Az oroszok nem érzik a szankciók hatásait, sőt náluk csökkennek az árak

Amíg a szankciók miatt az Egyesült Királyságban is nagy az áremelkedés, addig a szankcionált Oroszországban csökkennek az árak.

2022. szeptember 12. 08:54

A The Sun brit lap írt arról még szeptember elején, hogy az orosz lakosság nemhogy a szankciók, de a globális áremelkedés hatásait sem érzékeli. Sőt az év elejéhez viszonyítva több mint 10 százalékos árcsökkenést tapasztalhatnak az orosz fogyasztók, ami az élelmiszerárakat illeti.

Szemben a brit árakkal, amelyek több mint 10 százalékkal emelkedtek. Az energiaárak tekintetében, Nagy-Britanniával összehasonlítva, ahol közel 80 százalékos emelkedés volt tapasztalható, Oroszországban "csak" 10 százalék volt a növekedés.

A lap szerint fél év után nem Oroszország, hanem a brit lakosság fizeti meg a háború árát, szemben azzal, amit Boris Johnson korábbi és Liz Truss jelenlegi miniszterelnök ígért, amikor a szankciók bevezetése mellett döntött.

Fotó: The Sun

Michael Clark, az exeteri egyetem óraadó professzora szerint jövőre vagy az azt követő évben már az orosz gazdaságnak és a lakosságnak is meg kell éreznie a szankciók hatását, de elismerte: ez nagyban függ az akkor várható energiaárakról. Ugyanis az abból befolyó többletet ártámogatásra használhatja az orosz kormány.

Clark felhívta a figyelmet arra is, hogy a szankciók mindig is a hosszú távú politikai nyomásgyakorlás eszközei voltak. Tom Tugendhat, a külügyi bizottság elnöke szerint ezért is erősebben kell összefognia a nyugatnak Oroszországgal szemben, ugyanis fizikai háborút vív Ukrajnában és gazdaságit az energiapiacon.

Az egyik legnagyobb brit újság arról is ír, hogy miközben az Egyesült Királyságban rekordmagasra, 1,91 font/gallonra emelkedett az üzemanyagár, addig Oroszországban a harmadáért, 63-78 penny-s áron vásárolhatnak a fogyasztók. Továbbá szentpétervári lakosokat kérdeztek arról, hogy mit tapasztalnak a háborúból. A válaszokból az derült ki, hogy a jövedelmük közel 10 százalékát kell télen fűtésre költeniük és ez egyáltalán nem fog nagy gondot okozni nekik.

Jelenleg egyetlen szektorban érezhető a szankciók hatása, a lakossági megtakarítások esetében. A Sun adatai szerint a lakosság 80 százaléka tapasztalt csökkenést a megtakarításaiban. Orosz lakossági beszámolók szerint az eltávozott cégek helyén hagyott piaci rést hamar betöltötték, ráadásul orosz cégek.

Címlapfotó: Illusztráció (KREML)

Gyászol Szabó Ádám, legjobb barátját veszítette el
Az énekes közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt, mérhetetlen a fájdalma.
Rejtélyes, eltűnt egy dunaújvárosi nő, gyanús a férje
Eltűnt egy dunaújvárosi nő, a férjét letartóztatták, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben - közölte a Fe...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Meggyilkolta randipartnerét egy kannibál férfi, majd levágta és megette a heréjét
A férfit októberben ítélik el.
Halálos tragédia Siófokon, ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről
Az áldozat életéért hosszú percekig küzdöttek.
Darabjaira törte autóját egy pápai BMW-s - Fotók
Ripityára törte kocsiját, majd bele is szorult. 
Tények Plusz adás, 2022. szeptember 26., hétfő
MEGRENDÍTŐ VALLOMÁS - Édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta Szilágyi Liliánát. Az úszónő először...
Tények röviden, 2022. szeptember 26., hétfő
Tények röviden adás
Migránst gázolt egy kamion, métereken át vonszolta maga után
A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Tovább szakadozik a felhőtakaró
időjárás-jelentés, 2022. szeptember 26., hétfő