Az idősek oltásával gyorsítják fel a kampányt Horvátországban

Horvátországban a 65 évnél idősebb állampolgárok oltásával gyorsítják fel az oltási kampányt - jelentette be Vili Beros egészségügyi miniszter, a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

2021. október 29. 14:36

A tárcavezető kiemelte: a 80 évnél idősebbek 40, a 65 évnél idősebb állampolgárok 31 százaléka nincs beoltva, ez mintegy 267 ezer ember.

Beros szerint a kor előrehaladtával csökken az immunrendszer ellenállóképessége. Ezért az említett korosztály tagjai a legsebezhetőbbek és legveszélyeztetettebbek, különösen akkor, ha más betegségekkel is küszködnek - mutatott rá. Úgy vélte, fontos, hogy megkeressék ezeket az embereket és bátorítsák őket a koronavírus elleni vakcina felvételére.

Ennek értelmében a háziorvosoknak a rendelet hatálybalépésétől számítva 15 napjuk van arra, hogy a törzskartonnal rendelkező, 65 évnél idősebb pácienseiket megkeressék és felajánlják számukra a védőoltást - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy azon idősek esetében, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, az orvos köteles házhoz menni.

Horvátországban az elmúlt egy hétben tízhavi csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma, és ennek hatására valamelyest nőtt az oltakozási hajlandóság is.

Davor Bozinovic belügyminiszter a válságstáb vezetője újságírói kérdésre válaszolva, miszerint gondolkodnak-e teljes lezárásban, azt válaszolta: bár az valóban megállíthatná a járvány terjedését, de "eszük ágában sincs".

"Egész nyáron arról beszéltünk, hogy mindenki tartsa magát az általános járványügyi szabályokhoz, szellőztessen, hordjon maszkot, tartsa be a távolságot és oltassa be magát" - fogalmazott a tárcavezető. Hozzáfűzte, hogy csakis a védőoltás enyhíthet a járvány súlyosságán.

Az elmúlt 24 órában 4392 új fertőzést azonosítottak az országban, ez a negyedik nap, hogy négyezer fölé emelkedett a napi új esetek száma. A vírus okozta Covid-19 betegségben 26-an haltak meg. Kórházban 1311 beteget ápolnak, közülük 171-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 903 995-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 56 százaléka -, közülük 1 791 056-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 2510 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A Covid-19 szövődményei miatt hét beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 558-an vannak kórházban, 134-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 187 470-en kaptak védőoltást, közülük 1 117 780-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

Ljubljana Zágrábbal ellentétben nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a romló a járványhelyzet miatt újra lezárásokat rendel el. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint ez akkor következhet be, ha az intenzív osztályon kezelt betegek száma 160-180-ra emelkedik.

MTI/A fotó illusztráció (MTI)

Orbán: meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a...
Tóth Andi és Andrei Mangra kéz a kézben sétálgattak
A Dancing with the Stars második évadának győztes párja, Andi és Andrei a Budapest Fashion Weeken jelentek meg együt...
Machetével támadt a diákjaival utazó tanárra az agresszív férfi
Az általános iskolai tanár diákjaival szállt fel az egyik budapesti villamosra, amikor a férfi belekötött az egyik f...
Újabb életveszélyes büntetőfékezőt vett fel egy autós
A fedélzeti kamera rögzítette, ahogy büntetőfékezett a felelőtlen autós.
Legkevesebb félmillió ember életét menthette meg az oltás Európában
Csak Európában legkevesebb félmillió ember életét menthette meg a koronavírus elleni oltás - írta csütörtökön ismert...
Megindító John Travolta köszönetet mondó videóüzenete
Csodálatos módját választotta a világsztár a köszönet-nyilvánításnak. Egy családi videó-összeállítással köszöntötte ...
Otthon lábadozik Torgyán özvegye
Alaposan ráijesztett a szeretteire néhány héttel ezelőtt Torgyán József özvegye. Cseh Máriát mentővel kellett kórház...
50 felett is bomba formában van
Az én gyönyörű kolléganőm, Barta Sylvia 50 felett is hihetetlen bomba formában van. A csinos időjárás-jelentőnk titk...
Csecsemőként fogadták örökbe lányukat
Mindene remegett Miklósa Erikának, amikor 2015-ben valóra vált az álma: ő és férje örökbefogadó szülők lettek. Bíbor...
Megjelent az új dél-afrikai vírusvariáns Európában
Belgiumban kimutatták a koronavírus új, a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett variánsát, ami miatt a belga kormán...