A Sinopharm 1 milliárd adag védőoltást képes exportálni a második félévben

Ha szükségessé válik, a cég felkészül az esetleges harmadik adag vakcina gyártási kapacitásának megteremtésére.

2021. június 03. 08:28

Ezt a szállítási szintet azután tudják tartani, hogy kielégítették a hazai keresletet - közölte Liu Csing-csen, a cég elnöke a keleti Davosként is emlegetett Boao Ázsiai Fórum Világegészségügy paneljében.

Az éves kapacitásunk meghaladja az 5 milliárd adagot - tette hozzá a Sinopharm elnöke, aki közölte: amennyiben az szükségessé válik, a cég felkészül az esetleges harmadik adag vakcina gyártási kapacitásának megteremtésére.

A GAVI Vakcinaszövetség közölte, hogy tárgyalásokat folytat a másik nagy kínai vakcinagyártóval, a Sinovac Biotechkel, hogy kibővítsék a védőoltások méltányos elosztására létrehozott Covax program kínálatát - jelentette be szerdán a GAVI szóvivője. Kína februárban ígéretet tett arra, hogy 10 millió adag védőoltást szállít a Covax részére.

A GAVI elnöke, José Manuel Barroso szerdán Zürichben bejelentette, hogy közel 2,4 milliárd dollár gyűlt össze a szövetség és Japán által közösen szervezett virtuális adománygyűjtő csúcstalálkozón, amely révén 9,6 milliárd dollárra nőtt a Covax által a szegény országoknak szánt védőoltások vásárlására felhasználható összeg. Az adományokból 1,8 milliárd adag vakcina beszerzését teszi lehetővé, amelyeket 2021-ben és 2022 elején szállítanak, és amelyek 91 fejlődő ország közel 30 százalékának a védelmét teszik lehetővé.

Az adományozó országok további 775 millió dollár folyósítását ígérték vakcinavásárlás céljára. Öt ország pedig több mint 54 millió adag vakcina adományozását jelentette be egyebek mellett a Covax keretében, így 132 adagra millióra nőtt az alacsony és közepes jövedelmű országok vakcinához segítésére adományozott vakcinakeret.

Norvégia 1 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz a Covax keretében a fejlődő országoknak - jelentette be közleményében szerdán Dag-Inge Ulstein fejlesztésisegély-ügyi miniszter.

Norvégia korábban AstraZeneca/Oxford és Pfizer/BioNTEch oltásokat szállított a Covax részére, így az Olso által biztosított adagok száma most 1,7 millió adag.

Erna Solberg miniszterelnök májusban közölte, hogy a kormánya 5 millió adag vakcinával kíván reagálni a Covax keretében a világjárványra.

Fotó: MTI/Varga György

A Covax a múlt héten szólította fel a gazdag országokat további adagok adományozására, arra hivatkozva, hogy június végéig 190 millió adag vakcinára van szüksége. Adar Púnavalla, az Indiai Szérum Intézet (SII) gyógyszergyár vezetője május 18-án közölte, hogy reményei szerint a cége az év végéig újraindíthatja a vakcinaszállítást. Szerdán már néhány hónapról beszélt, abban az esetben, ha Indiában javul a járványhelyzet.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szerdán Fokvárosban a parlamentben üdvözölte, hogy a WHO kedden hitelesítette a Sinovac védőoltását, reményét fejezve ki, hogy a döntés révén hamarosan gyorsan vakcinához jut országának és a legszegényebb országoknak a lakossága.

A Dél-afrikai Köztársaság a hivatalosan nyilvántartott több mint 1,6 millió fertőzöttel és 57 ezer halálesettel a kontinens koronavírus által leginkább sújtott országa. Az 59 millió lakos közül eddig csak a több mint egymillió ápoló személyzet és az idős emberek egy részének az oltását kezdték meg.

Oroszország beleegyezett, hogy 20 millió adag Szputnyik V oltást szállít idén Vietnamnak - jelentette be szerdán a délkelet-ázsiai ország egészségügy-minisztere, Nguyen Thanh Long.

Vietnam márciusban engedélyezte az orosz vakcina felhasználását, de azután gyorsította fel a beszerzését, hogy a járvány elérte a tetőpontját, bár az összes fertőzött és haláleset száma viszonylag alacsony az országban.

Nguyen Xuan Phuc államelnök szerdán levelet küldött Joe Biden amerikai, majd Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben segítséget kért a járvány legyőzéséhez. Long közölte szerdán, hogy a vietnami Vabiotech állami tulajdonban lévő cég végzi orosz vakcinák kiszerelését júliustól, a havi kapacitás 5 millió adag lesz.

A miniszter elmondta, hogy Vietnam 150 millió adag vakcina beszerzésére törekszik, hogy az év végéig beolthassa a 98 milliós lakosság 75 százalékát.
Vietnamban a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 nevű vírus 7781 embert fertőzött meg, és 49-en haltak meg az általa okozott Covid-19-betegségben.

MTI

Ájultra verték az illegális fakitermelőket leleplező dokumentumfilmeseket
20 ember rontott neki annak a 2 újságírónak, akik mindössze az igazságot akarták megörökíteni.
James Bond elcsukló hangon mondott köszönetet, végleg elbúcsúzott
Filmje utolsó forgatási napján Daniel Craig teljesen elérzékenyült.
Íme a világ legkisebb testépítője
Az apró, de annál izmosabb indiai férfit férfit hazájában igazi sztárként kezelik.
Nem hajlandó megválni Katinkás tetoválásaitól Shane Tusup
Az egykori amerikai úszó és edző rengeteg tetoválással büszkélkedhet, köztük olyanokkal is, amik egykori feleségéhez...
Tények este teljes adás, 2021. szeptember 20., hétfő
GYÁSZ - Mindenki gyászolja a 22 éves magyar zsokélányt. Jeles Eszter egy nappal első külföldi futama után bukott hat...
A félelmeik után nem hittek a szemüknek
Sokan repültek már Budapestről Rómába vagy a görög turistaparadicsomba, Zakynthosba, de Budapesttől Budapestig nem g...
Nem merték megmutatni neki a balesetet
Élete első külföldi versenye után halt meg Jeles Eszter, a magyar lovas Isztambulban az első versenynapon győzelmet ...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 20., hétfő
GYÁSZ - Megdöbbenten áll a lovas társadalom a 22 éves zsoké halála előtt. Eszter egy nappal első külföldi futama utá...
Az ájulás kerülgette, annyira izgult
Véget ért szombaton a Sztárban Sztár Leszek! válogatója, így vasárnap el is kezdődött a középdöntő. Drámából termész...
Puskával várják az udvarlókat
Emlékeznek Sebestyén Katja-ra? Ő lett az előző Sztárban sztár leszek! negyedik helyezettje, a duci énekesnő, aki 40 ...