Életveszélyes lett a Városháza homlokzatának felújított része

A Városháza udvar felőli részének homlokzatfelújítási munkálatai során olyan súlyos hibákat követett el a kivitelező, hogy félő, nagyobb darabok is kiszakadhatnak a felvitt anyagból, amely számos helyen kong, vagyis nem tapadt hozzá megfelelően a teherhordó szerkezethez – derül ki a Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumokból. A Városháza egyes munkatársai hiába jelezték a problémákat, olyannyira, hogy inkább kirúgták őket az állásukból – írta kedden a lap.

Baleset- és életveszélyes lett a Városháza homlokzatának felújított része, amely a Városháza-park felé esik – tudta meg a Magyar Nemzet a projektre rálátó forrásoktól. Sőt, állításuk szerint a beruházásra a korrupció, a hűtlen kezelés és a veszélyeztetés árnyéka vetül.

Városháza-park projekt

A Fővárosi Önkormányzat 2021 őszén hirdetett győztest a homlokzatfelújítás kapcsán kiírt tenderben, amelynek eredményét közzé is tették az uniós közbeszerzési közlönyben. Ez alapján az EB Hungary Invest Kft. nyerte el a munkákat 1,367 milliárd forint értékben. A tényleges kivitelezést azonban egy alvállalkozó, a más városházi projekteket is elnyerő Framtid Group Kft. végezte el, a lap információi szerint szinte száz százalékban.

A nyertes feladata a Városháza homlokzatainak, kapualjainak felújítása, és a kapcsolódó szigetelési, vízelvezetési, tereprendezési, nyílászáró-felújítási és elektromos kivitelezési munkák elvégzése lett volna. Mindez a Városháza udvarán kialakítandó park összképe miatt volt fontos Karácsonyéknak.

A projekt időközben alaposan megdrágult: a kivitelezők előbb a Covid miatt, majd pótmunkák kapcsán kértek pluszforrásokat. Jelenleg 1,8 milliárdos összegnél tart a kivitelezés becsült összköltsége, amely további pótmunkák miatt meghaladhatja a kétmilliárd forintos értéket is.

Fejek hullottak a hivatalban

2022-ben kezdődött el a kivitelezés, és a következő év végére már nyilvánvalóvá váltak a problémák, amelyeket a Főpolgármesteri Hivatal Hivatalüzemeltetési és Intézményfejlesztési Főosztályának munkatársai, és a műszaki ellenőr jeleztek is Szabó Nándor főosztályvezetőnek. Információk szerint Szabó minderről tájékoztatta a Közbeszerzési és Projektmenedzsment Főosztályt, így idővel a főjegyző és a Városháza legmagasabb rangú politikusai is értesülhettek a problémákról. Ám a főosztályvezetőre és csoportvezetőjére maradt a feladat, hogy a műszaki ellenőri és hivatali akadékoskodást lesöpörje az asztalról, ám emiatt a főosztályon pattanásig feszült a helyzet.

A Magyar Nemzet információi szerint az utolsó csepp az volt, amikor a főosztályvezető a helyettesétől várta, hogy írjon alá 2024 elején egy olyan dokumentumot, amely igazolja a Framtid által elvégzett munkák soron következő ütemének teljesítését, amellyel a projekt kilencven százalékig elkészült volna. Ezzel párhuzamosan pedig egy 330 millió forintos kifizetést is lehetővé tett volna a szignálandó dokumentum.

Fotó: MTVA/Róka László

A hivatali dolgozók azonban megtagadták az aláírást. Erre igen nyomós okuk volt, ugyanis az építkezés műszaki ellenőre, az ENVIRODUNA Beruházás Előkészítő Kft. alkalmazottja részletesen feltárta a problémákat, amelyeket a hivatalos dokumentumokban, így az építési e-naplóban is jelzett. Elkészült például egy úgynevezett homlokzati hibatérkép, amelyen az látszott, hogy 2024 elején több mint 300 helyen volt hibás a vakolat.

A helyzet végül addig eszkalálódott, hogy aki nem volt hajlandó tanúsítani a kivitelezés megfelelő voltát, azt eltávolították. A lap információi szerint helyettük végül egy addig pénzügyi területen tevékenykedő hölgy került pozícióba, aki viszont aláírhatta a kifizetésekről szóló papírokat.

Levegőben lógó vakolat

A projektre rálátó szakemberek szerint a probléma az lehetett, hogy olyanok dolgoztak az épület vakolásánál, akik eddig csak cement bázisú vakolatot használtak. Márpedig a Városháza épületének vakolataként egy műemlék mész alapú vakolati rendszert engedélyezett a Műemlékvédelem, amit teljesen más technológiával kellett volna felhelyezni.

Akármi is történt, a műszaki ellenőrzést végző mérnök pontosan meghatározta a problémákat, amelyek igen súlyosnak tűnnek. A vakolat megszámlálhatatlan helyen kong. Mindez azt jelenti, hogy a rétegek felhordási, vagy tapadási hiba miatt elváltak a teherhordó szerkezettől, a vakolat és a fal között lényegében levegő van. Ilyen esetben egy kisebb erőbehatásra, vagy magától is leválhatnak nagyobb vakolatrészek, amely egyébként az építkezés során rendszeresen meg is történt. A Magyar Nemzet projektre rálátó forrásai szerint, ha ilyen vakolatleválás bekövetkezik, akkor akár több négyzetméteres, több tízkilónyi anyag hullhat a mélybe.

A lap úgy tudja, a kivitelező nem volt hajlandó a műszaki ellenőr kérésére a vakolatok műszeres ellenőrzésére, így nincsenek úgynevezett tapadási vizsgálatok.

A legproblémásabb rész jelenleg a középszárnyi vakolat, amely 2024 februárjában már nagy részben hibás volt. A falrész bevonása olyan rossz minőségben készült el, hogy a kivitelező a falszakasz negyedéről inkább leverte az addig felhordott vakolatot. Az ilyen pluszmunkák miatt emelkedhetnek a projekt költségei kétmilliárd forint fölé a jelenleg becsült 1,8 milliárdról. A hibás részek után járó pénzt még 2022-ben kifizették a kivitelezőnek, tudomásunk szerint pedig azóta sem kérték vissza, sőt, 2024-ben újabb százmilliókat fizethettek ki javítás nélkül.

Mit szól ehhez a hivatal?

A Magyar Nemzet a projekt kapcsán kérdéseket küldött a Főpolgármesteri Hivatalhoz, valamint adatigényléssel élt Budapest főjegyzője felé, hogy küldje meg számukra a projekt műszaki ellenőrének valamennyi észrevételét, valamint a homlokzati hibatérképet, amelyen jelölve vannak a problémás falszakaszok.

Érdemes mindenesetre megjegyezni: a lap forrásai szerint nem tanácsos a Városháza-parkban közel menni az épülethez, mert az életveszélyes lehet.

2024. április 23. 15:18
Iránban Mohamad Mokbert nevezték ki ideiglenes elnökké, ötnapos nemzeti gyászt rendeltek el
Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök idei...
Egyre jobban van Robert Fico, már kommunikál
A szlovák kormányfő már nincsen életveszélyben, de egyelőre a kórházban marad – közölte az intézmény.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Kőgazdag vagyok, és?
A pénz nem boldogít.. a mondat, ami már szinte szállóigévé vált a világon és az emberek többsége így is gondolja. Ki...
Mégis hogy zuhanhattak így le?
Szerencsétlen baleset vagy előre kitervelt bűntény? Lezuhant egy helikopterrel az iráni elnök és a teljes delegációj...
Vigyázz, letarolod a hajót!
Ugyanoda emelték ki a verőcei halálos hajóbalesetben összetört csónak maradványait, ahová a szinte napra pontosan öt...
Ki miatt kellett meghalniuk?
Borzalmas tragédia, ezekben a percekben is nagy erővel keresik az eltűnteket a Dunán. Szombat éjjel letarolt egy szá...
Menczer Tamás: Magyar Péter ugyanazon a szinten van mint Jakab Péter
"Ismerjük az ilyen figurákat, le kell győzni, legyőztük eddig is" - mondta hétfőn közzétett videójában Menczer Tamás...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.