Feldman Zsolt: a vásárlóerő fenntartását szolgálják a kormányzati intézkedések

Mindazok a kormányzati döntések, amelyek a nem megszokott gazdasági környezetre reagálnak, a családok, nyugdíjasok védelmét, a vásárlóerő megtartását szolgálják - hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Kecskeméten.

2022. június 14. 13:31

Feldman Zsolt az A változás frekvenciáján - Nyomás alatt az FMCG-piac című konferencián mondott nyitóbeszédében kiemelte: jól látszik, hogy "a napi fogyasztási cikkek előállításával és értékesítésével foglalkozó szektor keményen érintett abban, hogy miképpen alakul a magyar állampolgárok vásárlóereje".

Kiemelte: ilyen szempontból az a kormányzati politika, amely a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében a rezsicsökkentésben 2013 óta, üzemanyagárban és élelmiszerárakban pedig idéntől működik, segíti az FMCG-szektort és a vásárlőerő megőrzését.

Az államtitkár emlékeztetett: a KSH legfrissebb adatai szerint egy évre visszatekintve az élelmiszerek ára májusban 18,6 százalékkal emelkedett. Ugyanez az adat áprilisban 15,6 százalék volt, "a háborús helyzet, a szankciós politika ugyanis táplálja az inflációs hatást" - tette hozzá. Az első negyedévben elsősorban az energiaárak robbanásszerű növekedése miatt a nemzetgazdaság külkereskedelmi egyenlege negatív lett, az agrártermékek csaknem egymilliárd eurós külkereskedelmi többlete azonban jelentős mértékben hozzájárult a hiány mérsékléséhez - jegyezte meg.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, "jelen helyzetben kötelező az élelmezésellátás-biztonság kérdéseivel intenzíven és többet foglalkozni". Magyarország a legtöbb termékben önellátó vagy csaknem az, de azért a gabona és olajos növények kivitelének bejelentési kötelezettsége biztosítja a hazai takarmányellátás és gabonafeldolgozás folyamatos nyomonkövetését. A piaci folyamatokból az látható, hogy a terményexport volumene nem veszélyezteti a hazai ellátásbiztonságot, tehát beavatkozásra egyelőre nincs szükség - állapította meg.

Fotó: Illusztráció (Facebook/Dr. Feldman Zsolt)

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az egyre romló környezet ellenére "elindult egy dinamikus beruházási, fejlesztési boom". Az első negyedévben a mezőgazdasági beruházások nagyjából 20 százalékkal, az élelmiszeripari beruházások pedig mintegy 9,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Alapvetően építkezéssel járó és nem technológiai beruházások valósultak meg - tette hozzá. Hangsúlyozta: 2021-ben nagyjából 1500 milliárd forint értékben hozott a magyar kormány támogató döntéseket a mezőgazdaság, az élelmiszeripar számára, és ebből több mint 1100 milliárd forint beruházásra vonatkozik.

Feldman Zsolt kiemelte: a komplex élelmiszeripari beruházási programban abból a csaknem 400 milliárd forintos igényből, amelyet tavaly augusztustól az év végéig nyújtottak be, eddig már mintegy 164 milliárd forint értékű támogatást ítéltek meg 247 projektnek. Köztük nagyjából 40-40 milliárd forint jutott eddig a hús, valamint a zöldség-gyümölcsfeldolgozással kapcsolatos fejlesztésekre, 23 milliárd forint a borászatnak, 20 milliárd forint az egyéb élelmiszer kategóriára, 16 milliárd forint a pékáru és tésztafélék, 12 milliárd forint a malomipar és 10 milliárd forint a tejipari beruházásokra.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormányzat terve 2030-ra a 6800 milliárd forint kibocsátás és a 15 milliárd forint összegű agrárexport elérése, az alapélelmiszereknél a teljes önellátás megteremtése, valamint a magyar termékek arányának növelése.

Feldman Zsolt szerint háborús helyzetben a legfontosabb a szoros együttműködés az alapanyagtermelők, a feldolgozók és a kereskedők között, hogy a fogyasztók a lehető legkevesebbet érzékeljenek a megromlott külső körülményekből.

MTI

Az állat társ, nem pedig játék - Szívügyünk az állatvédelem
Nemes ügy mellé áll a TV2 Hírigazgatósága.
Babakocsit toló nőt ütöttek el Sopronban, a 9 hónapos pici is megsérült - Fotók
A 64 éves sofőr nem adott elsőbbséget a zebránál.
Megölte és feldarabolta 11 hónapos kislányát egy elvetemült férfi
A férfit egy járókelő ismerte fel a hírekből.
Így élnek az ország 37. leggazdagabb emberének gyerekei
Jákob Zoltán gyermekei büszkék apjukra, azonban két lábon a földön állva élik meg sikereit.
Letépte a nő ruháját, majd a nyakát szorítva akarta megerőszakolni a miskolci utcán - videó
Most emelt vádat az ügyészség a férfi ellen nemi erőszak kísérlete miatt.
Friss hírek érkeztek a legendás labdarúgó, Pelé állapotáról
Az egykori sztárfocista kezelését végző kórház adott ki egy közleményt.
Eladó a Nagy Ő villája
Árpa Attilára rátalált a szerelem, de nem ott fog lakni a kiválasztott nővel, ahol eddig éltek. A Nagy Ő villája ela...
Benzinpánik
Több száz méteres kocsisor, órákig tartó várakozás a benzinkutakon. Az olajembargó és az európai uniós szankciók mia...
Szívszaggató, elvesztették kislányukat, összetörten nyilatkoztak - videó
Meghalt az a 14 éves lány, aki Csopaknál egy ütközés után kirepült az autóból.
Padlógázzal a bicikliúton, kerékpárosnak hitte magát egy autós Csepelen
A sofőr fittyet hányt a KRESZ-re, és inkább saját közlekedési szabályokat alkotott.
Ezt mondta az ítélethirdetés előtt Lagzi Lajcsi
Olajszőnyeg lepte el a venezuelai Lecheria városának partvonalát
Átadták a Pál-völgyi-barlang látógatóközpontját
Bíró-, szex- és mellmutogatós botrányok mellett bombameglepetések dobták fel a vb-történelem egyik leggyengébb csoportkörét
Különösen ritka Semmelweis-autográf kézirat kerül az Orvostörténeti Múzeum birtokába