Engedélyezték a Pfizer tablettáját otthoni kezelésre

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerdán sürgősséggel engedélyezte otthoni kezelésre a Pfizer amerikai gyógyszergyár Covid-19 elleni, szájon át bevehető gyógyszerét a 12 év feletti korosztály részére. Ez az első otthon alkalmazható koronavírus elleni kezelés, amely esetlegesen fontos eszköze lehet a gyorsan terjedő omikron variáns elleni harcnak.

2021. december 23. 08:10

A Pfizer klinikai kísérleteinek adatai szerint - amelyben 2200 ember vett részt -, a Paxlovid nevű vírusellenes szer 90 százalékban volt hatásos a kórházi ápolás, illetve a halálozás megelőzésében azoknál a pácienseknél, akiknél fennállt a betegség súlyos formáinak kockázata. A legfrissebb laboratóriumi adatok szerint a tabletta a SARS-CoV-2 nevű vírus omikron variánsa ellen is hatásos. A kísérletek során a kezelésben részesült betegek közül senki sem hunyt el. A kezelésben olyan oltatlan fertőzöttek vettek részt, akiknél fennállt a súlyos megbetegedés kockázata.

"Ez az engedély új eszközt biztosít a Covid-19 elleni harcban a világjárvány olyan kulcsfontosságú időszakában, amikor új vírusvariánsok jelennek meg - közölte Patrizia Cavazzoni, az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) gyógyszerkutató központjának igazgatója.

A Paxlovidból napi két tablettát kell bevenni öt napon át, közvetlenül a fertőzés diagnosztizálása után, illetve a tünetek megjelenését követő öt napon belül.

A Pfizer közölte, hogy azonnal kész a gyógyszer szállítására az Egyesült Államokban, és 2022-re a jelenlegi 80 millióról 120 millió kezeléshez elegendő szerre növeli a szállítást, egyebek mellett a Nagy-Britanniával és az Ausztráliával kötött szerződések alapján.

Az amerikai gyógyszergyárnak eddig két gyártmányát - az új gyógyszeren kívül egy régebbi, rinonavir nevű vírusellenes szerét - engedélyezték az Egyesült Államokban.

A Biden-kormányzat novemberben 10 millió kezelésre elegendő tablettát rendelt Paxlovidból 5,29 milliárd dollár értékben, Joe Biden elnök akkor azt ígérte, hogy a gyógyszerhez ingyen lehet majd hozzájutni.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szintén sürgősséggel engedélyezte a Paxlovid használatát.

A Merck amerikai gyógyszergyár Covid-19 elleni tablettája, amelyet jelenleg vizsgál az amerikai gyógyszerfelügyelet, alacsonyabb hatásfokú, mint a Pfizeré. A molnupiravir a klinikai vizsgálatok adatai szerint mintegy 30 százalékkal csökkentette a kórházi kezelést és a haláleseteket a magas kockázatnak kitett paciensek esetében.

Orvos szakértők közben bejelentették, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban - ahol az új típusú koronavírus omikron változatát először azonosították - jelentősen csökkent az elmúlt napokban az új fertőzöttek száma. Ez szerintük feltehetően azt jelzi, hogy az omikron variáns okozta járványhullám túljuthatott a csúcspontján.

Miután csütörtökön még csaknem 27 ezer volt a napi új fertőzöttek száma, keddre a számuk mintegy tizenötezer-négyszázra csökkent. A csökkenést a Dél-afrikai Köztársaság 9 tartományának területileg legkisebbikében, a 16 millió lakosú Gautengben tapasztalták. Gauteng tartomány ad otthont egyébként Johannesburgnak és a dél-afrikai fővárosnak, Pretoriának.

Az új fertőzöttek számának csökkenése országosan és Gauteng tartományban, amely a hullám középpontja volt, arra utal, hogy túl vagyunk a csúcsponton - jelentette ki Marta Nunes, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem vezető kutatója az AP amerikai hírügynökségnek.

MTI/A fotó illusztráció

Márki-Zay ötlete az egészségügy magánosítására: Indiába küldené szemműtétre a magyarokat
Újabb ötlete derült ki Márki-Zay Péternek az egészségügy magánosításáról. Amerikai mintára Indiába küldené szemműtét...
G.w.M végre megszólalt
A rapper erős hangvételű írásában árulta el, hogy eddig miért hallgatott a botránnyal kapcsolatban.
Ájultra verte a buszsofőrt a brutális férfi
Egy budapesti buszsofőrt tavaly februárban életveszélyesen bántalmazó férfi ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség...
90 nyugtatót vett be, kitartó csapatmunkának köszönheti az életét
A 61 éves nőre csak alapos nyomozómunka után bukkantak rá a rendőrök, ugyanis a segélykérő szinte semmilyen informác...
Karácsonyék több külföldi vevőnek is el akarták adni a Városházát
Orosz, olasz és amerikai befektetőknek is eladták volna a budapesti Városházát Karácsonyék, azonban a szóba került ü...
11 hónapos babát lőttek arcon egy utcai lövöldözésben
A gyerek és édesanyja parkoló autójukban ültek, amikor kitört a tűzharc.
Földön fekvő hajléktalanra támadt - Tények 18.00
A férfi többször a nő fejére taposott, majd nyugodtan tovább sétált... További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2...
Naponta több mint 1,5 milliárd tonna víz olvadt az óceánba a gigantikus A68 jéghegyről
Naponta több mint 1,5 milliárd tonna édesvíz került az óceánba a gigantikus A68 jéghegyről, amikor a legintenzívebbe...
Megerősítették, kiváló a magyar ivóvíz
A Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az uniós előírásoknak és jogszabályoknak - közölte a Magyar ...
Márton Anna gyermeket vár
A legeredményesebb magyar női kardozó, Márton Anna megoperált térde szépen gyógyul, az olimpiai negyedik helyezett v...