Ezért határolódtak el Karácsonytól a baloldali pártok

Nincs konszenzus a baloldalon a főpolgármester-jelölt személyét illetően: a Jobbik saját jelöltet indít, hasonlóra készülhet az LMP is, Gyurcsányék Karácsony Gergelyt támogatják, az MSZP pedig Tüttő Kata jelöléséről vizionál. Mi az oka annak, hogy egyes ellenzéki pártok elhatárolódnak a főpolgármestertől? Valós csata zajlik a baloldalon, vagy csak kommunikációs harcról van szó? Kinek kedvez a baloldal megosztottsága Budapesten? Többek között ezekről kérdezték a Magyar Nemzet munkatársai ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi szakértőjét - írta meg a lap.

Kommunikációs harcnál többről lehet szó. Nyilvánvalóan van egy olyan igény is az ellenzéki térfélen, hogy Gyurcsányt és terhes politikai örökségét, a rossz kormányfői emlékét hosszú távon meg kell haladnia a balliberális tábornak. A tendencia azonban fordított, a DK megalapítása óta erősödik, és folyamatosan szívja fel az MSZP és a baloldali mikropártok politikusait – állapította meg ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője, akit a főpolgármesteri jelöltállítás körül zajló baloldali szembenállásokról kérdezték.

Fotó: MTI/ Krizsán Csaba

Mint ismert, a Jobbik – Konzervatívok Brenner Koloman országgyűlési képviselőt indítja főpolgármester-jelöltnek Budapesten. Az LMP meglebegtette, hogy Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkárt indítaná a főpolgármester-választáson. A lapnak pedig egy MSZP-közeli forrás arról beszélt, hogy a fővárost irányító baloldali pártok elbizonytalanodtak Karácsony Gergelyt illetően.

Attól félnek, ismét előállhat a 2021-es helyzet, amikor Karácsony az előválasztási kampányban önként visszalépett. Szocialista politikusok szerint Tüttő Kata alkalmas lenne főpolgármesternek.

A szakértő elmondta: Karácsony Gergelynek valós párttámogatottsága nincs, így a párszázalékos pártok tudják, hogy a regnáló főpolgármester mögé csak akkor éri meg beállni, ha támogatják a – baloldali viszonylatban – jelentősebb pártok is.

A baloldali pártok elhatárolódásának okai

„Karácsony kapcsán attól is tarthatnak a baloldali politikusok, hogy rájuk ég/összefüggésbe hozzák őket a főpolgármester botrányaival” – mondta ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint fontos szempont lehet a baloldali pártoknál, hogy a NAV nyomozást folytat Karácsony Gergely 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében.

A Lánchidat az eredetihez képest kevesebb műszaki tartalommal, ötmilliárd forinttal drágábban újították fel. Az üggyel kapcsolatban ráadásul bűncselekmény gyanúja is felmerült, közel egymilliárd forintot vehettek fel készpénzben.

Karácsony Gergelyék „budapesti lakógyűlés” elnevezésű konzultációját több ponton is elmarasztalta az adatvédelmi hatóság: a konzultációban részt vehettek akár 14 éves gyerekek is.

A Századvég jogi tanácsadója szerint néhány hónappal a választás előtt arcvesztés nélkül nehéz már kilépni Karácsony Gergely mögül, azonban ő maga akár vissza is léphet – ahogy tette ezt a legutóbbi miniszterelnök-jelöltsége esetében is.

Az alkotmányjogász szerint a feszültségek valósnak tűnnek a baloldalon.

Hozzátette: bár a DK többé-kevésbé igyekszik – és valamennyire tudja is – kontroll alatt tartani az ellenzéki térfélen zajló diskurzust.

A Momentum taktikája

A Századvég jogi szakértője kifejtette: a felmérések szerint a fővárosi biztos szavazók közel egynegyede DK-s volt egy év végi felmérés szerint, azonban az ellenzéki pártok közül a Momentum követi a DK-t, vagyis nagyjából minden hatodik biztos szavazó momentumos lehet Budapesten. Mint mondta, a Momentum rövid távon kevéssé bízhat ezeknek az erőpozícióknak a megfordításában, de azért igyekeznek erőt mutatni az „óbaloldallal” szemben, így például Zuglóban a jelenleg regnáló szocialista polgármesterrel szemben a Momentum Rózsa Andrást indítja.

A szakértő elmondta: bár a Momentum a szavak szintjén elhatárolódik, és a saját útját járja, ha érdekei úgy kívánják, továbbra is hajlandó kompromisszumra. Példaként megemlítette, hogy a párt visszaléptette saját jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábort az V. kerületben.

A szakértő kifejtette: a Momentum, élén Donáth Annával, azzal próbál politikai tőkét kovácsolni, hogy – miközben a nemzeti kormányt támadja – kritikával illeti Gyurcsányt és megpróbál a szavak szintjén elhatárolódni tőle.

 

Mit jelentene a baloldalnak a főpolgármesteri pozíció elvesztése?

A szakértő szerint a régebbi választások számos tanulsággal is szolgálhatnak: a 2002-es önkormányzati választáson ugyan Demszky nyert 46,7 százalékos eredménnyel, az MSZP külön főpolgármester-jelöltje elvitt több mint 13 százalékot, Schmitt Pál, a polgári oldal jelöltje pedig 36 százalékot szerzett. Mint mondta, a 2006-os főpolgármester-választáson másfél százalékpontot rávert Tarlósra Demszky, de a négy évvel korábbi baloldali hozzáállás, megosztottság 2006-ban már a polgári oldal által támogatott, független Tarlós győzelmét hozta volna.

A baloldal esélye tehát a fenti tendenciák ismétlődése esetén egyértelműen csökkenhet, az ellenzék ma is alappal tarthat a szavazatok megosztásától.

„Már korábban, 2019-ben Puzsér Róbert és Berki Krisztián főpolgármester-jelöltségét is kifejezetten fideszes érdekként igyekezett beállítani a balliberális sajtó” – mondta Lomnici.

Mint kifejtette, Karácsony Gergely népszerűsége továbbra is magas, de folyamatosan csökken. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint 37 százalékon áll, azonban még Vitézy Dávid nem erősítette meg, hogy indulna a főpolgármesteri címért, és a kormánypártok sem jelentették be a jelöltjük személyét – ezen információk hiányában Vitézy Dávidot és a fideszes jelöltet is 20-25 százalék közé mérik.

A főváros elvesztésével nemcsak az önkormányzati közhatalom gyakorlásától, hanem számos, barátoknak kiosztott pozíciótól is elesne a baloldal.

Mindezek mellett óriási presztízsvesztés is lenne, hiszen a baloldal rendszerint hivatkozik Budapestre a saját bástyájaként, ahol a »felvilágosult, demokrácia iránt elkötelezett« emberek hisznek bennük, és őket támogatják

– zárta gondolatait a szakértő.


Címlapfotó: MTI/ Balogh Zoltán

2024. február 08. 09:36
Borzalmas tragédia történt egy ifjúsági fociedzésen, két rohammentőt riasztottak
A rendőrség vizsgálja a történteket.
Régóta halogatott lépésre szánta el magát a magyar énekes, egészségügyi okokkal magyarázza döntését
Egy korszak lezárult.
Üzemanyagár-változás: Ez vár a dízelesekre péntektől
Ezúttal sem mindenkit érintenek a fejlemények. 
Véletlenül átlépte hangsebességet egy utasszállító gép, sikítozva kapaszkodtak az utasok
Erre még a pilóta sem számított.
Lemondásra szólították fel az elítélt Varju László DK-s képviselőt
A bíróság bűnösnek mondta ki a baloldali politikust.
Az Action for Democracy-nál ekkora összeget tekintenek ideális mikroadománynak
Civilek mikroadományai helyett valójában egyenként félmilliárd forintot is maghaladó donációkat várt az Action for D...
Tárgyakba verte pár hetes babája fejét egy esztergomi férfi, szerinte a gyerek ragaszkodik hozzá
Félholtra verte gyerekét az esztergomi férfi, a vád szerint különböző tárgyakba verte bele a csecsemője fejét. Az ap...
Orbán Viktor: pedofil vagy ahhoz kapcsolódó bűncselekményekhez kötődő ügyekben nincs pardon!
Az új államfő feladata lesz, hogy helyreállítsa az előző köztársasági elnök, Novák Katalin kegyelmi döntése miatt me...
Börtönbüntetésre ítélték a sztárfocistát
4 és fél évre ítélték a brazil sztárfocistát Dani Alvest.
Egyszerre csapott le 100 rendőr Szolnokon, Rákóczifalván és Zagyvarékason
Száz rendőr egyszerre csapott le hat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei helyszínen egy bűnbanda tagjaira. Több gyanúsíto...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.