 18 magyarról tudnak, aki a földrengés sújtotta területen tartózkodik, a nagykövetség velük kapcsolatban áll, mindenki jól van, komoly segítséget nem kértek, csak kisebb technikai közreműködést.

Az államtitkár azt kérte, ha valaki tud olyan magyarról, aki a térségben tartózkodott, jelezze a konzuli szolgálat vagy a nagykövetség telefonszámán, a külügyi tárca honlapján mindkettő elérhető.


Szijjártó Péter előző napi szerbiai tárgyalásairól elmondta: a gázellátás szempontjából kulcsfontosságú a Török Áramlat gázvezeték, amely Szerbián keresztül szállítja az orosz gázt Magyarországra. Ez az egyetlen olyan gázvezeték, amely probléma nélkül és százszázalékos kapacitással hozza az orosz gázt Európába. Tavaly ezen keresztül 4,8 milliárd köbméter gáz érkezett, ami az éves magyar fogyasztás közel fele. Ez jól mutatja Szerbia és az orosz gáz stratégiai szerepét - mutatott rá Menczer Tamás.

Megjegyezte: "Szerbiával a kapcsolatok talán soha nem voltak olyan jók, mint napjainkban."

Kitért a tizedik brüsszeli szankciós csomag tervére is, amely az orosz gáz- és olajimport teljes tilalmára és a nukleáris területre vonatkozna. Ezt az jelentené, hogy csővezetéken keresztül sem lehetne gázt és olajat importálni, ami egyet jelentene Magyarország tönkretételével - mutatott rá, rögzítve: ilyen szankciós csomagot soha nem fog Magyarország támogatni.

Jelezte: több alternatíván is dolgoznak, ezek közé tartozik az Azerbajdzsánnal kötendő hosszú távú gázvásárlási szerződés is.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy Szíria is kért segítséget. Ott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az oda korábban telepített két klinikai egységet szállította át a földrengés sújtotta térségbe. Kapcsolatban vannak azokkal a keresztény közösségekkel is, amelyekkel korábban is kapcsolatban álltak a Hungary Helps Programon keresztül.

Kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háborúval összefüggésben a helyzet nem változott, háborúpárti álláspontot képvisel Brüsszel és a magyar baloldal egyaránt. Azt mondta, nem látni, hogy Brüsszel szorgalmazza a béketárgyalásokat, és az sem, hogy Európa egyáltalán tényező lenne.

A béketárgyalások megkezdése Moszkva és Washington politikai döntésétől függ - mondta az államtitkár.

Ugyanakkor Magyarországot Brüsszelből azért éri támadás, mert a béke és azonnali tűzszünet érdekében lép fel és ellenzi a szankciós politikát - jegyezte meg Menczer Tamás.

Forrás: MTI/ Címlapfotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldala

2023. február 08. 10:31
Nem győztek elugrani a gyalogosok egy fővárosi ámokfutó miatt, videón az eset
Elképesztő és egyben teljesen érthetetlen felvételt kapott a Budapesti Autósok Közössége egy olvasótól.
Menekülés közben tört el az ujja Lékai-Kiss Ramónának - videóval
Nem csak a szereplők történetei válnak egyre fordulatosabbá a TV2 Hazatalálsz című sorozatában, hanem maguk a forgat...
Forgács Gábor elárulta, hogy mivel tudta legyőzni a rákot
A humora segítette át az embert próbáló időszakon a népszerű színészt.
Brutálisan kivégezte kisfiát, majd egy kukába dobta a holttestet
Egy szemétlerakóban találták meg a 20 hónapos babát, akit a saját anyja vert agyon.
Szexre ajánlotta fel párját egy férfi, hihetetlen, hogy mit kért cserébe
A férfi nem aprózta el az üzletet, a bíróság a napokban hozott ítéletet.
Úton a világhírnév felé
Schiffer Miklós és Horváth Norbert olyan üzletemberek, akik igazán sikeresek a szakmájukban. Egyikük a divat, másiku...
Tények teljes adás, 2023. március 23., csütörtök
DRÁMAI - Teljesen összeroppant a balesetben meghalt makói közutas férfi édesapja. Megrázó interjút adott a Tényeknek...
Betámadták a rajongók
Gubik Petra múlt hét vasárnap a fiatal botrányhős, Azahriah bőrébe bújt. A Sztárban sztár színpadán kapott hideget-m...
Kilencmilliós kocsit is elbuktak
A Zsákbamacska forgatásainak különlegessége, hogy jelmezekbe öltöznek a szereplők. Így volt már nindzsa, vasutas és ...
Különleges égi jelenséget láthatunk jövő héten
Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint ...
Vízfelszín alatti nukleáris fegyvert tesztelt Észak-Korea
Hármaskarambol az M3-ason, egy autó az árokba borult
Az egyeduralkodóvá váló Cristiano Ronaldo fantasztikusan kezdte az Eb-selejtezőt
Kalmár Zsolt az Origónak élete egyik legfurcsább gólpasszáról is beszélt
Szenzáció: kirúgják a Bayern München edzőjét