Emelkedik a babaváró és falusi CSOK összege

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón közölte a kormány legújabb döntéseit - írta meg a Magyar Nemzet.

  • 2024 januárjától emelkedik a babaváró és falusi CSOK összege
  • Augusztus elsejétől megszűnik az élelmiszerárstop
  • Jön a kötelező akciózás a boltokban
  • Új és meglepő részletek vannak a dollárbaloldal ügyében
  • Magyarország mindenféle migránskvótát elutasít
  • Az uniós forrásoktól függetlenül a kormány garantálja a tanárok béremelését 

A dollárbaloldal egy enyhe kifejezés

Arra, hogy 3,4 milliárd forintos büntetést is kaphatnak a baloldal az Állami Számvevőszéktől, Gulyás Gergely kiemelte: ha valaki a választási területen szabályokat sért, az nagyon súlyos. Mint mondta: a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökének kell kezdeményeznie, hogy legyen nyilvános a baloldali pártok külföldi finanszírozásáról szóló jelentés, amely szerinte szerint napok-hetek kérdése. Kiemelte azt is: egy demokratikus országban nem megengedett, hogy külföldről támogassanak politikai pártokat. Véleménye szerint a dollárbaloldal elnevezés még enyhe is ebben az ügyben.

A miniszter arra is reagált, hogy az EU pénzt kérne a tagállamoktól, mivel a háború és Ukrajna finanszírozása miatt kiürült az uniós kassza. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint várunk egy választ az Európai Bizottságtól, ugyanakkor azt nehezen tudja elképzelni, hogy Magyarország erős érvek nélkül ezt támogassa.

Arra a kérdésre, hogy küld-e a kormány további békefenntartókat Koszovóba, elmondta, hogy nincs ilyen terv. A kormány ugyanakkor reméli, hogy Vucic szerb elnök megfogadja Orbán miniszterelnök kérését, miszerint engedjék szabadon a koszovói rendőröket.

Garantálják a béremelést

Pedagógus-béremelés akkor is lesz, ha az uniótól nem kapunk pénzt

– szögezte le a miniszter, jelezve: a béremelés mellett hetente minden pedagógusnak 24 órát kell tanítani, emellett 50 nap szabadság illet meg minden tanárt. A pedagógusok átvezényelhetőséggel kapcsolatban azt mondta: garanciákat építenek be, hogy ezeket korlátozni tudják. A tárcavezető elmondta: korábban egy mesterséges intelligenciáról szóló kormányzati stratégiát is elfogadtak, Gulyás úgy véli ennek aktualizálása, áttekintése indokolt, hiszen napról napra tudunk meg új információkat arról hogy a mesterséges intelligencia milyen változásokat hozhat a hétköznapjainkba. Gulyás úgy véli, értelmes szakmai vita alapján ezt a stratégiát lehet aktualizálni.

Látványos kudarc a budapesti lakógyűlés

A Magyar Nemzet kérdezett Karácsony Gergely leveléről – amelyben a főpolgármester a Lánchíd autómentességéről és arról tájékozatott, hogy a főváros nem fizet szolidaritási hozzájárulást – a miniszter kijelentette: mindenkinek be kell tartani a törvényeket. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: senki nem állhat a törvények felett, még a Fővárosi Önkormányzat sem. A Budapesti Lakógyűlésre vonatkozó kérdésre kijelentette: az egy látványos kudarc. A migrációval kapcsolatos kérdésre a miniszter elmondta: Magyarország mindenféle migránskvótát elutasít. Emlékeztetett: 3 millió 4 ezer magyar ember mondta, hogy nem kérnek az illegális bevándorlókból. A tárcavezető sajnálatosnak tartja az Európai Bíróság döntését, miszerint uniós kötelezettséget sért a magyar menekültügyi szabályozás. Nem érti, hogy az Európai Bíróság miért ítélte jogszerűtlennek, ha Strasbourgi Bíróság korábban már jogszerűnek találta.


A miniszter is részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt katonák hozzátartozóinak

A miniszter beszélt a tegnap történt horvátországi helikopterbalesetről is. Gulyás Gergely részvétét fejezte ki, továbbá elmondta, hogy a Magyar Honvédség a saját halottjának tekinti az áldozatokat. Elmondása szerint jelen pillanatban annyit tudnak, hogy három magyar katonával zuhant le egy Airbus repülő. Kettejük holttestét megtalálták, a harmadik eltűnt, de a túlélésre szerinte érdemi esély nincs. Hozzátette: jelenleg is zajlanak a szakértői vizsgálatok.

Megszűnik az árstop, kiterjesztik a kötelező akciózást

Gulyás Gergely kitért arra is: reális esély van arra, hogy 2023 végére az infláció mértékét egy számjegyűre sikerül csökkenteni. Ehhez új eszközöket vezetnek be, ilyen az online árfigyelő rendszer, valamint a kötelező akciózás is. Véleménye szerint az árstopok megtették a dolgukat, így most itt az ideje azok kivezetésének.

Az élelmiszerárstop augusztus elsejével tehát megszűnik, ugyanakkor a kötelező akciózás mértékét 10-ről 15 százalékra emelik.

Ennek eredményeként a bolt által meghatározott bruttó árnál legalább 15 százalékkal olcsóbban kell adni a meghatározott termékeket. Arról is gondoskodni fognak, hogy mindenki számára jelezzék az üzletek az árcsökkentés tényét – mondta.

Az árstopokat követő új rendszerről Gulyás Gergely elmondta, hogy azok kedvezőbbek a boltok számára, amit a jelenlegi tervek szerint december 31-ig mindenképp fenntartanak. Hozzátette: a kiterjesztett kötelező akciózásnál nem fogják meghatározni, hogy melyik termékeket kell leértékelni.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Változnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai

Változnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, miután a kormány a tegnapi ülésén áttekintette a családtámogatási rendszert. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása a babaváró hitelnél azt látják, hogy ez egy működő eszköz, ám az elmúlt évtizedekben kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Márpedig az, hogy a hölgyek mikor vállalják az első gyermeket, meghatározza, hogy vállalnak e még. Ösztönözni szeretnénk, hogy a gyermekvállalás időpontja a nőknél korábbra kerüljön – mondta. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy a támogatás összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, viszont a 2024 januárjáról csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a házaspároknál a nő harminc év alatt van. Bevezetnek ugyanakkor egy átmeneti időszakot így 2024 és 2025 január 1-je között egy éven keresztül a 30-40 év közöttiek is jogosultak a támogatásra, erre a várandósság igazolása esetén van lehetőség. 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) szabályainak változásairól szólva a tárcavezető közölte: azt látják, hogy az infláció mértékét meghaladó ingatlanár emelkedés volt jellemző, különösen Budapesten. Mit mondta, a CSOK ma inkább a kisebb településeknél működik, a nagyvárosokban ma már a CSOK-hitel mellé fel kellett venni banki hitlelt is, ezért a CSOK-igénylések száma jelentős mértékben csökkent. Ennek következtében a CSOK-nak a falun érvényes szabályai megmaradnak, a keretösszeg mértékét pedig 50 százalékkal megemelik: egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, három gyerek esetén pedig 15 millió forintot kapnak. Közölte azt is, hogy a városban a CSOK-ot nem lehet a jövőben igénybe venni, de ki fognak dolgozni egy olyan új otthonteremtési rendszert, ami a városokban megfelelő lehet. Ezek mind 2024 január 1-jétől érvényesek. 

Hozzátette: Abban bíznak, hogy a szabályok sokat segítenek azoknak, akik építkezni szeretnének. A családügyi minisztérium foglalkozik az ötezer fő feletti települések támogatási rendszerének kidolgozásával. 

Csütörtökön újra Kormányinfó

Csütörtök délelőtt 10.30-tól újra Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, akik a héten másodjára adnak tájékoztatást a kormányzat döntéseiről. A Kormányinfó a megszokottak szerint követhető lesz az M1 műsorán és a kormány Facebook-oldalán. A Hír TV is minden alkalommal közvetíti az eseményt.

Legutóbb a hét elején, hétfőn volt Kormányinfó, ahol Gulyás Gergely az új gazdaságvédelmi akcióterv első három intézkedését jelentette be. 

A tárcavezető tájékoztatása szerint a vállalkozások olcsóbban kaphatnak áramot a jövőben, a Szép-kártyákkal pedig augusztustól újra lehet majd hideg élelmet is vásárolni, az adható keretösszeget pedig jelentősen megemelik. Az extraprofitadón is enyhít a kormány, egyelőre a gyógyszergyártóknál, amelyek leírhatják az adó felét, ha azt kutatás-fejlesztésre költik el.

2023. június 22. 14:52
Öt férfi okozhatja a világ vesztét – állítja a neves matematikus
A szakember szerint az emberek fel sem fogják, milyen pusztítást tud okozni egy modern fegyver, például egy fúziós b...
Szijjártó Péter: A LEGO 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán
A LEGO mintegy 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, illetve a napelemparkját...
Tankot videóztak éjjel Budapest utcáin, leállították a forgalmat
A katonák az érintett útszakaszt átmenetileg elzárták a forgalom elől.
Ítéletet hirdetett a bíróság Dárdai Pál verekedő kapusa ügyében
Több csontját is eltörte áldozatának.
Lekapcsolták az érdi „fogtündéreket”, elhúzták Kevin és József nótáját
A harmadik „varázslónak” még nem sikerült a nyomára akadni.
Megmutatta új álomotthonát Weisz Fanni, nem rest bepiszkolni a kezét
Megvette álmai házát és most meg is mutatta a Tények Plusznak. Weisz Fanni, a siketen született modell óriási felújí...
Bomló holttestet találtak egy csepeli gyártelepen, a fiatal férfit nyáron ölték meg
A nyomozók őrizetbe vették a két elkövetőt, később pedig lakásaikon megtalálták az áldozat értéktárgyait, valamint a...
Orbán Viktor: a Gyurcsány-korszakkal ellentétben a mostani kormány nem vett el egyetlen fillért sem a nyugdíjasoktól
A Gyurcsány-korszakban elvettek a nyugdíjasoktól egy havi nyugdíjat, a mostani kormány viszont a koronavírus-járvány...
Élve temette el párját, de előtte brutálisa összeverte a szabolcsi férfi
Tűzifával, húsklopfolóval eszméletlenre verte, majd élve elásta a párját egy férfi Nyírvasváriban. A gyilkosság után...
Leforrázta magát egy kislány egy békéscsabai iskolában, mentőhelikopter sietett hozzá
Azonnal hívták a mentőket, a kiérkezésükig hideg vízzel borogatták az égett felületet a tanárok.
Hatalmas balhé a magyar focimeccsen: percekig verte egymást a focista és a karbantartó
Kiderült, melyik magyar bolt lett az év diszkont üzlete
Kivágták a legendás Robin Hood-fát
Nem kell senkinek Zámbó Jimmy nyaralója
Forgalomkorlátozás lesz a hétvégén a Kacsóh Pongrác úti felüljárón

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.