Dollárbaloldal: eleve nem csak mikroadományokkal számoltak Amerikából

A héten nyilvánosságot látott, a nemzetbiztonsági bizottság számára készült második részjelentés az amerikai pénzforrások kapcsán is fontos újdonságot állapított meg. Az Egyesült Államokban bejegyzett pénzosztó alapítvány, az Action for Democracy már a regisztrációs dokumentumában bevallotta, hogy nem kizárólag mikroadományokkal, hanem több millió forintos hozzájárulásokkal is számol. Mindez újabb bizonyítékot jelent arra, hogy a dollárbaloldal mikroadományokról szóló története gyenge lábakon áll - írta meg a Magyar Nemzet. 

„És nem ismerjük azokat, akik tízezerszámra, mikroadományokon keresztül támogattak bennünket” – mondta Márki-Zay Péter egy sajtótájékoztatón 2022. november 22-én.

Régóta, lassan egy évtizede épített történet a baloldali pártok, NGO-k és médiumok körében az úgynevezett mikroadományokon keresztül történő finanszírozás. Bár ezt a módszert átláthatatlansága és nehéz bizonyíthatósága miatt eddig is sokan vitatták, a dollárbaloldal botránya minden eddiginél erősebb cáfolatot jelent az önzetlen kispénzes támogatók legendájára.

Emlékezetes, hogy még november végén Rákay Philip egy összefoglaló videóban cáfolt három hazugságot a dollárbaloldal külföldi finanszírozásával kapcsolatban. Ezek egyike a mikroadományozókkal függött össze, ugyanis Rákay bemutatta, hogy a kampány idején mindösszesen 11 támogatót mutatott az Action for Democracy adománygyűjtő (AD) felülete.

Szerdán újabb erős cáfolat jelent meg, a Nemzeti Információs Központ által készített második részjelentésben. Egyrészt – amint azt már közöltük – az AD már a bejegyzése, vagyis a gyűjtés meghirdetése előtt több száz millió forintnyi támogatást utalt a magyar baloldalnak, ami azt jelzi, mikroadományokról gyakorlatilag szó sem lehetett. Másrészt a jelentésben dokumentummásolatokat mellékelve mutatták be, hogy a Korányi-féle Action for Democracy milyen papírokat nyújtott be az Egyesült Államokban a tavalyi bejegyzése során. Bajnai Gordon és Karácsony Gergely bizalmi embere úgy nyilatkozott a regisztrációs nyomtatványon, hogy szeretne 25 ezer dollárt meghaladó támogatást elfogadni. A regisztrációs kérdés így hangzott (14. oldal):

„Nyújtott be, vagy tervez benyújtani a szervezet összesen 25,000 USD-t meghaladó támogatási kérelmet New York államban lakcímmel rendelkező személy, alapítvány, vállalat vagy állami szervezet felé, vagy részesült ilyen támogatásban?”

Korányiék pedig az „IGEN” választ jelölték meg. Ez azt jelenti, hogy kezdettől fogva számoltak olyan támogatókkal, akik mai árfolyamon legalább közel kilencmillió forintot akartak adományonként fizetni nekik. Ekkora összeget pedig nehéz lenne mikroadománynak nevezni.

Továbbra is homályos ugyanakkor, hogy kik állhattak az összességében milliárdos pénzutalások mögött. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt a dollárbaloldal finanszírozása kapcsán, hogy „Remélem, hogy majd a vizsgálatok végén az is ki fog derülni, hogy pontosan kik is adták a pénzt. Azt már tudjuk, hogy milyen technikákkal jött be. Ez egy Soros-féle hálózat, Soros-rendszer, ugyanazok a technikák. Itt nyilván a pénz forrásánál is meg fogjuk találni ezt a derék magyar honfitársunkat, Soros Györgyöt. De még várjuk meg a végét, hogy pontosan lássuk, hogy személy szerint vagy cégek szerint honnan érkeztek ezek a források Magyarországra.”

A miniszterelnök szavait támasztja alá a Magyar Nemzet egy tavaly decemberi összefoglalója. A Magyar Nemzet akkor beszámolt arról, hogy Soros György fia, Alexander Soros még a Twitter-oldalán is megosztotta a guruló dollárok botránya mögött álló Action for Democracy szervezet egyik reklámját. Emlékezetes, hogy ezt a felhívást a New York-i Times Square-en is kivetítették, ráadásul a Twitterre maga Alexander Soros is kiírta az akció mottóját: „Segíts a magyaroknak választani.” Mindemellett pedig Kati Marton, a pénzgyűjtés egyik szervezője Soros Györggyel és fiával vállaltan szoros kapcsolatot ápol, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít.

A címlapfotó illusztráció

2023. január 28. 14:57
Lepereghetett egy autós előtt élete filmje, egy pillanatra a madarak közé emelkedett - Videó
Brutális felvétel készült.
Félmeztelen holttestekre bukkantak a hatóságok, már azt is tudni, hogy kik lehetnek
A halál pontos okát hivatalosan azóta sem közölték.
Elszabadult a pokol egy menekültközpontban, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájaként tartják számon a történteket
Rengeteg halálos áldozata és 30 sérültje van az incidensnek.
Egy kézdivásárhelyi tinit odaadtak egy láda sörért az ördögnek, saját apja bűntudat nélkül a pokolba küldte
A napokban hoztak ítéletet az ügyben.
Vérre menő harc tört ki nyugdíjasok között a Lidlben, videón, ahogy egymást lökdösve izmoznak
Az akciós termékért taposták el egymást.
Új élet kezdődik
Ildikó tízéves kora óta kénytelen együtt élni azzal, hogy a bal lábát amputálni kellett rák miatt. Egy új térdprotéz...
Váratlan fordulatok várnak még rájuk
Jaskó Bálint és Hajmási Dávid között komoly feszültség robbant ki, méghozzá egy nő miatt, mindketten ugyanabba a höl...
Tények teljes adás, 2023. március 29., szerda
CSODA - Csoda, hogy túlélte - ezt mondta az anyja annak a hatéves kisfiúnak, akit csaknem egy napig százak kerestek,...
Fitnesz 50+ csinálják utána!
Azt mondják a hozzáértők, hogy nemcsak férfiakra, hanem sok 50-es nőre jellemző a "kapuzárási pánik"... és hogy ilye...
A visszaszámlálás elkezdődött
Az utolsó erejével is küzd Valkusz Milán. A Sztárban Sztár leszek versenyzője úgy érzi, elfáradt, ennek ellenére igy...
Semmi nem takarja Mihalik Enikő meztelen melleit - fotó
Kórházba vitték Ferenc pápát
Drámai fordítás, a hetedik meccs dönt az Erste Liga döntőjében
Tüntetést szervez a Pesti Srácok a Google székházhoz
Súlyos alkoholista több magyar sztár, végzetesen lecsúsztak