Dollárbaloldal-botrány: ugyanazoknál landolt a pénz, akikkel az ellenzéki pártok szerződtek

Szerdán látott napvilágot a hír: a korábban ismertnél is több pénz, mintegy négymilliárd forint érkezett külföldről a baloldali pártkampány megsegítésére. Az erről szóló nemzetbiztonsági részjelentés megállapítja, hogy a pénzek egy része olyan vállalkozásoknál landolt, amelyekkel balliberális pártok különböző kampánytevékenységekre szerződtek. Ez még inkább erősíti a gyanút, hogy célzottan, politikai befolyásolásra utalták a sokmilliárdos külföldi támogatást a dollárbaloldalnak - írta a Magyar Nemzet.

Egyre tisztább a kép a dollárbaloldal külföldi finanszírozási botránya ügyében. Mindez azért is fontos, mert a választások előtt és után folyósított külföldi milliárdok egy részét Márki-Zay Péterék mindmáig költik, hiszen például a jászberényi időközi választás előtt is ebből tett pénzügyi felajánlást a volt kormányfőjelölt.

Új információ volt a szerdán megjelent második nemzetbiztonsági részjelentésben, hogy nem egy, hanem két nagy külföldi támogatószervezete van a dollárbaloldalnak: az amerikai, Bajnai Gordonhoz köthető Action for Democracy mellett egy svájci alapítvány is közel egymilliárd forintot utalt. A svájci utalások a baloldali előválasztási időszak, 2021 szeptembere és 2022 februárja között zajlottak, öt részletben. A végső támogatói kör továbbra is ismeretlen.

A második időszakos jelentés alapján az is egyértelműnek látszik, hogy a külföldi források három helyen keresztül „gurultak” el különböző kampánycégekhez. A legnagyobb pénzeket az EzaLényeg nevű lejáratóoldalt működtető korábbi Gyurcsány–Bajnai-tanácsadó, ifjabb Páva Zoltán cégének, az Oraculum 2020 Kft.-nek jutottak. Ez a vállalkozás közel kétmilliárd forintot kapott, amelyből közel 900 millió érkezett a közvélemény előtt ismeretlen svájci finanszírozóktól.

Mellettük szintén nagy dollárbaloldali pénzosztó helynek bizonyult Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma, amely 1,8 milliárd forintot szerzett külföldről. Ennek a pénznek egy jelentékeny része, mintegy 1,4 milliárd forint azonban továbbvándorolt a Bajnai-féle DatAdat-csoporthoz, amely ráadásul közvetlenül is kapott az Egyesült Államokból közel 150 millió forintot.

A három vállalkozás kapcsán nem véletlenül állapította meg tehát a Nemzeti Információs Központ, hogy „a beérkező források és a tovább utalások nagyságrendje alapján az MMM, az Oraculum 2020 Kft. és a DatAdat-cégcsoport a külföldről érkező támogatások koordinátorai.”

Fotó: Nemzeti Információs Központ

Mindez azonban még nem a teljes résztvevői kör. A jelentésből ugyanis kiderült, ami eddig is valószínű volt: direkt kapcsolat is van a balliberális pártok hivatalosan bevallott kampányköltései, és a dollárbaloldal pénzeit elosztó három főszereplő szerződéses megbízásai között. Ez a kötődés a jelentés szerint nemcsak a szinte monopóliumként működő, nehezen megkerülhető transznacionális technológiai vállalatok (Google, Facebook) esetében bizonyított, hanem egy sor magyarországi vállalkozás kapcsán is.

A pénzügyi források áttekintéséről szóló dokumentum 8. oldalán egyebek között azonosította a szintén ifjabb Páva Zoltán ügyvezetésével működő plakátcéget, a Hungaroplakát Kft.-t, a Crevocorp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, a KulTech Design Szolgáltató Kft.-t és a Parter Event Kft.-t. Ezek a cégek ráadásul bizonyos pártköltések mellett egyaránt szerződtek Márki-Zay Péter mozgalmával, és a Bajnai-féle DatAdat-csoporttal is.

Mindemellett további három vállalkozás egyaránt kötött megállapodást valamely párttal, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalommal. Valamint további nyolc cég szerződött a DatAdat-csoporttal, és valamely balliberális párttal is. Ezek között olyan, a közéletben régóta ismert márkanév is feltűnik, mint az MSZP-közeli Kapcsolat.hu, vagy éppen a választások előtt egy nappal a Népszavában döntetleneredményt közlő, Pulai András tulajdonában álló Publicus Kft. Szintén ifj. Páva Zoltán cége egy másik érintett, az EagleEye Marketing Kft., amellyel a Gyurcsány-párt korábban többször is szerződött, sőt 2021–2022-ben összesen 171 millió forintot költött el náluk. Ez a vállalkozás nemrég, 2022 novemberében is feltűnt adatfeldolgozóként a Gyurcsány-párt egyik gyűjtésénél.

A jelentésben a 8. oldalon szereplő vállalkozások kapcsán a Nemzeti Információs Központ átirata szerint „megerősítést nyert, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is. Az a hatályos magyar jogszabályok megsértését jelenti, ha ezek a cégek a pártok számára nyújtott szolgáltatásokat a külföldről érkezett forrásokból finanszírozták. A jogszabályok esetleges megsértésének vizsgálata, az utalások mögötti szerződéses kapcsolatok ellenőrzése és értékelése az ÁSZ, illetve a NAV hatáskörébe tartozik, ezért számukra a NIK átadja a rendelkezésre álló pénzforgalmi adatokat.”

Összefoglalva leszögezhető tehát, hogy a külföldről érkezett pénzek egy része a három fő koordinátoron keresztül olyan vállalkozásoknál – szám szerint tizenhét társaságnál – landolt, amelyekhez a balliberális pártok hivatalos kampányköltéseinek egy része is megérkezett. Ez a hosszú céges lista pedig megkérdőjelezheti Márki-Zay Péter azon védekezését, hogy ők a külföldi pénzeket nem a kormányváltás, hanem egyfajta „kultúraváltás” érdekében használták fel.

Fotó: MTI

2023. január 27. 08:52
Kigyulladt két teherautó és egy kamion Debrecenben, videón a félelmetes tűzeset
Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.
Halálos balesetet okozott egy 16 éves fiatal, felkavaró képeken a végzetes este
A fiatalok korlátnak csapódtak.
Több mint 20 halálos áldozatot követelt a tornádó az Egyesült Államokban
Óriási károkat okozott a gigantikus vihar.
Szijjártó Péter: A magyar-szerb partnerség segít a példátlan kihívások kezelésében
Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország jobban t...
Szalmonellás lehet ez a termék, visszahívták a boltokból
Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kf...
Két front között
Időjárás-jelentés, 2023. március 25., szombat
Atomháború küszöbén áll a világ
Akár atomháborúvá is fajulhat az orosz-ukrán konfliktus, ha a NATO tovább provokálja Oroszországot. Erről írt az Ori...
Földrengés után áradás pusztít
Árvíz pusztít Ecuadorban egy héttel a 6,8 tizedes erősségű földrengés után, amely 14 halálos áldozatot követelt. Néh...
Felrobbant egy csokoládégyár
Ketten meghaltak, tíz ember pedig eltűnt, amikor felrobbant egy csokoládéüzem az egyesült államokbeli Pennsylvaniába...
Ítéletidő tombolt Mississippiben
Legalább 23 ember meghalt, amikor pusztító tornádó söpört végig Mississippi államon péntek éjjel. A vihar hatalmas e...
A spanyolok kiütötték a Haaland nélküli norvégokat
Hosszú Katinkáék Miamiban jártak teniszmeccsen - fotó
Akkora halat fogtak a Körösben, hogy alig bírták megemelni - fotó
Kiesett a Siófok a kézilabda Európa-ligából
A Ferencváros nyerte a női póló Eurokupa magyar döntőjének első felvonását