A szigorúbb büntetőpolitika a pedofília elleni harc kulcsa

A több mint tízévnyi polgári kormányzás idején több száz, a gyermekekre és a társadalomra veszélyes személyt sikerült elszeparálni a társadalomtól a pedofília elleni hathatósabb fellépés eredményként. A 2010 után bevezetett szigorúbb jogszabályok a korábbiak­kal ellentétben nem a bűncselekményt elkövető, hanem az áldozat pártját fogják.

Egyértelműen a szigorúbb büntetőjogi szabályoknak és a hatékonyabb gyermekvédelmi rendszernek köszönhető az, hogy több száz pedofil bűnelkövetőt sikerült rács mögé küldeni – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ezek az emberek korábban is pedofilok voltak, de a korábbi jogszabályok – 2010 előtt – nem tették azt lehetővé, hogy börtönbe kerüljenek. 

Akkor összesen 81 embert sikerült börtönbe juttatni, most már 663-an ülnek pedofil-bűncselekmény miatt a börtönökben. Az akkori szabályok nem védték kellőképpen a gyermekeket, túlságosan az elkövetők pártján voltak, a mostani jogszabályok viszont az áldozatok pártján állnak, és az elkövetőket ezért tudják a bíróságok hosszú időre börtönbe juttatni

– emelte ki a politikus.

Rétvári Bence emlékeztetett, a pedofília elleni hangsúlyos fellépés egyik bástyája a 2012-ben bevezetett új Btk., amely az Európai Unió legszigorúbb büntető törvénykönyve.

A minősített esetek körét bővítettük, hogy akik ilyet követnek el, azok súlyosabb büntetést kapjanak. Emellett önálló tényállásként jelent meg a törvénycsomagban a gyermekpornográfia, illetve számos bűncselekmény esetében kitoltuk az elévülés határidejét

– tette hozzá Rétvári Bence, majd megerősítette, hogy a bíróságok azon személyek ellen is különösen erős szankciókat alkalmazhatnak, akik a nevelésükre, gondozásukra bízott, nekik kiszolgáltatott gyermekek sérelmére követnek el bűncselekményeket.

A pedofilok szabadulás utáni életével és a gyermekekkel szembeni visszaélések megismétlődésének megelőzésével kapcsolatban a miniszterhelyettes elmondta: az ilyen bűncselekményekért elítélteket eltiltják a gyermekekkel kapcsolatos munkaköröktől, illetve létrehoztak egy nyilvántartást, hogyha bármilyen szülőnek gyanúja merül fel valakivel kapcsolatban, azt ellenőrizheti.

A mindenki számára, az ügyfélkapun keresztül elérhető, ingyenes szolgáltatást már több mint tízezer alkalommal vették igénybe

– tette hozzá az államtitkár. 

A fotó illusztráció: Shutterstock

A szociális és gyermekvédelmi kiadásokra fordított idei összeg a négyszerese a 2010-esnek, míg a gyermekvédelmi intézmények működtetésére több mint háromszorosát fordítjuk, mint a Gyurcsány-kormány tette, vagyis összesen 1300 milliárd forint jut ezekre a feladatokra – ezt már a Belügyminisztérium sajtóosztálya közölte a lap kérdésére.

Mint felidézték, a Gyurcsány-kormány egykori ámokfutása a gyermekvédelmi intézményeket sem kímélte: a gyermekvédelmi intézmények ­forrásait tíz százalékkal csökkentették, 13 milliárd forintot vontak el tőlük. A gyermekvédelmi rendszerbe sok ok ­miatt kerülhet egy gyermek szülők elvesztése vagy alkalmatlansága, anyagi ellehetetlenülés, de a legfontosabb cél, hogy csak végső esetben kelljen valakit kiemelni a családból. Így a foglalkoztatás és a családtámogatások növelése közvetetten is hozzájárul a veszélyeztetett gyermekek védelméhez.

Az EU országai közül 2010 óta hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben a gyermekszegénység. A minisztérium arra is emlékeztetett, hogy a most gyermekvédelemről beszélő baloldal az elmúlt években soha nem támogatta a gyermekek védelmét. Nem támogatták sem a gyermekvédelmi források növelését, sem a gyermekvédelmi törvényt, ahogyan a gyermekvédelmi népszavazásból sem kértek.

Nem támogatták a pedofilellenes törvényt és a gyermekek elleni bűncselekményekre kiemelten sújtó büntető törvénykönyvet sem. Érdektelenek voltak a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítését illetően, és nem támogatták a pedofil-nyilvántartás létrehozatalát sem, összegezték, megjegyezve, hogy Brüsszel is hasonlóképp áll a gyermekeink védelméhez: jelenleg 12 milliárd forint gyermekvédelemre tervezett forrást tart vissza Magyarországtól.

Nem bocsátható feltételes szabadságra a volt igazgató

Nem bocsátották feltételes szabadságra a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatóját – adta hírül közleményében a Fővárosi Törvényszék. Leszögezték: a végzést mindenki tudomásul vette, így az végleges. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, V. János huszonhat éven keresztül volt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója. A Demszky Gábor vezette főváros 1990-től 2010-ig, húsz éven át tartotta folyamatosan a gyermekotthon élén, amelynek ebben az időszakban a fenntartója volt. Az igazgató által elkövetett szexuális visszaélések idején két fiatal fiú ezek kezdetekor még nem múlt el 12 éves, három kamaszfiú sértettel 14 éves kora előtt lépett szexuális kapcsolatba. Ezenfelül a férfi több, 18 év alatti fiúval szemben is súlyosan szeméremsértő magatartást tanúsított, egyikükkel rendszeresen szexuális cselekményt végzett. Az ügyben a Győri Ítélőtábla másodfokú döntésével a folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és annak kísérlete bűntettet folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés és annak kísérlete bűntettre változtatta, egyebekben helybenhagyta az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék 2018-ban hozott határozatát. Így V. Jánost végül 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt. Az ítélet szerint a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon lett volna feltételesen szabadságra bocsátható.

2024. március 01. 14:17
Váratlan bejelentés a Közel-Keletről: Észak-koreaiak indultak Iránba
A szakértők kockázatos lépésről beszélnek.
Felkavaró tragédia a Mosoni-Dunán: Holtan találta barátját két túrázó
Percekkel korábban még együtt volt a csapat.
Óriási lángok csaptak fel a Népligetben
Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók.
Kiadták a riasztást, a vihar órákon belül lecsaphat
Visszavonásig érvényben van.
Most érkezett: Holtan találták az eltűnt nyíregyházi édesanyát
Férjét és 4 gyermekét hagyta hátra.
Halál előtti pillanatok: A gyerekek és a felnőttek merőben mást látnak
A szakember több mint ezer haldoklónál volt már jelen.
Napvilágot látott egy TV2-es archív felvétel, a csatorna képernyőse nem várt tovább, hogy megmutassa
Egy VHS kazettára vették fel.
Apokaliptikus hangulat: elszíneződött az ég, sötétségbe borult egy egész város - Fotók
De a jelenségnél van egy még nagyobb probléma.
Tények este teljes adás, 2024. április 24., szerda
ROSSZULLÉT - 70 gyerek lett rosszul, 31-en kórházba is kerültek, miután szúrós gázszagot éreztek az egyik budapesti ...
Tények röviden, 2024. április 24., szerda
Tények röviden adás

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.