A MOK megfenyegette azokat az orvosokat, akik csatlakoznának az új ügyeleti rendszerhez

A Belügyminisztérium a hatalommal való visszaélés lehetőségének megakadályozása érdekében a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetését javasolja. Az Index arról írt, hogy az orvosi kamara megfenyegette azokat az orvosokat, akik csatlakoznának az új ügyeleti rendszerhez.

Február elsejétől megváltozott a háziorvosi ügyeleti rendszer – az önkormányzatoktól az Országos Mentőszolgálathoz került át a szervezőmunka nagy része. Az új struktúra Hajdú-Bihar vármegyében indult azzal a céllal, hogy ne csak hatékonyabbá, hanem gyorsabbá is váljon a betegellátás.

A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) azonban nem tetszett az ötlet. A szervezet februári rendkívüli küldöttgyűlése után több balliberális portál már arról cikkezett: lázadnak a háziorvosok, letétbe helyezték a felmondásukat.

A MOK végül odáig ment, hogy etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak– számolt be róla az Index.

„Tűrhetetlen és elfogadhatatlan az orvosi kamara eljárása, mely az ellátást is veszélyezteti, amikor nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat látnák el” – reagált a kialakult helyzetre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az a reform, ami megvalósult, az kipróbált, egy megyében kipróbált és jól működő, és egyébként a jelenlegi elnöke a Magyar Orvosi Kamarának írásba foglalta, hogy ez a helyes irány az ügyeleti ellátás átalakításánál” – mutatott rá a tárcavezető.

Az orvosi kamara erre úgy válaszolt: egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. Közölték azt is: támogatják az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.

A fotó illusztráció: MTI

Egy, az Index birtokába jutott levél szerint viszont valóban fenyegetés érte a MOK vezetősége részéről azokat az orvosokat, akik nem a kamara szájíze szerint gondolkodnak.

A levelet a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke, Szijjártó László írta, és ebben az áll, hogy szerinte, aki az új ügyeleti struktúra mellett van, „az sztrájktörő” és „eladja a jövőjét egy tál lencséért”.

A korábbi híresztelésekkel ellentétben kevesebb munka mellett, de több pénzért végzik majd ügyeleti feladatukat a háziorvosok – erről Szilágyi István beszélt az M1-nek.

A Győrben praktizáló címzetes gyermekgyógyász cáfolta, hogy az új rendszer zavart okozna a betegellátásban. Szerinte az átszervezések miatt akár csökkenhet is a felesleges beteg-orvos találkozók száma.

„Ebben is egy pozitív előrelépés lesz, hogy az emberek lassan megszokják, hogy négy-öt napos problémákkal vagy kéthetes problémával nem az ügyelethez kell fordulni, vannak családok, akiket már ott ismerősként köszöntünk, mert kizárólag odajárnak, mindenféle problémával” – mondta Szilágyi István.

Azzal, hogy a Magyar Orvosi Kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát – számolt be róla a Magyar Nemzet. A lap arra is emlékeztet: ha egy háziorvos ellen etikai eljárást kezdeményez a MOK, akkor az érintett orvos nem praktizálhat.

A kormány a kialakult helyzetet elfogadhatatlannak tartja, ezért a Belügyminisztérium a betegek érdekeit szem előtt tartva az Országgyűlésnek törvényjavaslatot nyújtott be, melyben az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését javasolja.

Forrás: hirado.hu 

2023. február 28. 12:42
Hátborzongató videón a gyilkosság, élő adásban ölte meg férjét a bosszúszomjas feleség
A felvétel még most is elérhető a közösségi oldalakon.
Cigit, mobilt, energiaitalt adott tizenéves fiúknak szexért két egri férfi, felvették az együttléteket
Gyermekprostitúció kihasználása és szexuális visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást két egri férfi...
Lesújtó értéket kaptak, kórházba került Tóth Gabi kislánya
Az énekesnő érezte, hogy valami nincs rendben.
Vérfürdőt rendezett a volt férj, a gyerekeit is kivégezte, öt embert ölt meg
A férfi a szörnyűségek után öngyilkos lett.
Megkínoztak egy kutyát Szákszenden, szürreális halálról árulkodik a boncolás
Az idegenkezűséget mégis kizárták.
Újabb iskolai lövöldözés, egykori diáklány rendezett halálos vérfürdőt
Az iskola korábbi diákja volt a Nashville-i iskolai lövöldöző, aki három diákot és az iskola három dolgozóját, köztü...
A bugyijába nyúlt és erőszakoskodott, ápoló zaklatta a beteg kislányt - videóval
Felkavaró!
Marco Rossi: Ez egy hosszú sorozatnak első lépése volt
Marco Rossi szövetségi kapitány nem álmodott ilyen jó Eb-selejtezős rajtról, mint amit a bolgárok 3-0-s legyőzésekor...
Magyarország segélyszállítmányt küld a földrengés szíriai károsultjai számára
Üzenetet küld a világűrbe a pápa
A Vatikán a világűrbe készül eljuttatni egy digitális minikönyvet, amely Ferenc pápának 2020-ban, a koronavírus-vilá...
Kórházban van Barta Sylvia
Megőrült az időjárás, így havazott Budapesten - videó
Így esik a hó Svábhegyen - videó
Fiatal fiúkat erőszakoltak meg pedofilok Egerben – videó
Rémisztő videó mutatja, mennyire veszélyes lehet a középső sáv, a kamionos óriásit mentett