Börtönbe kell mennie Gyurcsány volt elhárítófőnökének

Ezekben a percekben is tart zárt ajtók mögött az államtitoknak minősített ítélet indoklása, amiből csak annyi nyilvános, hogy Galambos Lajos vezérőrnagy, a Nemzetbiztonsági Hivatal Gyurcsány-éra alatti főigazgatója bűnös, és jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Megvesztegetője, Jakubinyi Róbert három évet kapott - írta a Magyar Nemzet.

2022. szeptember 13. 14:58

Börtönbe kell vonulnia Gyurcsány volt elhárítófőnökének. Hivatalos vesztegetés elfogadása és államtitoksértés bűntettének elkövetése miatt Galambos Lajos négy, megvesztegetője, Jakubinyi Róbert pedig három év letöltendő, míg az ügy harmadrendű vádlottja, Gyarmati György két év hat hónap letöltendő szabadságvesztést kapott jogerősen ma a Fővárosi ítélőtábla Katonai Tanácsa előtt.

Galambos Lajost megfosztották tábornoki rangjától, Gyarmati Györgyöt pedig alezredesi rendfokozatától. Ezen túlmenőleg mindkét volt titkosszolgát 1,5-1,5 millió forintos pénzbüntetésre, mivel haszonszerzésből követték el a bűncselekményt.

Emlékezetes: a Gyurcsány-féle titkosszolgálatokat alapjaiban rázta meg annak idején, 2007–2008-ban a korrupciós ügy.

A vesztegetés nyílt titok volt az NBH berkeiben, de vádat csak a kormányváltás után emeltek a résztvevők ellen.

A botrányos Egymásért Egy-másért Alapítvány egyik kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és az NBH korábban kémkedéssel is vádolt, majd abban az ügyben felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, valamint az NBH volt műveleti osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség. A per mindvégig zárt ajtók mögött zajlott, hiszen a nemzetbiztonságot érintő adatok is szóba kerülhettek.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatti elhárítók vesztegetési botránya még 2011-ben robbant ki. A per első fokon 2014-ben a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsán indult, majd néhány tárgyalási nap után, 2015. április 8-án a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa elölről kezdte az ügyet, és két év múlva, 2017 őszén hirdetett – először – elmarasztaló ítéletet.

Ekkor öt év börtönre ítélték Galambos Lajost. A vezérőrnagyot folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette és államtitoksértés miatt marasztalták el, a börtön mellett nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint 150 millió forint vagyonelkobzást is kiróttak rá.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Jakubinyi Róbertet kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt akkor négy év börtönre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. Gyarmati Györgyöt vesztegetés bűntette miatt három év börtönre ítélték, a közügyektől öt évre eltiltották, valamint százmillió forint vagyonelkobzást is elrendelt ellene a bíróság. Másodfokon az ítélőtáblán formai hibák miatt megsemmisítették az ítéletet, és az eljárást ismét Kaposvárra utalták ugyanahhoz a hadbíróhoz, Vadócz Attilához.

Ő aztán négy éven belül 2021 szeptemberében másodszor is bűnösnek mondta ki Gyurcsány Ferenc volt elhárítófőnökét a megismételt elsőfokú eljárásban, és letöltendő szabadságvesztést szabott ki a per mindhárom vádlottjára. Az ítéleti tényállás szerint vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt hozott ítéletet a katonai tanács.

A törvényszék Jakubinyit kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra, Galambost folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette és államtitoksértés bűntette miatt négy év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra, Gyarmatit vesztegetés bűntette miatt két év hat hónap börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte őket a közel négymillió forint bűnügyi költség megfizetésére. Vagyonelkobzás már nem szerepelt ebben az ítéletben.

Az ítélet nem vált jogerőssé, a vádlottak és védőik felmentésért nyújtottak be fellebbezést. Az ügy másodfokon ismét a Fővárosi Ítélőtábla előtt folytatódott. A június 16-ra, 17-re és 24-re kitűzött tárgyaláson történtekről csak annyi tudható, hogy elhangzottak a perbeszédek, ám a 24-re tervezett ítélet elmaradt. A jogerős ítélet rendelkező részét kedd délelőtt hirdették ki nyilvánosan.

Azt senki sem cáfolta az elmúlt évek alatt, hogy az Egymásért Egy-másért Alapítvány egyfajta kifizetőhelye volt a polgári elhárításnak.

A jogerős ítélet indoklása jelenleg is zajlik zárt ajtók mögött, hogy azon mi hangzik el, a közvélemény nem tudhatja meg az államtitkos minősítés miatt.

Gyermekekre nagyon veszélyes terméket hívott vissza egy áruházlánc
A népszerű termék májkárosító és rákkeltő anyagot tartalmazhat.
Eszméletlenre vert egy 3 éves gyereket, majd kést ragadott a borsodi férfi
Minden ok nélkül bántalmazta a gyermeket, aki eszméletlen állapotban feküdt az udvaron anyja visszaérkezésekor.
Áll a bál: Pedofília és nemi erőszak miatt kell felelni egy parlamenti képviselőnek
A baloldali politikus egy kiskorú fiúval kerülhetett közeli kapcsolatba.
Digitális oktatás közben zaklatta szexuálisan lányát, mindenki élőben látta
A diák tanára és 39 osztálytársa is szemtanúi voltak az esetnek.
Hirtelen összeesett egy tanárnő, azonnal mentőt hívtak hozzá
A fiatal nő minden előzmény nélkül egyszer csak összeesett.
Csípős éjjel, gyenge fagyok is előfordulhatnak
időjárás-jelentés, 2022. október 5., szerda
Leitatta majd kirabolta nyugdíjas áldozatát egy fiatal nő
A rendőrség befejezte a nyomozást az ügyben.
Tények teljes adás, 2022. október 5., szerda
HORROR - Beismerte a gyilkosságot, de azt nem, hogy szándékosan ölt. Egy ózdi férfi kalapáccsal agyonverte, feldarab...
Utolsó segélykiáltás
Az életéért küzd egy 12 éves kisfiú, akinek rosszindulatú nyirokcsomó-daganat támadta meg a szervezetét. Beni februá...
Meggyilkolta az apját az ózdi férfi, majd horrorfilmbe illő módon akarta eltüntetni holttestét
Megölte, feldarabolta, savba tette apja holttestét. A gyilkos korábban nyilatkozott a Tényeknek. Most folytatódott a...
A rendőrök ébresztették az üvegtörmelékek közt alvó Ganxsta Zolee-t
Csobot Adél partnere gyújtogatással fenyegetőzik
A Chelsea a Milan ellen szerezné meg első győzelmét a Bajnokok Ligájában
Megszerezte első pontjait a Lipcse a BL-ben
A nagy luxus után most fáradtnak akarja mutatni magát Berki Mazsi - fotó