Az Európai Tanács elnöke a gázársapka részleteinek sürgős kidolgozását követeli Von der Leyentől

A magyar kormány szerint ez álcázott szankció lenne. A Gazprom vezére közben jelezte: egy ilyen intézkedés az orosz gázellátás végét jelentené - írta a Mandiner.

2022. november 12. 09:37

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke levélben fordult Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökhöz, a földgázra vonatkozó gázársapka mielőbbi bevezetését kérve. Az intézkedés magyar álláspont szerint a tények szintjén az Oroszország elleni szankciós csomag részét képezné.

Michel levelét november 7-én fogalmazta meg, amelyben a földgázra vonatkozó tranzakciókra vonatkozó cselekvési terv kidolgozását kérte. Ezt az EU energetikai tanácsa november 24-én tárgyalhatja meg.

Michel levele némileg ellentmond egy hétfői ülés tanulságainak. Ekkor az Európai Bizottság képviselői arról tájékoztatták a tagállamok követeit, hogy a földgázra vonatkozó ársapka bevezetése az uniós piacokon „majdhogynem kidolgozhatatlan, éppen ezért nem ajánlott" – írja a POLITICO.

Michel azonban a legutóbbi európai tanácsi csúcs következtetéseit idézi fel, amikor levelében arról ír, hogy a 27 tagállami vezető a további cselekvési tervekre vonatkozó keretrendszer kidolgozásáról állapodott meg. Ahhoz azonban, hogy az ügyet előrébb lehessen mozdítani, most az Európai Bizottság oldalán pattog a labda.

„Az Európai Tanács továbbra is ragaszkodik ehhez a tárgykörhöz, és kész további ösztönzésre az eljárás meggyorsítására, amennyiben szükséges” – írta levelében Charles Michel.

A POLICITO pénteki cikke szerint a Bizottságon 15 tagállam, illetve a Tanács részéről „erős a nyomás” az intézkedése bevezetésére, és kész egy javaslat elkészítésére az „ideiglenes gáz ársapkáról” a november 24-i találkozóig. Azt a portál szerint a testület az EU-nagykövete részére írt levelében is vállalta.

Fotó: Facebook/Charles Michel

Gazprom: Gázársapka esetén nincs orosz gáz

Mint ismeretes, a Gazprom részéről Alexej Miller vezérigazgató még október közepén közölte, hogy amennyiben az orosz gázra vonatkozóan ársapkát vezetnének be, az a gázexport korlátozását vonná magával orosz részről.

„Egy ilyen egyoldalú döntés a jelenleg is fennálló szerződések megszegését eredményezné, amely a gázszállítás megszüntetését vonná maga után” – hangsúlyozta Miller. Miller vezérigazgató szavai egybecsengenek azzal, amit a témakör kapcsán korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is hangoztatott.

A magyar álláspont: az európai gázársapka nem támogatható

Ahogy arról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavait idézve a Mandiner is beszámolt, Magyarország semmilyen módon nem támogatja az európai gázársapkát. A politikus rögzítette, Magyarország ilyet azért nem támogat, mert "hazánk azt álcázott szankciós intézkedésnek tartja", amelynek az energiaárak emelkedéséhez és súlyos ellátásbiztonsági kihívásokhoz vezetne.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s energiaügyi tanács rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján teljességgel abszurdnak nevezte az erre vonatkozó brüsszeli javaslatot, amely szavai szerint gyakorlatilag az orosz gáz kiszorítására irányul. Mint mondta, az Európai Bizottság illetékes tagja el is ismerte, hogy ez politikai intézkedés, pusztán az orosz állam bevételeinek megvágására irányul, nem várható tőle árcsökkenés.

„Ezért ez nem más, mint szankció. Azért álcázzák ársapkának, mert így kereskedelmi intézkedésként minősített többséggel át lehet nyomni, míg ha szankcióként hoznák be, ahhoz egyhangúság kellene” – figyelmeztetett. „Ha az orosz gázt kitiltják az európai piacról, akkor Magyarország energiaellátásának biztonságát súlyos kockázatok fogják érni. Az nem politikai, ideológiai vagy álombeli, hanem fizikai kérdés, hogy egy ország hogyan látja el magát földgázzal” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Újabb vérlázító átverés
Szó szerint ablakon kidobott pénz. 20-30, de akár 60 ezer forintot is kicsalnak a házaló cégek, amelyek újabb és úja...
Állandó életveszélyben
Egyedülálló teljesítményével az egész világot lenyűgözte a magyar delfinlány. Korok Fatima felnőtt fejjel ismerkedet...
Remegett, annyira bizonyítani akart
Megfelelési kényszere volt, remegett Gáspár Evelin keze főzés közben a Hal a tortán kulisszái mögött. Aztán jött a f...
Spórolásba kezdtek a sztárok is
Nem hajlandó tojást venni Bay Éva, Tücsi pedig megrögzötten kapcsolja le a lámpákat a lakásban. A hírességeket is el...
Gőzerővel dolgozik kisfia mellett is
Folyamatosan ingázik a színpad és a gyerekszoba között. Caramel ugyanis nemcsak, mint zenei rendező, hanem mint szín...
Így él az ország táncoslábú kisembere
Furán néztek rá, negatív megjegyzéseket kapott, aztán mindenki azt találgatta, vajon hogyan állja majd meg a helyét ...
Szolgálat közben, barátnője háza előtt halt meg egy görbeházai rendőr, családja sokkos állapotba került
Dávid még csak 23 éves volt.
Megszólal a hercegné
Lady Diana a legféltettebb titkait is rábízta, II. Erzsébet királynőt pedig a barátjaként szerette Sarah Ferguson. A...
Fájdalmas múlt
Rengeteg titok övezi a Nagy Ő Beájának múltját. Ő viszont vállalta, hogy most az egyszer tiszta vizet önt a pohárba ...
Meghalt Zámbó Jimmy édesanyja
Borzasztó tragédia, meghalt Zámbó Jimmy édesanyja. Szerda délután érkezett a lesújtó hír, hogy Anna nénit kritikus á...
Messinek semmi nem sikerült, a rém gyenge lengyelek óriási szerencsével jutottak tovább
Hatalmas fordulat a Farm VIP-ben
Megint botrányos döntést hozott a holland videóbíró, akit az UEFA és a FIFA sztárol
Nagy csatában győzött a bajnoki címvédő Falco a férfi kosár NB I-ben
A Pick Szeged szenzációs győzelme a kézi-BL-ben