Az árstop védekezés a háborús infláció ellen, a baloldali pártok azért támadják, mert külföldi érdekeket szolgálnak

Az orosz - ukrán háború és Brüsszel meggondolatlan, ideológiai szempontok alapján hozott oroszellenes szankciói miatt Nyugaton elszabadultak az energiaárak és a háborús infláció. A magyar kormány a családok megvédése érdekében több intézkedést is bevezetett, köztük a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot, amelyek lejártát október elsejéig a kormány meg is hosszabbította. Ennek köszönhetően továbbra is 480 forintért tankolhatnak a magyarok, és a legalapvetőbb élelmiszereket is változatlan áron vásárolhatják meg a boltokban. A baloldal viszont ezt az intézkedést is támadja, amelynek egyszerű oka van: külföldi érdekeket szolgálnak ki. Többek között erről is beszélt ifj. Lomnici Zoltán az Origónak adott interjújában.

2022. június 18. 16:26

Az euróövezetben sosem volt még ekkora infláció, Brüsszel mégis újabb energetikai szankciókat akar bevezetni Oroszország ellen. Mi lehet ennek az oka?

Brüsszel ideológiai alapon hoz intézkedéseket: nem hajlandó tudomást venni a valóságot, és nem képes felfogni, hogy a szankciók nem működnek. Az eddigi szankciós politika eredménye – többek között – az orosz olajexport-bevételek drasztikus megemelkedése, mely csak ezen a területen havonta több milliárd dollár pluszbevételt jelent Oroszországnak. Ennél azonban sokkal tragikusabb, hogy politikai és gazdasági értelemben is egy átjáróházzá vált, kiszolgáltatva a vezetését és a társadalmakat Unión kívüli lobbicsoportoknak, spekulánsoknak és politikai érdekkörüknek. Ez különösen a Barroso-, Juncker-, Tusk- és Weber-félék történelmi bűne, amely megbocsáthatatlan és elfogadhatatlan.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy míg az európai gazdaság belerokkan az energia területén bevezetett büntetőintézkedésekbe, a háztartásokat pedig sokkolják a megnövekedett rezsiköltségek, addig Oroszország számára új piacok nyílnak meg, ahol jobb feltételekkel tudja értékesíteni energiahordozóit. A szankciók tehát jobban fájnak a szankcionálónak, mint annak, akit azokkal büntetni kívánnak.

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Ennek ellenére a brüsszeli bürokraták továbbra is folytatni kívánják értelmetlen politikájukat, és következő lépésként már a gázembargó bevezetését fontolgatják, amely még az orosz kőolaj importjának betiltásánál is súlyosabb; beláthatatlan következményekkel járna Európára és az európai háztartásokra nézve. A brüsszeli döntések mögött, melyek ellehetetlenítik a béke létrejöttét, újfent Soros György és azon pénzügyi körök érdekeinek feltétlen kiszolgálása húzódik meg, melyek a háború elhúzódásában érdekeltek, hiszen ennek következtében jelentős extraprofitra tudnak szert tenni.

Ebből kifolyólag nem véletlen, hogy az amerikai tőzsdespekuláns az olasz miniszterelnöknek küldött levelében még súlyosabb szankciók bevezetését szorgalmazta, fia, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnökhelyettese pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy „az EU-nak olaj- és gázembargót kell bevezetnie".

Európa más országaiban elszabadultak az üzemanyagárak. Milyen jelentősége van annak, hogy Magyarország benzinárstopot vezetett be, amelyet nemrég meg is hosszabbított?

Brüsszel elhibázott energiapolitikája, az értelmetlen szankciók és a háborús infláció következtében Európában drasztikus mértékben megemelkedtek az üzemanyagárak.

Több tagállamban az 1000 forintot is meghaladja a benzin literenkénti ára, így ha hazánkban is a világpiaci körülmények érvényesülnének, abban az esetben a magyar autósoknak havi szinten több tízezer forinttal emelkednének a kiadásaik.

Az árszabályozó intézkedésnek köszönhetően azonban Európán belül hazánkban a legalacsonyabbak az üzemanyagárak, mely a mindennapok során hatalmas segítséget nyújt a magyar családoknak. Mindez a kormánynak azt a háború kitörése óta következetesen hangoztatott álláspontját tükrözi, miszerint minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg.

Fotó: Illusztráció (MTI/Mohai Balázs)

A 2022. október 1-ig meghosszabbított modellel a magyar kormány ismét megelőzte korát, és újfent képes volt hatékonyan reagálni egy, a háztartásokat sújtó gazdasági és piaci hatásra. Ennek bizonyítéka, hogy a magyar modellre számos európai ország - többek között Horvátország - is példaként tekint, és egymás után ültetik át saját válságkezelő intézkedéseik közé.

Az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók hatására az élelmiszerárak is egyre jobban emelkednek. A magyar kormány ennek leküzdésére bevezette az élelmiszerárstopot. Milyen jelentősége és hatásai vannak az intézkedésnek?

A benzinárstophoz hasonlóan az élelmiszerárak szabályozása is a negatív gazdasági következmények, kedvezőtlen piaci folyamatok következtében megnövekedett árakkal szembeni védelmet szavatolja. A családi kassza legfontosabb kiadása az élelmiszer, így az élelmiszerárak megugrása drasztikus mértékben kihat a mindennapokra és a megélhetési költségekre. A kormány azzal, hogy a 2021. október 15-i szinten rögzítette a mindennapok során fogyasztott alapélelmiszerek árát, jelentős drágulástól védte és védi meg a magyar családokat. Ráadásul mivel az árszabályozás alá vont élelmiszerek valamennyi háztartás szerves részét képezik, így az intézkedés minden jövedelmi szinten könnyítést jelent.

A családok védelme mellett azonban a szabályozás számos járulékos pozitív gazdasági hatást is gyakorol: egyebek mellett ösztönzi az élelmiszer-kereskedelmi forgalmat, illetve inflációcsökkentő és további termékkörökre kiható, drágulásfékező hatása is van.

Fotó: Illusztráció (MTI)

A magyar baloldal folyamatosan támadja az árstopokat, miközben az intézkedés magyarok millióinak segít. A baloldal továbbra is rászabadítaná a piaci árakat a lakosságra. Mi állhat ennek a hátterében?

A baloldal válságkezelési stratégiája kormányzásuk alatt is a külföldi érdekek kiszolgálására és a megszorításokra épült. Ennek bizonyítéka, hogy az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt a magyar háztartások fizették a legmagasabb rezsiköltségeket Európában. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje korábban „felelőtlen lépéseknek" nevezte a polgári-nemzeti kormány magyar családokat védő intézkedéseit, Gyurcsány Ferenc pedig úgy fogalmazott, hogy „lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon".

A mostani helyzetben tett megnyilatkozásaik is illeszkednek ebbe a gondolkodásmódba, mely a globális pénzügyi érdekek és a multinacionális vállalatok feltétlen kiszolgálására épül a magyar emberek érdekeinek védelme helyett. Ez ismételten visszaigazolja azokat a jogos félelmeket, hogy kormányra kerülésük esetén lehetetlen élethelyzetbe hoznák a lakosságot, ami politikai hovatartozástól függetlenül mindenkit érintene.

6 éves kislányt és édesanyját erőszakolta meg a több fős banda
Az anyának és lányának felajánlották, hogy autóval hazaviszik őket.
Kétgyermekes családot juttatott kórházba egy ámokfutó cserbenhagyó Szentesnél
A sofőr megállás nélkül elhajtott a helyszínről.
Szexért kínált önkormányzati állást egy polgármester
A férfi valószínűleg nem számított arra, hogy az ajánlattételről felvétel készül.
Szentkirályi Alexandra: A háború árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük
A kormányszóvivő a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítottak a Ryanair ellen.
Megölte súlyos beteg édesapját egy kazincbarcikai férfi
Meztelenre vetkőztette, betette a kádba, majd megfojtotta Parkinson-kórban szenvedő apját egy férfi.
Ittasan száguldozott, a mozgó traffipax buktatta le - videó
Szirmabesenyő térségében állítottak meg a járőrök egy gyorshajtót, aki ittasan ült a volán mögé.
Zokog, mert nem látja unokáját
Hiányolja az unokáit Berki Krisztián édesanyja. Bármennyire szerette volna, a temetés óta nem látta őket. Júlia azt ...
Forrónacik a kánikulában
Falatnyi sortok és forrónadrágok, amik a férfiak legnagyobb örömére szinte alig takarnak valamit. A kánikula újra it...
Fürjes Balázs: Amíg ez a kormány hivatalban van, nem lesz dugódíj
Kanász-Nagy Máté (LMP) a dugódíj minél előbbi bevezetését sürgette Budapesten kedden napirend előtt az Országgyűlésb...
Kritikus állapotban a házomlás áldozata
Kritikus állapotban fekszik a kórházban az a 26 éves táncművész, akire az Operettszínházba menet rázuhant a 6. kerül...