Antiszemita támadásokra készülnek Európa nagyvárosaiban

Az elmúlt napokban elképesztő jeleneteknek lehettek szemtanúi az európai nagyvárosok. Egy héttel ezelőtt robbant ki az izraeli háború, azt követően, hogy a közel-keleti országot megtámadta a Hamász palesztin terrorszervezet. London, Madrid, Brüsszel, Athén, Berlin, Párizs – csak néhány az európai fővárosok közül, ahol hatalmas tüntetések zajlottak az egy hete tartó háború miatt - írta szombaton a Magyar Nemzet

Noha több európai nagyvárosban betiltották a palesztinbarát tüntetéseket a közrendre hivatkozva, miután a Hamász gázai övezeti palesztin terrorszervezet megtámadta Izraelt, sorra vonulnak az utcákra a tüntetők, hogy az arab közösség mellett szólaljanak fel.

A megmozdulások azonban nem mindig békések, gyakran trágár szavakkal illetik a zsidó közösségeket, és a tüntetések nem ritkán erőszakos atrocitásokkal járnak.

A közösségi oldalakra már temérdek videófelvételt feltöltöttek a felhasználók, köztük olyanokat is, amelyeken az erőszakos jeleneteket örökítették meg. A hétvégére is tüntetők ezreit várják a szervezők Európa-szerte.


Keményen fellépnek a brit hatóságok

Várhatóan több ezren vonulnak fel London utcáin szombaton egy palesztinbarát tüntetésen. A brit hatóságok azonban közölték, akik a kijelölt útvonalról letérnek, azokat letartóztatják. Szintén bűncseleményként fogják kezelni a Hamász vagy más tiltott szervezetek zászlóinak lengetését.

A The Independent brit napilap értesülései szerint több mint ezer rendőr fogja felügyelni a megmozdulást, amely a tervek szerint helyi idő szerint délben kezdődik, majd délután három órakor ér véget.

Jonathan Hall KC ügyvéd a BBC brit közszolgálati médiának figyelmeztetett, az elmúlt napokban lezajlott tüntetéseken többször elhangzottak olyan beszédek, amelyekben a terrorizmus dicsőítéséről volt szó.

Laurence Taylor, a rendőrség munkatársa elmondta, a szervezőkkel szorosan együttműködnek. Hozzátette: joguk van az embereknek tiltakozni, de erőszakra buzdítani nincs – ahogyan gyűlöletkeltésre, bűncselekmények elkövetésére sincs.

A The Independent kiemelte, önmagában a palesztin zászló birtoklása és lengetése nem törvénybe ütköző. A megmozdulások szervezői szerint a napokban lezajlott felvonulásokon mintegy százezren vettek részt.

@milossvrcek ⚡️Islamské pochody v Európe. Masové demonštrácie pro-Hamas v Londýne, Berlíne, Viedni, Bruseli, Marseille, Amsterdame, Rotterdame, Birminghame, Miláne a mnohých ďalších európskych mestách. Strety a zatýkanie v Nemecku, Rakúsku a Francúzsku. Nerozlišujúce a nekontrolované prisťahovalectvo prinieslo temné časy do nášho domova. #europe #eu #migration #migrant #movieclips #stopwar #peaceandlove #slovakia #slovakia_tiktokers #slovakia🇸🇰 #slovensko #slovensko🇸🇰 #milossvrcek #slovakiatiktok #czechia #germany #france #italy #austria #hungary ♬ original sound - MILOŠ SVRČEK


Hasonló álláspont uralkodik egyébként Észak-Írország esetében is, amelynek nacionalista és republikánus beállítottságú lakosai és politikusai hagyományosan a palesztin küzdelem támogatói.

A Sinn Féin baloldali párt elnöke, Mary Lou McDonald korábban kiemelte, az izraeli kormány évek óta megsérti a nemzetközi jogot azáltal, hogy megtagadja a palesztinoktól az önrendelkezési jogot, így a konfliktus kirobbanása egyáltalán nem volt váratlan.

A politikus ugyanakkor elítélte a Hamász erőszakos cselekedeteit, ám hasonlóan vélekedik a Gázai övezet izraeli bombázásáról is.


Antiszemita támadások Madridban

Miközben múlt szombaton a Hamász megindította támadását Izrael ellen, az európai zsidó közösségek szinte azonnal veszélybe kerültek. A Euronews hírportál arról számolt be, hogy egy madridi zsinagógát már múlt héten támadás ért: „Szabad Palesztina” – írták fel az elkövetők az épület falára, a felirat mellé egy áthúzott Dávid-csillag is került.

A spanyol hatóságok további támadásoktól tartva megerősítették a zsidó közösségek és intézményeik védelmét, emellett a belügyminisztérium a terrorellenes riasztást is négyesről ötös fokozatra emelte.

Spanyolországban szintén a baloldali pártok azok, amelyek palesztinbarát megmozdulásokra hívják az embereket. A Pablo Iglesias vezette Podemos a palesztin–izraeli konfliktust a megszállás és az apartheid eredményének nevezte, a konfliktus megoldásának egyik legfőbb eleme pedig a palesztin nép önrendelkezési jogának tiszteletben tartása.


Francia rendőrök lepik el az utcákat a késes támadás után

Nagy a készültség Franciaországban is, miután pénteken egy arras-i gimnáziumban egy iszlamista halálra késelt egy tanárnőt és másik két embert megsebesített, a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be az országban.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök pedig arról számolt be, az országban egy másik támadást is meghiúsítottak a hatóságok. A The National angol napilap közlése szerint több ezer rendőr lepi el a francia városokat, egy héttel az izraeli háború kitörése után újabb felvonulásokra számítanak a hatóságok.

A Jean-Luc Mélenchon volt európai parlamenti képviselő által alapított Engedetlen Franciaország radikális baloldali mozgalom nem volt hajlandó elítélni a Hamász akcióját.


Mélenchon felszólította a francia kormányt, hogy szorgalmazza a tűzszünetet a két fél között.

A mozgalom képviselői kijelentették, álláspontjuk párhuzamot von „a Hamász által vezetett palesztin erők fegyveres offenzívája” és „Izrael gázai, ciszjordániai és jeruzsálemi megszállási politikájának fokozódása” között.


Athén: európai felelősség az izraeli háborúban?

Körülbelül 1500-an vettek részt pénteken az Athénban megtartott palesztinbarát felvonuláson, amelyen a résztvevők elítélték Izrael válaszcsapásait – számolt be szombaton a Kathimerini görög hírportál.

Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter és a „Demokrácia Európában Mozgalom 2025” főtitkára az izraeli kormány palesztinokkal szembeni intézkedéseit – általánosságban – „apartheid rezsimnek” nevezte, és Európa felelősségét emelte ki, amely évtizedekig szemet hunyt e bűncselekmények felett.

2023. október 14. 16:06
Holttestet találtak Kecskeméten a Párkány utcában, láthatatlan gyilkos ölt az éjszaka
A tragédia pontos okait még vizsgálják.
Rémálommá vált egy esküvői ceremónia, kártérítést kapnak a családok
Felkavaró videó látott napvilágot a történtekről.
Íme 8 dolog, ami boldogabbá tehet téged - Te tudtad ezeket?
Keressük boldogságunk kulcsát az apró dolgokban!
Közúti fuvarozók: az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került veszélybe
Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére".
Döbbenetes fotó készült a csernobili erőmű alatt, egy fotós többször visszatért a katasztrófa helyszínére
Egyik képe rémisztő.
Fürdőruhában futottak Budapest utcáin
Fürdőruhában, énekelve és táncolva kocogtak végig a mikulások Budapest belvárosán. A Gozsdu udvarból indultak és a k...
Hatan meghaltak, mindent letarolt a szél
Eddig már hatan meghaltak, köztük egy gyerek is, és legalább 20-an megsérültek, amikor több forgószél is végigsöpört...
Magyarok is meghalhattak a balesetben
Magyar rendszámú autó csapódott egy csatornába Hollandiában, a sofőr meghalt. Hajnalban vették észre, hogy egy kocsi...
4 milliót gyűjtöttek beteg kislányoknak
Három kislányt támogatott idén a Reménység alapítvány és a hetednapi adventista egyház. Elena és Laura betegen szüle...
Énekléssel és imákkal gyújtották meg
Rengetegen voltak a második adventi gyertyagyújtáson országszerte. Sok helyen, például Szombathelyen is már szombat ...
Újabb mérföldkő a gazdaságfehérítésben
Újabb fordulat jön az időjárásban
Szoboszlaiék kiütik az olaszokat az Európa-bajnokságon
Sorra semmisíti meg a terroristákat Izrael, folytatódnak a brutális csapások
Putyin megsemmisítő csapásra készül, az ukrán hadsereg feladhatja a harcokat

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.