A MOK szembemehetett a hippokratészi esküvel

„Az, hogy valaki a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítsa a kollégákat, példátlan, és szembemegy azzal a hippokratészi esküvel, amelyre mindnyájan felesküdtünk” – nyilatkozta lapunknak Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Belügyminisztérium törvénymódosítása kapcsán. Tájékoztatása szerint az érintett orvosok nem szeretnék, hogy velük statuáljon példát a kamara.

„Amennyiben az orvosok eddig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kommunikációja miatt nem írták alá az ügyeleti szerződést, akkor a törvénymódosítás megkönnyebbülést, nyugalmat eredményezhet, és az orvosok visszatérhetnek a praktizáláshoz. Az, hogy valaki a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítsa a kollégákat, példátlan, és szembemegy azzal a hippokratészi esküvel, amelyre mindnyájan felesküdtünk” – nyilatkozta lapunknak Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója.

A kialakult helyzet rendezése érdekében a Belügyminisztérium egy törvényjavaslatot terjesztett elő az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításáról, megszüntetve ezzel a kötelező kamarai tagságot.  

Fotó: Országos Mentőszolgálat


Miért lehet szükség a MOK-ot érintő törvénymódosításra?

A kamarai felhívás következményeit jól mutatja, hogy Győr-Moson-Sopron Vármegyében valamennyi, a kórházban dolgozó háziorvos megtagadta az ügyeleti szerződés aláírását.

Az Index szerint a MOK vezetése etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak. Fontos megjegyezni, ha egy háziorvos ellen etikai eljárást kezdeményez a MOK, akkor az érintett orvos nem praktizálhat.

Az etikai eljárás megdöbbentette a szakma jelentős részét, hiszen a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért.

Az OMSZ főigazgatója elmondta, több mint 20 éve dolgozik az egészségügyben, látott külföldi rendszereket is, de soha sehol nem tapasztalt ahhoz hasonlót, ami az elmúlt hónapokban történt Magyarországon.


A betegigények ellátását gátolja

„Húsz éve dolgozom az egészségügyben. Láttam külföldi rendszereket is, de sehol nem tapasztaltam, de még az OMSZ hetvenöt éves fennállása alatt sem fordult elő, hogy egy, a betegek érdekében hozott, törvényben rögzített intézkedést a kamara megpróbáljon érdekérvényesítésre felhasználni. A gond az, hogy már nem valamiért, hanem valami ellen cselekednek” – részletezte.

Hozzátette, akik részt vennének az ügyeleti rendszerben, azokat árulással vádolják meg.
Az OMSZ főigazgatója példaként elmondta, gyermekügyeleti rendszerben érintett orvosok jelezték, hogy semmiképp nem szeretnének szembemenni a kamarával, de hivatásukat ellátnák, ezért inkább önkéntes alapon, ingyenesen letöltött munkaórákat ajánlottak fel a mentőszolgálatnak, hogy ez ne legyen a MOK által támadható.

„Ma reggel jelezték, hogy a győri kollégákkal egyeztetve visszaléptek ebből az önkéntes szerződésből is, mert nem szeretnének erre a csatamezőre tévedni. Ez elképesztő. Ők a betegekért szeretnének dolgozni, mi a mentőszolgálatnál szintén ezt a célt tartjuk szem előtt” – mondta.

Hozzátette, soha nem gondolta volna, hogy a kamara – amelynek az orvosok szakmai képviseletét kellene ellátnia – elkezdi gyűjteni „azon kollégák nevét, akik önkéntesen szeretnének szerződni a mentőszolgálattal”.

„Az érintett kollégák nem szeretnék, hogy velük statuáljon példát a kamara.”

"Kincses Gyula elnök úr korábban elmondta: nem emberek, hanem székek vitája folyik a kamarában. Ezzel maximálisan egyetértek, a magam részéről mindent megteszek annak érdekében, hogy folyamatos és zavartalan legyen a betegellátás. Amennyiben ezzel a céllal a kamara is egyetért, úgy a jövőben nem fogja akadályozni a betegellátás jobbítása érdekében tett intézkedéseinket" – zárta gondolatait a főigazgató.

Forrás: Magyar Nemzet

2023. február 28. 12:44
A bugyijába nyúlt és erőszakoskodott, ápoló zaklatta a beteg kislányt - videóval
Felkavaró!
Óriási győzelem után megszólalt Szoboszlai Dominik
A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok elleni 3-0-s győzelemmel zárult...
Iszonyú dolgokat művelt egy kölyökkutyával egy ózdi férfi, az állat nem élte túl
Megrázó fotók készültek a helyszínen.
El akartak rabolni egy szegedi kislányt az utcán? Most kiderült az igazság
Napokig tartotta magát a hír a közösségi portálokon, hogy Szegeden ismeretlen zaklatott egy 12 éves kislányt, majd a...
Nagy lehet a baj, kórházból jelentkezett be Barta Sylvia
Az időjós édesanyja kórházi ágya mellől posztolt.
Hatalmasat nőtt Tóth Andi kedvence, együtt pózoltak Bailey-vel
Az új családtag alig néhány hónapja került az énekesnőhöz, máris nagyon nagyot nőtt.
Tűz ütött ki a XXIII. kerületben, gázpalack is robbant
Körülbelül száz négyzetméter terület égett.
Ismét terméket hívott vissza a népszerű áruházlánc, a forgalomból is kivonják
A hírt a Nébih közölte az MTI-vel.
Hamarosan jön a Pepe második évada a TV2-n
Új évaddal és új étlappal nyitja meg április 16-án a szezont a TV2 népszerű heti sorozata, a Pepe.
Aljas dologra hívta fel a figyelmet a mentőszolgálat, több áldozatról is beszámoltak
A szakemberek óvatosságra intik a lakosságot.
Nagy-Britanniában szintetikus alkoholos italt hoznak forgalomba
Ráday utcai kollégiumi tűz: kiderült, hogyan halt meg a férfi
Megtalálták a tegnap eltűnt hatéves kisfiút
A válásáról beszélt Kollányi Zsuzsi
Katonai konvoj halad át az országon szerdán