Egyre többen kerülnek kórházba a koronavírus miatt az Egyesült Államokban

Ez egyrészt a rendkívül fertőző delta variáns terjedésének, másrészt viszont a néhány államban tapasztalható, az átlagosnál alacsonyabb oltási aránynak tudható be.

2021. augusztus 20. 07:23

A The Wall Street Journal című napilap beszámolója szerint augusztus elejétől a hónap közepéig tartó kéthetes időszakban a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma 58 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban. Mint írják, összességében a kórházi esetek száma továbbra is alacsonyabb, mint januárban, amikor az oltások még nem voltak széles körben elérhetőek.

Louisiana, Florida és Oregon állam - a vírus delta változata terjedése következtében - rekordmennyiségű kórházi kezelést jelentett az elmúlt hetekben. A beszámolók szerint a vírus leginkább a még be nem oltott lakosságot támadja meg, és a megfertőződött emberek átlagéletkora alacsonyabb, mint a járvány elején volt.

Louisianában augusztus 17-én 3022 embert szállítottak kórházba koronavírus-fertőzéssel, miközben a korábbi rekord, január 7-én, 2069 fő volt. A tagállam adatai szerint, a Covid-19 miatt jelenleg kórházban ápolt betegek több mint 90 százaléka nem vette fel a védettséghez szükséges összes oltást. A megnövekedett esetszám miatt Louisiana kórházainak intenzív osztályain már csak néhány ágy áll a betegek rendelkezésre.

A betegek számának növekedése arra kényszerítette Oregon, Georgia, Alabama, Mississippi és Texas kormányzóit, hogy növeljék a kórházaknak juttatott erőforrásokat. Texasban és Mississippiben tábori kórházakat állítottak fel, sajtóinformációk szerint egyes kórházakban pedig ismét arra kényszerültek, hogy elhalasszák a nem sürgős műtéteket.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az országban júniusban szorultak a legkevesebben kórházi kezelésre a koronavírus miatt, akkor átlagosan kevesebb mint 2000 új beteget regisztráltak naponta. A CDC legfrissebb kimutatásai szerint viszont augusztus 9. és augusztus 15. között már naponta átlagosan 11 249 koronavírussal fertőzött beteg került kórházba. Ez 18,8 százalékos növekedést jelent az egy héttel korábbi adatokhoz képest.

Fotó: Illusztráció

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem arról számolt be, hogy az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek heti átlaga kedden 137 550 főre emelkedett. Ez a szám június végén még 11 649 volt. A CDC tájékoztatása szerint a védettséghez szükséges összes oltással rendelkező amerikaiak sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, vagy halnak meg a Covid-19 szövődményeiben.

A legfrissebb adatok szerint a 12 éves és idősebb amerikaiak 59,5 százaléka kapta meg a védettséghez szükséges összes oltását.

Sajtóbeszámolók szerint a dolgozói létszámhiány is fokozza az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést szerte az országban. "Gyakorlatilag minden kórház legnyomasztóbb problémája az, hogy nincs megfelelő képzettségű személyzet a betegek kezelésére" - erről beszélt hétfőn Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója. Elmondta, hogy a tagállam 125 millió dollárral járul hozzá a személyzet és a kórházi kapacitás növeléséhez.

Alabamában - ahol a lakosság 41,8 százaléka megkapta a védettséghez szükséges összes oltását - Kay Ivey republikánus kormányzó a múlt héten egészségügyi szükségállapotot hirdetett, miután nagyon gyors ütemben nőtt a Covid-19 miatt kórházi kezelésre szoruló lakosok száma. Szerdán a tagállam kórházaiban 2731 koronavírusos beteget kezeltek.

MTI

Gyászol Szabó Ádám, legjobb barátját veszítette el
Az énekes közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt, mérhetetlen a fájdalma.
Rejtélyes, eltűnt egy dunaújvárosi nő, gyanús a férje
Eltűnt egy dunaújvárosi nő, a férjét letartóztatták, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben - közölte a Fe...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Meggyilkolta randipartnerét egy kannibál férfi, majd levágta és megette a heréjét
A férfit októberben ítélik el.
Halálos tragédia Siófokon, ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről
Az áldozat életéért hosszú percekig küzdöttek.
Tények Plusz adás, 2022. szeptember 26., hétfő
MEGRENDÍTŐ VALLOMÁS - Édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta Szilágyi Liliánát. Az úszónő először...
Tények röviden, 2022. szeptember 26., hétfő
Tények röviden adás
Migránst gázolt egy kamion, métereken át vonszolta maga után
A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Tovább szakadozik a felhőtakaró
időjárás-jelentés, 2022. szeptember 26., hétfő
Megrázó: egy 11 éves gyereket gázol el a vonat Gyürén
A kislány információk szerint szándékosan lépett a vonat elé.