Andrej Babis: Nem szabad felrúgni a V4-et

Nem szabad felrúgni a visegrádi együttműködést (V4), mert nagyon jól működött - mondta Andrej Babis volt cseh kormányfő A merész igazság Magyarországról című, szerdán közzétett podcastben.

A cseh politikus Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral beszélgetve felidézte: egy korrupcióellenes mozgalmat alapított 2021-ben, mert "a korrupció borzalmas méreteket öltött a Cseh Köztársaságban". Pártja ideológiájának és stratégiájának lényege, hogy azért politizálnak, hogy jobbá tegyék az életet minden cseh állampolgár számára - fejtette ki. Hozzátette: több választást is megnyertek, de a legutóbbit elveszítették, mert az összes párt összefogott ellenük.

Kitért arra: mindenféle törvényt gyártanak ellene, például az összeférhetetlenségre vonatkozóan. "Ezt az egész összeférhetetlenséget Európában találták ki", olyan ez, mint amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke "azt üzente az olaszoknak a választások előtt, hogy ha Melonira szavaztok, akkor nem kaptok pénzt, vagy amit Orbán Viktorral, velem vagy Jansával csináltak" - fogalmazott.

Úgy értékelte, "ők akarják eldönteni", hogy ki nyerje meg a választásokat, ki legyen kormányon. "Ezek az emberek a bizottságban", úgy tűnik, el akarják pusztítani Európát, ami "komoly veszély mindannyiunk számára" - jelentette ki. Hozzáfűzte: ezért fontos a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás.

A fotó illusztráció: Andrej Babiš Facebook-oldala

Andrej Babis arról is beszélt: büszke arra, hogy populista, mert a populizmus azt jelenti, hogy az ember küzd azoknak a kívánságaiért is, akik nem értenek egyet a kormánnyal. Az EP-választásról azt mondta: meg kell győzni az embereket, hogy menjenek el szavazni, mert legutóbb a részvétel csak 28 százalékos volt. Továbbá meg kell nekik magyarázni, hogy Európa jövője nagyon fontos a cseh állampolgárok jövője szempontjából - vélekedett. Megjegyezte: az Európai Tanácsot a bizottság irányítja, pedig ennek fordítva kellene lennie, a Tanácsnak kellene irányítania a bizottságot. Andrej Babis közölte: szerinte a cseh miniszterelnök "titokban csodálja Orbán Viktort, mert egy fantasztikus könyvet írt a konzervatívokról". De a koalíciós partnere, a Kalózok és a többi párt nem akarja, hogy idejöjjön és találkozzon a magyar kormányfővel - mondta.

Úgy látja, miniszterelnöksége idején a visegrádi csoport (V4) keretében nagyon sok mindent sikerült elérniük, jelentős befolyással rendelkeztek. A V4 nagyon jól működött, de ennek már vége, mert "a jelenlegi cseh kormány mindent ellenez, amit én támogattam, és én támogattam a V4-et is" - jelentette ki. Azt mondta: most Lengyelország is stratégiát váltott, "valamiféle atomhatalom akar lenni", és nagyon aktív szerepet vállal az ukrajnai háborúban. De emiatt nem szabad felrúgni a V4-et, mert nagyon jól működött - hangsúlyozta Andrej Babis. Csehország volt miniszterelnöke megjegyezte: politikusaik a 2021-es választás előtt, illetve az elnökválasztás előtt is mindig kritizálták Magyarországot és Orbán Viktort, pedig "nem lenne szabad, hogy belefolyjanak a magyar belpolitikába".

Forrás: MTI

2023. május 10. 14:51
Tóth Andi kisírt szemekkel jelentkezett be videóban
Sírt, miközben készítette a videót.
Stohl András cuki fotóval mutatta meg, hogy milyen egy boldog nagypapa
A színész első unokája és legfiatalabb lánya között egy év korkülönbség van.
Vigyorgós, többszörösen körözött, toplistás szökevényt keres a rendőrség
Rengeteg bűncselekményt követett el K. Tibor.
Ijesztő maszkban támadt a Komárom-Esztergom vármegyei texasi láncfűrészes
Előbb a láncfűrésszel, majd egy boxerrel támadt a rendőrökre egy tónál az őrjöngő férfi.
Fék helyett a gázra lépett, már a tanpályán felborult az autóval - videóval
A 63 éves nőt a tűzoltók szabadították ki az összetört járműből.
Újabb világjárvány fenyeget
Ökológiai katasztrófát okoz az ukrajnai gátrobbanás, felbecsülhetetlen a kár, újabb világjárvány fenyegeti a világot...
Holnap hidegfront érkezik
Időjárás-jelentés, 2023. június 10., szombat
A komlótermesztéssel is segítik a régiót
Komlótúrát, sörkóstolót és jótékonysági pikniket szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombón. A program...
A migránskvóta bevándorlóországhoz vezet
A brüsszeli migránskvóta kötelezné a tagállamokat, hogy bevándorlókat fogadjanak be, ha pedig erre nem hajlandóak, a...
A lelőtt drónok darabjai ölték meg őket
Hárman meghaltak és 10-en megsérültek, amikor egy lelőtt drón összetört darabjai egy háznak csapódtak Odesszában szo...
Itt vannak a BL-döntő kezdőcsapatai
Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait, több mint 1 milliárd forint volt a tét
Kiderült, milyen tetoválás van Pap Dorci bugyija alatt - kép
Mutatunk egy trükköt, amivel növelheti a fájdalomtűrő képességét
Székely Norbert kihirdette a magyar női kosárválogatott Eb-keretét