Brüsszel cserbenhagyta a magyar gazdákat, akik emiatt az ukrán határra vonulnak

Brüsszelnek megfelel, ha újra ömlik az olcsó gabona Ukrajnából, miközben a frontországok gazdálkodóinak tározói roskadásig tele vannak saját terménnyel. A felvásárlókat ez persze nem zavarja, viszont ebben a formában a gazdáknak két lehetőségük maradt: vagy brutálisan nyomott áron adnak túl a gabonájukon, vagy pedig nem tárolják tovább azt, ez utóbbi pedig nyilvánvalóan nem reális opció. Magyarország kormánya – ahogy korábban ígérte – nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó embargót, ezzel együtt a gazdák saját maguk igyekeznek majd megállítani az ukrán gabona áramlását a mai demonstrációval: Záhonynál, az ukrán határ mellett gyülekezik majd a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Unió még májusban engedélyezte egyes tagországoknak, hogy megtiltsák az Ukrajnából érkező gabonatermékek importját. Ezzel ideiglenesen védve voltak a magyar, lengyel, szlovák és román gazdálkodók, azonban az Európai Bizottság úgy döntött, feloldja a tilalmat, ugyanis úgy vélik, mostanra megszűnt a piaci veszélyhelyzet a kedvezményezett országok számára.

Az Ukrajnával határos frontországok agrárminiszterei rendszeresen tárgyaltak az elmúlt időszakban a gabonapiaci nehézségekről, és közös megoldási javaslatokat is megfogalmaztunk Brüsszelnek. Ennek volt köszönhető az eddig működő uniós importkorlátozás. Nagy István, Magyarország agrárminisztere elmondta, többségünknek nem volt kérdés, hogy Brüsszelnek fenn kell tartania a behozatali tilalmat legalább az év végéig, és hogy továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömping ellen.


Tétlen az EU, léptek a gazdák

A tilalom feloldásának hatására a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen adták hírül közleményükben, hogy ma gazdatüntetés lesz a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, amely a brüsszeli intézkedésnek szól.

Brüsszel figyelmen kívül hagyja a magyar, a közép-kelet európai gazdák érdekeit! Ha nem zárja le az EU a határokat az ukrán gabona előtt, akkor a gazdák fogják azt megtenni!

– jelezték a gazdatüntetés szervezői.

A mai tüntetésen felszólal két országgyűlési képviselő. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Jakab István, aki egyébként az Országgyűlés egyik alelnöke is, már szeptember elején arról beszélt, hogy a korábban felhalmozott ukrán gabona miatt áll a magyar gabonapiac, a hazai gazdálkodók vesztesége már eléri a 100 milliárd forintot.

Közepes termés van, közben a piac áll, és az árakról sem szívesen beszél az ember. Olyan, az üzleti morál szintje alatti árakkal jelennek meg a kereskedők a piacon, amelyet minősíteni sem lehet. Ez vonatkozik az árpára, a búzára, a napraforgóra és a repcére is. Olyan szintű nyomott ár van, amelyet értelmezni sem lehet, a fedezeti ponttól is fényév távolságra van

– mondta korábban az Inforádió műsorában.

A fotó illusztráció: MTI/Sóki Tamás

Nagyon nehéz a gazdák dolga, a megoldás is messze van

A tározók egy része változatlanul fel van töltve, a nagy felhasználók, nagy felvásárlók bekészleteztek kukoricából, napraforgóból, repcéből, méghozzá Ukrajnából.

Innentől kezdve a tárolók nagyrészt foglaltak, nem ürülnek, mert áll a piac, a termelőnek viszont közben be kell takarítania, és vagy nyomott áron túlad rajta – ez esetben van rá vevő –, vagy nem tudja elhelyezni. Ez az egyik. A másik: úgy kötnek üzletet, hogy a termést be kell tárolni, aztán még a gazda fizet a tárolási költségért, amíg el nem szállítja a vevő. Ennyire durva a helyzet.

Jakab István munkatársaival közben megnézte a nagy cégek adózott eredményét, és azt tapasztalta, hogy a 2022-es adózott eredmény a 2021-eshez képest 93,4 milliárd forinttal volt több, ennyivel nőtt tehát a nagy feldolgozók és kereskedők eredménye akkor, amikor a gazdák 100 milliárd fölötti veszteséget szenvednek el.

A veszteség abból keletkezik, hogy 7 tonnánál van a fedezeti pont búzából, 5,6 volt a termés, tehát 1,4 tonna hektáronként az a mennyiség, ami megjelenik minden gazdánál, ez egymillió hektárnál 100 milliárdos veszteség.

Jakab István szerint ha itthon nem mozdul meg a gabonapiac, annak nagyon súlyos áthúzódó hatása lesz, több terület marad parlagon, a másik, hogy nagyon erősen átalakul a vetésszerkezet, ami mindenkinek veszteség lesz.

Előbb-utóbb a háború befejeződik, de pillanatnyilag sajnos ott tartunk, hogy a Miniszterek Tanácsa hamarosan meghozza a döntést, hogy mi történik, a mi megítélésünk egyértelmű: a magyar kormány kifejezte azt a szándékát, hogy amennyiben a bizottság másként dönt, a magyar kormány egyoldalú döntést hoz, de nem a négy termékre, hanem a huszonnégyre vonatkozóan. Azt is lehet tudni, hogy bár nem lehet behozni kukoricát, őrleményt igen, és nyilván akkor így hozza be és dolgozza fel a nagykereskedő. A megoldás tehát az, hogy legyen zárva változatlanul a határ december 31-ig minimum, de addig a gabonapiacot egy új stratégia mentén újra kell szervezni

– javasolta Jakab István.

2023. szeptember 17. 08:42
Brutálisan csúcsbombázó a szurkolólány, de olyan derült ki róla, amitől hátast dobtunk – Fotók
Erre senki nem számított.
Forró fotóval mondott köszönetet a magyar reality sztár, erotikus képsorokat tett közzé
Mellét csupán egy falatnyi textil tartja a helyén.
Bajról árulkodhat a hajunk, érdemes a szakértő tanácsát megfogadnunk
Számos tünettől szabadulhatunk meg.
Megvan Magyarország pornófővárosa, itt a szexet néző települések toplistája - videóval
Ki kevesebbet, ki többet, van, aki állandóan, míg mások egyáltalán nem nézik. A legtöbben pedig tagadják, csakhogy a...
Meghalt a fiatal édesanya, 50 métert repült, édesapja megtörten nyilatkozott
Meghalt a kórházban az a 27 éves nő, aki két hete szenvedett motorbalesetet Pilisvörösvárnál. Barbara az öccsével me...
Koffein: igen, vagy nem?
Nem idd meg, mert veszélyes, de közben meg mégis igyál valamennyit, mert egészséges, de ne minden nap, de igazából a...
Tények teljes adás, 2023. szeptember 27., szerda
BRUTÁLIS - Majdnem megölte ismerősét egy férfi egy budapesti boltban. Sokkoló videón a támadás. A két férfi összeves...
Micsoda innováció!
Speciális üveg és egy különleges monitor. Megnyitották az első digitális ügyfélkiszolgáló bankfiók-kapszulát az Álla...
Ez az én sikersztorim!
A középiskolában átnéztek rajta, most meg szó szerint a 20 éves Pachert Balázs lábai előtt hever a fél ország, sőt v...
Nem engedtek át a török vámon egy turistát, elképesztő, mi volt a csomagjában
A fiatal nő sírva tiltakozott a börtön ellen.
Félelmetes, gyilkos taktikával támadnak az oroszok, sorra foglalják el a településeket
Nyárias meleg után zúdul ránk a hidegfront
Bemutatták Demeter Szilárd rendhagyó könyvét
Kiderült, mi tette tönkre Sydney van den Bosch házasságát
Gulácsi visszatért, a vártnál nehezebben jutott tovább a Lipcse a Német Kupában

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.