Erősödik a szervezett bűnözés Németországban

Erősödik a szervezett bűnözés Németországban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) hétfőn közölt adatai szerint.

2021. november 01. 16:26

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv a legutóbbi teljes évről, 2020-ról szóló jelentésében kiemelte, hogy a szervezett bűnözéssel összefüggő eljárásokban gyanúsítottak száma ugyan némileg csökkent az egy évvel korábbihoz képest - 6848-ról 6529-re -, de növekedett a fegyveres gyanúsítottak száma.

Ez arra utal, hogy a szervezett bűnözői csoportok egyre inkább hajlandóak erőszakot vagy megfélemlítést alkalmazni, mind saját tagjaik, például a lemorzsolódók, mind pedig a kívülállók, például ellenséges csoportok vagy rendőrök ellen.

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények a vagyoni kártól kezdve a fegyvertartáson és fegyverhasználaton át a testi sértésig és az emberölési kísérletig terjednek, ami jól szemlélteti, hogy milyen veszélyt jelentenek a szervezett bűnözői csoportok - áll a jelentésben.

A bűncselekményekből származó nyereség tavaly 1,02 milliárd euró volt, 58 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 644 millió euróhoz képest. Ez az adat azt jelzi, hogy a szervezett bűnözés hatalmas profittal kecsegtet. Ugyanakkor ez csak a rendőrséghez eljutott ügyekből származó profit, amelyet jóval meghaladhat az ágazat tényleges nyeresége - mutatott rá a BKA.

Hozzátették, hogy egy év alatt 114 millió eurónak megfelelő vagyont, például készpénzt és ingatlanokat koboztak el szervezett bűnözői csoportoktól.


Tavaly 594 eljárást indítottak a német rendőrségnél bűnszervezetek tevékenysége miatt, az egy évvel korábbi 579 után. Az ügyek legnagyobb része, 70 százaléka legfeljebb tíz emberből álló csoportokkal kapcsolatos. A legnagyobb bűnözői csoport 158 tagból állt.

Majdnem minden második ügy - 240 eljárás - kábítószer-kereskedelemmel függ össze. Szintén jelentős a gazdasági bűncselekmények - például csalások -, a vagyon elleni bűncselekmények - köztük a bűnszervezetben elkövetett rablások - és az embercsempészettel összefüggő esetek száma.

A terület fontos jellemzője a nemzetköziség. Ezt jelzi, hogy a tavalyi ügyek 72,9 százalékában - 433 esetben - határokon átnyúló együttműködésben történtek a bűncselekmények.

A BKA vizsgálta a gyanúsítottak állampolgárság szerinti megoszlását is. Kimutatták, hogy a legnagyobb csoportot a németek teszik ki 38,9 százalékkal. A külföldiek közül az első számú csoport a törököké 657 fővel, utánuk a lengyelek következnek 353 fővel, majd az olaszok 243 fővel. Jelentős még a libanoniak (240 fő), az albánok (230 fő), a szíriaiak (167 fő), a szerbek (137 fő) és a hollandok (119 fő) aránya is.

Azt is vizsgálták, hogy mennyire jellemző a szervezett bűnözésben a Németországba a menekültügyi rendszer révén érkezettek jelenléte. Kimutatták, hogy a menedékkérő, menekült, oltalmazott vagy más menedékjogi státusszal rendelkezők vagy az országban jogcím nélkül tartózkodók aránya 13,6 százalékos. Ez 890 embert jelent. Csaknem kétharmaduk - 63,8 százalékuk - 2014-ig bezárólag, tehát a 2015-ben kezdődött menekülthullám előtt érkezett Németországba.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a 2015-ös menekülthullámnak legalábbis eddig nem volt túlzottan nagy hatása a menekültügyi rendszer révén érkezettek részvételére a szervezett bűnözői csoportokban - áll a BKA helyzetjelentésében.

MTI/A fotó illusztráció (polizei.de)

Orbán Viktor: Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Aláírtuk! Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj – írta Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kedden.
Túrázó kislányt és nőt is molesztált a perverz férfi
Az erdőben lesett gyanútlan áldozataira az elvetemült férfi, akik közül az egyik egy gyereklány volt.
Úgy tűnik a pofátlanságnak nincsenek határai
A fővárosban nem mindennapi jelenetet rögzített egy autó fedélzeti kamerája.
Összebújt Tóth Andi és Andrei Mangra, itt a bizonyíték
Tóth Andi és barátai összegyűltek egy hangulatos karácsonyi főzőcskézésre, a videók alapján pedig igazán jól érezhet...
Egy 3500 éves ritka kincs a Nemzeti Múzeum új műtárgya
Egy 3500 éves, 18 karátos aranyból készült karperec a Magyar Nemzeti Múzeum új műtárgya.
Majdnem agyonverte élettársát - Tények 18.00
A férfi részegen csaknem három órán keresztül ütötte és rúgta áldozatát... További részletek a Tényekben 18.00-kor a...
A baloldal nyíltan Brüsszel és az LMBTQ-aktivisták oldalára állt
Az MSZP-s Ujhelyi István szerint „hülyeség” a gyermekvédelmi népszavazás, amellyel a baloldal nyíltan támogatja a ki...
Ismét lecsaptak New Yorka-ra, lángba borult a város egyik látványossága
Felgyújtották Manhattan egyik jelképét, a rendőrség egy férfit még a helyszínen elfogott.
Amilyen alacsony volt a keréknyomás, olyan magas volt a véralkoholszint – videón a részeg sofőr komédiája
Az egy órán át tartó kerékcserét még a némafilmes korszak királya, Charlie Chaplin is megirigyelte volna, a részeg f...
Házkutatást tarthatott a NAV egy Cseh Katalinhoz köthető telephelyen
A NAV Vácott csaphatott le a momentumos politikus cégügyeihez kapcsolódó egyik telephelyen.