Dollármédia: Brüsszel milliókat fizet a magyar baloldali propagandalapoknak

Brüsszel internetes oldalak sorát pénzeli Magyarországon, amelyeknek a baloldali propagandaoldalak adnak felületet, a régi Indextől a Soros-blog 444-en és hvg-n keresztül a Trükkös Zotyónak gúnyolt Varga Zoltán vörösbáró 24.hu nevű oldaláig. A tényellenőrzőnek hazudott Lakmusz mellett a most hvg-s Eurológus és a 24-hez tartozó Europoli oldalak éves finanszírozásban részesülnek, amiért minden körülmények között megpróbálják ráerőltetni a brüsszeli narratívát a közvéleményre. A hvg és a 24.hu társoldalai természetesen Soros-kapcsolatokkal is rendelkeznek - írta meg az Origo.

2022. december 17. 10:39

Nyolc évvel ezelőtt az Athena Intézet az „Elemzés és jelentés készítése a 2014-es európai választás kapcsán, valamint fellépés a Magyarországon tapasztalható szélsőséges és populista politikai retorikával szemben" projekt keretében közel 10 millió forintot kapott a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítványtól. A munkát a szervezet az Index társoldalával, az Eurológus online magazinnal együttműködésben végezte. Utóbbi lap már akkoriban is egyértelműen az eurokrata, azaz nyitott társadalom iránt elfogult brüsszeli narratívát képviselte Magyarországon, és ez azóta is változatlan, hogy a magazin átköltözött a hvg online kiadására.


2018-ban a Pesti Srácok számolt be arról, hogy éves szinten 70 ezer eurót fizet az Indexnek az Európai Parlament uniós rovatuk működtetésére.

Sőt, egy 2015-ös lista szerint az Index már akkoriban hasonló összeget, egész pontosan 65 297 eurót kapott az Európai Parlamenttől erre a célra.

A 2019-es európai parlamenti választások előtt pedig az Eurológus a „Citizens for Europe" nevű NGO-szövetségtől kapott támogatást, hogy egyebek mellett olyan címmel közöljön írást: „Mit tett értünk az EU az elmúlt öt évben?"

Az akkoriban még az Indexen futó uniós oldalon máig elérhető, hogy ez egy „Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat" volt, miként az is, hogy „Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre."

Fotó: MTI

Azidőtájt a lap egyik munkatársa az a Kugyela Tamás volt, aki korábban az SZDSZ-es Szent-Iványi István, illetve az EP liberális frakciója mellett is dolgozott. Szintén 2019-ben igazolt a laphoz Szücs Ágnes, aki korábban a gyurcsányista Niedermüller Péter csapatában tevékenykedett az Európai Parlamentben.

A ma már a hvg keretei között működő Eurológus részt vesz a „European Data Journalism" nevű együttműködésben, amelynek 19 országban 31 tagja van. A kooperációi – leginkább balliberális – résztvevői láthatóan tematikusan írnak bizonyos témákról, pl. a börtönviszonyokról a COVID-időszakban. Az oldal egy eldugott részéből az is kiderül, hogy a hálózatot nem más, mint az európai adófizetők finanszírozzák, méghozzá az Európai Bizottság döntésével.

Nemrégiben a szervezet egyik tagja arról beszélt egy athéni előadáson, hogy nekik az az „üzleti modelljük", hogy Brüsszel pénzeli őket (a felvételen a 3. percnél).


Ugyanakkor nem az Eurológus volt az elmúlt években az egyetlen, Brüsszel által pénzelt balliberális portál. 2020-ban Varga Zoltán Central Médiacsoportja mintegy 80 ezer eurót, azaz mai árfolyamon több mint 30 millió forintot kapott az Európai Parlamenttől az Europoli nevű társoldaluk működtetésére.

Az Europolinál dolgozik a korábban a Soros-blognál is felbukkant Kerner Zsolt, aki 2015 szeptemberében a migráció kapcsán azzal a címmel írt cikket, hogy „Magának teremtette a kormány a problémát, amibe most belebukik", illetve nem sokkal később "Az a baj, hogy kurvára rasszista vagy" címmel közölt egy írást. 2017-ben pedig Kerner és Medvegy Gábor arról értekeztek a közösségi médiában, hogy Ómolnár Miklóst és Bayer Zsoltot fel kellene akasztani. 

A címlapfotó illusztráció: MTI

Fejbe lőtte magát egy tinédzser fiú Rákosmentén
A fiút egy fővárosi kórházba szállították.
Kizuhant az ablakból egy nő Gyöngyösön
A pontos körülmények egyelőre nem ismertek.
Szintet lépett Tóth Andi és Marics Peti kapcsolata
Újabb mérföldkőhöz értek a fiatalok.
Borzalmas felvételek készültek a törökországi katasztrófáról, már közel 1000 halott van
Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek - közölte Recep Tayyip Erdoga...
Csomagtartóba tuszkolta párját, majd felgyújtotta a kocsit a férfi
Egy szántóföldön találtak rá az égő autóra.
Történelmet írtak a Grammy-gálán
Történelmet írt a világhírű énekesnő, Beyonce a 65. Grammy-díjátadón Los Angelesben. Az énekesnő ugyan a forgalom mi...
Hatalmas csattanás, egy kidobott fenyő okozott balesetet - videóval
Kidobott karácsonyfa talált el menet közben egy kocsit Esztergomban szombat reggel, erről döbbenetes videót készítet...
Müncheni találkozó és a guruló dollárok
Eva Kaili, az Európai Parlament letartóztatásban lévő volt szocialista alelnöke is ott volt azon a müncheni konferen...
Több ezren vannak a romok alatt
Több mint kétezer ember meghalt és több ezer épület omlott össze, miután óriási, 7,8-s erősségű földrengés söpört vé...
A hó miatt nem ért oda időben a mentő, meghalt a többgyermekes édesanya
A nő otthonában hozta világra gyermekét, de a hatalmas hó miatt nem lehetett megközelíteni a házat.
Egy nyugdíjas arcába robbant a pálinkafőző Bükkszenterzsébeten - videó
Meztelen mellekkel ment bulizni Dua Lipa - fotók
Heidi Klum brutális dekoltázzsal jelent meg a Grammy-gálán - fotók, videó
Kiderült egy nagy titok arról, hogy miért erősebb a Samsung Galaxy S23
A Shakirát megcsaló Piquén is gúnyolódtak az AC Milan szurkolói