A németek nagyon elrontották, saját maguknak okoztak hatalmas energiaválságot

A németek valójában azért fizetnek ilyen sokat, mert meghajoltak az amerikai nyomás előtt, és az amerikaiak azok, akik nem engedik meg, hogy beüzemeljék az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, holott Scholz kancellár még tavaly pénzügyminiszterként is mindent elkövetett, az SDP is mindent elkövetett azért, hogy engedélyezzék a 2-es vezetéket – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban az európai energiahelyzetről. A politológus szerint, ha a németek okosan cselekedtek volna, akkor most nem lennének ebben a helyzetben, és nem kellene többet fizetniük az embereknek, leesne a gáz ára, és rögtön egy csomó probléma megoldódna - írta meg az Origo.

2022. augusztus 18. 15:00

Minden oldalról éles bírálatot kapott a szociáldemokratákból, a liberálisokból és a zöldekből álló német kormány, miután napvilágot láttak az októbertől fizetendő új gázilletékről szóló részletek. A gázimportőrök támogatása érdekében a németországi fogyasztókra terhelik a költségeket. Ön szerint miért ezt az utat választja a német kormány?

Igazából ez egy ismert megoldás Németországban, hiszen már a megújuló energiánál is ezt alkalmazták. A mostani esetben a veszteséget, a felárat terítik a gázfogyasztók között. Tehát amennyivel drágábban veszik most a gázt a piacon, azt a felárat a gázfogyasztók között osztják szét, és ennek az összege a 2,5 cent, amire az Európai Bizottság szerint áfát is kell fizetni.

Tulajdonképpen a veszteséget próbálják meg az emberekkel megfizettetni, és emiatt átlagosan 300-400 euróval kell többet fizetnie egy német fogyasztónak. A kormány valójában próbálja a gázkereskedők veszteségét minimalizálni és a terheket a lakosságra hárítani.

Nemrégiben a Der Spiegel közölt egy cikket arról, hogy a németek hogyan tudnának bosszúságot okozni Vlagyimir Putyinnak. Azt fejtegetik, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül most 20 százaléknyi gáz érkezik, és emiatt ilyen drága a gáz Európában, hiszen a meglévő másik vezetéket nem használják. Könyörögnek az oroszoknak, hogy több gázt küldjenek az 1-es vezetéken, még a turbinát is kikönyörögték Kanadától.

Fotó: Olaf Scholtz Hivatalos Facebook-oldala

A németek azt mondják, hogy úgy tudnának kiszúrni Putyinnal, hogy beüzemelnék az Északi Áramlat 2 vezetéket, és akkor rögtön annyi gáz érkezne Európába, hogy leesnének a gázárak, a németeknek pedig nem kellene spórolni, és nem kellene a szomszédos országok gázára áhítozni, ráadásul ezután Putyin hadikasszája is apadna, kevesebb forrás jutna a háborúra.

Azért elhibázott a német kormány politikája, mert a gáz nincs embargó alatt, és a saját, illetve az Unió elhibázott szankcióinak köszönhetik a hiányt.


A németek valójában azért fizetnek ilyen sokat, mert meghajoltak az amerikai nyomás előtt, és az amerikaiak azok, akik nem engedik meg, hogy beüzemeljék az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, holott Scholz kancellár még tavaly pénzügyminiszterként is mindent elkövetett, az SDP is mindent elkövetett azért, hogy engedélyezzék a 2-es vezetéket. Ha a németek okosan cselekedtek volna, akkor most nem lennének ebben a helyzetben, és nem kellene többet fizetniük az embereknek, leesne a gáz ára, és rögtön egy csomó probléma megoldódna.

A németek jobban félnek az amerikaiaktól, mint az oroszoktól, ezért vannak most ezek a pótmegoldások.

Ahogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti globális kereslet egyre nő, az afrikai országok úgy növelik folyamatosan a kőolaj- és földgázkitermelésüket. A nyugati országok közben egyre szigorúbb klímacélokat fogalmaznak meg, vagyis Afrika szerepe egyre fontosabb lehet a következő évtizedekben az olaj- és gázpiacon. Ezzel mennyire ért egyet?

Az Európai Bizottság Fit for 55 terve érvényes most is, miszerint 2030-ra 55 százalékra kell csökkenteni a karbonkibocsátást. Rendben van, hogy a lengyelek, a csehek és a németek az orosz szenet megpróbálják kolumbiai, dél-amerikai és ausztrál szénnel pótolni, a világ másik végéről idefurikázni.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Ideiglenesen ez lehet, hogy segít, de miután a fosszilis energiából az Európai Bizottság teljesen ki akar szállni, legkésőbb 2050-re, nem egy tartós modell, erre az afrikaiak nem tudnak tartósan berendezkedni. Ezt mondják egyébként a katariak is, és a norvégok is. Scholz például nemrég volt Norvégiában, és arról akart tárgyalni, hogy a norvégok nyissanak új gázmezőket az Északi-tengeren, de Norvégia már 2030-ra klímasemleges akar lenni, így ez irreális kérés.

Nem jók azok a megoldások sem, hogy telepítsenek több olajfinomítót, LNG-terminált, mert mielőtt ezek a beruházások megtérülnek, addigra a zöld átállás miatt az uniós országoknak már le is kell állniuk az importtal.

Egyébként is le vannak már kötve a kapacitások, és a norvégok nem tudnak többet termelni, az arabok és az OPEC+ is csak minimálisan akarják növelni a termelést, hogy magasan maradjanak az energiaárak, hiszen tudják, hogy 10-15 év múlva nem fognak tudni ennyit eladni, ha a zöld átállási tervek megvalósulnak. Fontos szempont nekik az is, hogy most maxolják ki az európaiak szorongatott helyzetéből fakadó extrabevételt.

Hátborzongató, ahogy a kamionos bosszúból le akarta szorítani a fővárosi autóst - videó
A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a közúti veszélyeztetetés miatt folytatott nyomozást.
Budapesti Fidesz: Karácsony Gergely beismerte alkalmatlanságát
Karácsony Gergely főpolgármester beismerte alkalmatlanságát - írta Facebook-oldalán a budapesti Fidesz csütörtök
Vérfürdő az oviban, tömegmészárlást rendezett egy volt rendőr
Legalább 36-an meghaltak egy lövöldözésben - köztük túlnyomórészt gyerekek -, miután egy volt rendőr tüzet nyitott e...
14-szer szúrta meg fogorvosát a balassagyarmati férfi, videón a támadás
A két fél között egy fogászati beavatkozás miatt robbant ki a pereskedés Balassagyarmaton. Az 57 éves férfi ellen vá...
Robot segít a műtétekben a debreceni urológián
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) urológiai klinikáján végeztek robotasszisztált v...
Sosem látott fotókkal köszönti ünneplő lányát Rubint Réka
Rubint Réka megható poszttal köszöntötte fel lányát születésnapján.
Rossz hír érkezett Justin Bieber magyar rajongóinak
Justin Bieber bejelentette, hogy elhalasztják a Justice World Tour összes hátralévő időpontját, amelynek keretében 2...
Büntetőfékezett, balesetet okozott - Tények 18.00
Két autó karambolozott miatta, majd otthagyta őket... További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Fidesz: a baloldal se a nyugdíjemelést, se a rezsicsökkentést nem támogatta
A baloldal se a nyugdíjemelést, se a rezsicsökkentést nem támogatta - reagált a Fidesz Korózs Lajos (MSZP) csütörtök...
A botrányhős celebre bízta Karácsony az FKF-et
Máig tisztázatlan a forrása Mártha Imre több milliárdos vagyonának, amellyel a közműholding vezérigazgatója nem tud ...
Fergeteges James Bond filmzenei koncert várható az Arénában
Megdöbbentő felfedezés: eltűnik a Csendes-óceán
Szilágyi Liliánának nem hiányzik az úszás, énekesnő lesz
Így kezd a Fradi a Crvena zvezda elleni meccsen
Remekül érzi magát Magyarországon a Vad angyal sztárja, Facundo Arana