Dömötör Csaba: a válságot nemcsak a háború okozza, hanem a vakvágányos brüsszeli politika is

Európa az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságát éli át, a válságot csak részben lehet a háború kitörésével magyarázni, épp ennyire oka az a vakvágányos brüsszeli politika - fogalmazott Dömötör Csaba a Magyar Nemzet hétfői lapszámában olvasható interjúban.

 

2022. október 10. 08:49

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, hogy a választás idején még arról volt szó a brüsszeli tárgyalótermekben, hogy a szankciók nem terjednek ki az energiára.

"Aztán júniusban ezt felülírták, annak minden következményével. Ez épp elég ok arra, hogy megkérdezzük erről a magyarok véleményét" - magyarázta, miért van szükség az újabb nemzeti konzultációra. Mint fogalmazott: "ha sok százezer ember egy irányba fejezi ki akaratát, annak van ereje".

A politikus kritizálta az Európai Unió szankciós politikáját, közte a nukleáris energiát érintő tervezett szankciókat és a gázszankciót.

 

"Teljesen mindegy, hogy ársapka vagy teljes importkorlátozás formájában fogadnák el őket, áremelkedéshez és ellátási zavarokhoz vezetnek" - vélekedett, hozzátéve, hogy a gáz ára a szankciók első lebegtetése után két-háromszorosára nőtt, és most is kétszerese annak a szintnek, ami a háború után pár héttel volt. "Ebből is látszik, hogy nem a háború ténye, hanem a rossz bürokrata válaszok okozzák a gazdasági turbulenciát" - emelte ki.

Az államtitkár beszélt a Magyarországnak járó uniós forrásokról is, mint hangsúlyozta, az Európai Bizottsággal jó ideje konstruktív légkörben zajlanak a tárgyalások. "Ugyanakkor az is jól látszik, hogy az Európai Parlament nem szeretne megállapodást, fontosabbak neki az ideológiai szempontok" - vélekedett, nyomásgyakorlásnak nevezve az uniós kritikákat.

Az államtitkár bírálta Márki-Zay Péter kampányfinanszírozását, szerinte a legapróbb részletekig ki kell vizsgálni, hogy fennállt-e a külföldi finanszírozás ténye. "A legfontosabb ebben az, hogy a törvények értelmében tilos a pártokat külföldről támogatni. Nem tudni, hogy Márki-Zay Péter tisztában van-e ezzel" - fogalmazott.

A parlament őszi ülésszakát úgy értékelte, hogy "a legtanulságosabb talán az, hogy a baloldal hogyan vív elszánt harcot a valósággal".


"Azt mondják, működnek a szankciók. Nem tudjuk, hogy szimpla belpolitikai számításról van szó vagy a külföldi szponzoraik elvárásairól, de a végeredmény szempontjából mindegy is. Sokkal beljebb lennénk, hogyha legalább a szankciók ügyében segítenék a kormány küzdelmét" - fogalmazott Dömötör Csaba.

A politikus kitért a pedagógusfizetésekre is, szerinte a kormány béremelések iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy az első nagy átfogó béremelési program épp a pedagógusok számára indult, 2012-től 2017-ig tartott.

"Azóta eltelt pár év, de időközben is történtek béremelések. A járvány alatt is és idén januárban is" - tette hozzá, kiemelve, hogy a miniszterelnök további emelésre tett javaslatot.

"Ráadásul a kormány az uniós forrásokat is bevonná a béremelést segítő eszközök közé. Ezért még egy nyomós okunk van arra, hogy küzdjünk azért, hogy az uniós források minél hamarabb megérkezzenek" - mondta Dömötör Csaba.

MTI/Fotók: illusztráció (MTI)

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Tények Plusz adás, 2022. december 9., péntek
ELTEMETTÉK JIMMY ÉDESANYJÁT - Anna nénitől a Cinkotai temetőben mintegy százan vettek végső búcsút. A szertartáson e...
Tények röviden, 2022. december 9., péntek
Tények röviden adás
Kelet felé távolodik a csapadékrendszer
időjárás-jelentés, 2022. december 9., péntek
A Queen halhatatlan
A Queen együttes feledhetetlen zenéje egyben bizonyíték arra, hogy tényleg van, ami örök. Főleg, hogyha az annyira j...
Karácsonyi segítség
Megannyi csodaszép kosztüm, zakó, nadrág, szoknya és cipő, amelyek az Xmas Charity Sale jótékonysági vásáron cserélt...
Itt van a megdöbbentő fehérorosz bejelentés
Brüsszel 32,5 forinttal szeretné emelni az üzemanyagok jövedéki adóját
Brüsszeli letartóztatások: a baloldal mindenhol ugyanúgy működik: külföldi pénzeket fogad el befolyásért cserébe
Jön az angol-francia csúcsrangadó, Cristiano Ronaldót megint a cserepadra száműzhetik
Még Messi is alig tudott lecsillapodni a hollandok elleni meccs után, élő adásban káromkodott - videó