háború

Felboríthatja az európai készletezési terveket az orosz gázellátás leállítása

Felboríthatja Európa jövő téli készletfelhalmozási terveit és jelentős mértékben visszafoghatja az ipari termelést, ha Oroszország a rubelben kikötött fizetési feltételek nem teljesítése miatt leállítja gázszállításait - figyelmeztettek csütörtökön szakértők.

2022. március 31. 13:25

Oroszország áltagosan mintegy 40 százalékban fedezi Európa gázfelhasználási szükségleteit. Az elmúlt héten jelentősen megnőtt a szállítások leállásának a kockázata, mivel a G7-országok elutasították Moszkvának a szállítások rubelben történő kiegyenlítésére tett felszólítását. Az Európai Bizottság szerint az Európában tárolt gáz jelenleg mintegy negyedét teszi ki a téli hónapokban általában felhasznált mennyiségnek. A jövő téli ellátás biztosítása érdekében a bizottság olyan jogszabályjavaslatot terjesztett elő, amely arra kötelezi a gáztárolók üzemeltetőit, hogy minden év november elsejéig legalább a kapacitás 80 százalékáig töltsék fel a tározókat.

Mivel azonban a tárolók jelenleg csak negyedrészben vannak feltöltve, és így az évszakra jellemző ötéves átlag, 34 százalék alatt vannak, a feladat teljesítése orosz szállítások nélkül nehezen megvalósíthatónak tűnik. "A november 1-jére kitűzött 80 százalékos cél elérhető mindaddig, amíg legalább némi orosz gáz továbbra is érkezik" - mondta Jack Sharples, az Oxford Institute of Energy Studies kutatója. "De úgy gondolom, hogy orosz gáz nélkül egész egyszerűen nem lesz megvalósítható". Európa legnagyobb gázfogyasztója, a szükségleteinek mintegy felét Oroszországtól fedező Németország a tározók 90 százalékos töltöttségét tűzte ki célul. Jelenleg 26 százalékos a németországi tározók feltöltöttsége. Németország szerdán példátlan lépéssel olyan vészhelyzeti tervet léptetett életbe, amelynek értelmében az orosz gázszállítások megszakadása vagy leállása esetén a kormány oszthatja be az energiafelhasználást.

Fotó: Reuters / Twitter

"Ha az orosz gázáramlás holnap leáll, majd nem indul újra a következő télig vagy egy egész évig, vagy még tovább, akkor a tárolók nem lesznek képesek a 80 százalékos szintre feltölteni" - mondta Kateryna Filippenko, a Wood Mackenzie globális gázellátásért felelős vezető elemzője. "Valószínűleg az EU-ban a tározókat a felénél valamivel magasabb, talán 54 százalékos szintre lesz majd lehetséges feltöltetni" - vélte a szakértő. Filippenko szerint ez problémákat okozhat az ipar számára, mivel az EU az ipari gázfelhasználást akár az ötödével is visszafogná a kiszolgáltatott lakossági fogyasztók védelmében. A tárolási tervet tovább bonyolítja, hogy a Gazprom orosz állami gázipari vállalat ellenőrzése alatt áll több északnyugat-európai tározó, melyek készletei legalább öt éve a legalacsonyabb szinten vannak. Németországban a gáztárolók egyharmada a Gazprom tulajdonában van. "A Gazprom nem valószínű, hogy nekiállna teljesen feltölteni ezeket a tározókat, mivel az orosz kínálat iránti szerződéses kereslet fokozatosan csökken, és a Gazpromnak nem igazán érdeke az azonnali piacon gázt értékesíteni" - mondta Leon Izbicki, az Energy Aspects európai földgázzal foglalkozó munkatársa.

A német törvények lehetővé teszik az ország energiapiaci szabályozó hatósága által felügyelt gázpiaci csomópont, a Trading Hub Europe (THE) számára, hogy az üres vagy az előírt töltöttségi szint alatt lévő tározókat saját beszerzései tárolására használja, ha veszélybe kerülne a gázellátás. "Az olyan hatósági jogkörrel bíró szervezetek, mint a THE, valószínűleg a "használd vagy elveszíted" elv alapján le fogják foglalni és fel fogják tölteni az ilyen kihasználatlan kapacitást" - mondta Izbicki. Az EU célja, hogy idén kétharmadával csökkentse az orosz gázfüggőséget, és 2027-ig megszüntesse az összes orosz fosszilis tüzelőanyag importját.

MTI

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Először szólal meg a tragédia óta
Több mint négy hónapja temették el Babicsek Bernátot, mégsem tud békében gyászolni a családja. A színész 41 évesen f...
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Mindenük odaveszett a tűzben - Tények 18.00
A házaspár dolgozott, amikor leégett a házuk, egy gázpalack is felrobbant... További részletek a Tényekben 18.00-kor...
Nacsa Lőrinc: A baloldal még ebben a helyzetben is a rezsicsökkentés eltörléséért kampányol
A baloldal még ebben a helyzetben is a rezsicsökkentés eltörléséért kampányol - mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciós...
Bekopogtatott az orosz medve, már a finn határnál ólálkodnak a vadászbombázó repülőgépek
Két orosz vadászrepülőt azonosítottak a finn határnál.
Kivégezte gyerekeit a férfi, magát is meg akarta ölni - Tények 18.00
Az édesanya vasárnap jelentette a rendőrségen lányai eltűnését... További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Pilótával együtt lezuhant egy gép Balatonfőkajárnál - Fotók
A gépben a pilótán kívül nem volt senki.