Az orosz gáz nélkül nem fenntartható a magyar rezsicsökkentés

A magyar háztartások védelme érdekében rezsicsökkentés van érvényben, hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátéve, hogy ez nem lenne fenntartható az orosz gáz nélkül. Magyarország kivételes helyen áll az európai gázárak listáján.

2022. február 02. 15:32

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott a Kremlben kedden. Egyebek között találkozójukon szó volt az európai gázárakról és a rezsicsökkentésről is.

Európa földgázimportjának közel felét a Gazprom szállította tavaly. Eközben Európában csökken a földgázkitermelés az LNG-szállítások főként Ázsiára fókuszálnak.

A magyar kormány a Gazprommal tavaly szeptemberben megkötött tíz plusz öt évre szóló gázvásárlási szerződés alapján évente 4,5 milliárd köbméter gáz érkezik hozzánk, amelyből 1 milliárd Ausztrián keresztül, 3,5 milliárd köbméter gáz Szerbián keresztül. A megállapodás aláírásából fakadóan az orosz gázszállítás 2036-ig biztosított lesz Magyarország felé.

A csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök kezdeményezte, hogy ezt évente további 1 milliárd köbméterrel növelje meg Oroszország a déli szállítási útvonalon. Magyarország földgázfelhasználása ugyanis évi 9-10 milliárd köbméter.

A magyar háztartások védelme érdekében rezsicsökkentés van érvényben, hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátéve, hogy ez nem lenne fenntartható az orosz gáz nélkül.

Fotó: MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban kiemelte: a realitás az, hogy valós, működőképes alternatívák hiányában Magyarország energiaellátását jelenleg legbiztonságosabban, legkiszámíthatóbban a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés keretében lehet garantálni. A Gazprom ugyanis megkerülhetetlen, megbízható partner a kontinens földgázellátásában.

Európa nyugati felén a gáz és az áram ára két-háromszorosára nőtt. Egyetlen kivétel van, ahol ez nem történt meg: Magyarország - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden a találkozón.

Tavaly szeptemberben megkötött hosszú távú szerződés árazása rugalmasabb és kedvezőbb, mint a tavaly lejárt szerződésé. Lehetővé teszi, hogy megőrizzük a rezsicsökkentés vívmányait és azt, hogy a magyar fogyasztók hosszú távon is versenyképes áron jussanak hozzá a földgázhoz - tette hozzá a tavalyi szerződés kapcsán Szijjártó Péter.

Míg 2010-ben a legolcsóbb európai gázárak listáján Magyarország csupán a 15. helyen szerepelt (az Egyesült Királyságot beszámítva 16. helyen), addig 2020-ban már hazánkban fizettük a 2. legkevesebbet a gázért.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig leszögezte, hogy az új szerződés hozzájárul ahhoz, hogy megvédjük azokat az energiaárak terén elért eredményeket, amelyeket a magyar kormány az elmúlt években a rezsicsökkentés keretében véghezvitt.

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Elszabadultak a lovak, parkoló autók fogták meg a Ferrarit - Fotók
A körülbelül 300 millió forintos autóval öt parkoló autónak ment neki a sofőr.
Végzetes tragédia történt Zagyvaszántón - Fotók
A férfi életét már nem lehetett megmenteni.
Megtalálták az elveszett várost
A régészek megdöbbentek, amikor körbejárták a romokat.
Tények este teljes adás, 2022. május 27., péntek
GYILKOSSÁG - Családi tragédia Aszódon! Megölte lányait és magával is végezni akart egy 46 éves férfi. A lányokat elt...
Tények Plusz adás, 2022. május 27., péntek
CSALÁDI TRAGÉDIA - Kivégezte kislányait, majd vonat elé ugrott egy férfi Aszódon. A gyerekek láthatáson voltak nála,...