A mariupoli kikötő aknamentesítéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Befejezték az orosz erők által elfoglalt mariupoli kikötő területének aknamentesítését az orosz Fekete-tengeri Flotta tűzszerészei és utászalakulatai - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

2022. május 25. 06:56

"Az aknamentesítés során 134 építményt vizsgáltak át. Több mint 12 ezer robbanásveszélyes tárgyat és ukrán fegyveresek által hátrahagyott fegyvert azonosítottak és hatástalanítottak" - közölte a tárca.

A védelmi minisztérium szerint a kikötő és a közeli partszakaszok szárazföldi a vízi aknamentesítése mellett a műszakiak megtisztították a megközelítési csatornákat és a belső vízterületeket az elsüllyedt hajóktól és más hajózási akadályoktól. Több mint 1,5 millió négyzetméter vízfelületet, 18 kikötőhelyet és 32 hajót ellenőriztek, valamint elszállítottak egy ukrán határőrhajót, amelyet az Azov nacionalista alakulat fegyveresei süllyesztettek el, és kiemeltek két úszódarut is.

Az ugyancsak orosz fennhatóság alá került Herszon megye katonai és polgári közigazgatásának helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov viszont azt közölte, hogy a herszoni kereskedelmi kikötő megbénult, mert a Fekete-tengerre nyíló egyetlen kijáratot a Dnyeper-Bug torkolatánál, a Mikolajiv ukrán megyében lévő Ocsakov kikötőnél ukrán részről elaknásították.

A "Donyecki Népköztársaság" területvédelmi törzse közölte, hogy Szvitlodarszk a szakadár milícia "operatív ellenőrzése" alá került és folyamatban van a város "megtisztítása az ellenséges elemektől". Gyenyisz Pusilin, a "népköztársaság" vezetője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy aktív fázisában tart Krasznij Liman "felszabadítása", és hogy az entitás északi részének 28 településéről már kiverték az ukrán csapatokat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese keddi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a donyec-medencei "köztársaságok" már véglegesen eldöntötték a sorsukat, és nem térnek vissza Ukrajnába.

A fotó illusztráció

"Ez elfogadhatatlan lenne mindenki számára, aki emlékszik a minszki megállapodások sorsára és a civilek meggyilkolására az Luhanszki Népköztársaságban és a Donyecki Népköztársaságban"
- fogalmazott Medvegyev.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argumenti i Fakti című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország nem hajszol határidőket az ukrajnai "különleges hadművelet" során. Azt hangoztatta, hogy a nácizmust "száz százalékig ki kell gyomlálni, különben néhány év múlva ismét felüti a fejét, még torzabb formában".

Patrusev szerint "Ukrajna sorsát a területén élő emberek fogják meghatározni".

Alekszej Szelivanov, az orosz belügyminisztérium Zaporizzsja megyei főcsoportfőnökségének helyettes vezetője arról számolt be a Pervij Kanal televíziónak, hogy ötfős diverzánscsoport fogtak el az orosz kézre került Enerhodarban. A városnak az orosz hatóságokkal együttműködő új elöljárója, Andrej Sevcsik ellen vasárnap merényletet hajtottak végre. Sevcsik és két testőre megsebesült. Keddi közlés szerint a tisztségviselő állapota nem életveszélyes.

Enerhodarban működik a zaporizzsjai nukleáris atomerőmű, Európa legnagyobb ilyen rendeltetésű létesítménye. Szelivanov azt mondta, hogy az ukrán hadsereg sikertelen kísérleteket tett rá, hogy lengyel gyártmányú "kamikaze-drónokkal" támadja az orosz hadsereg által megszállt erőművet. A belügyi illetékes kizártnak nevezte, hogy a nukleáris létesítményen belül "provokáció" történjen.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség kedden azt jelentette, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) leállította a cukorbetegség, a HIV és az AIDS elleni létfontosságú gyógyszerek szállítását a donyecki és luhanszki "népköztársaság" számára.

MTI

Ahol kenguru a házőrző
Az emberi kíváncsiság nem ismer határokat. Ez az utóbbi időszakban a háziállat-tartásban is megmutatkozik. Azaz magy...
Belépő a paradicsomba
Van egy nagyon jó barátom, Szabolcs, ügyvéd amúgy, aki minden évben fél évet Balin tölt a feleségével. Ez így elsőre...
Életmentő az adrenalin injekció
Nemrég az egész országot megrázta a hír, hogy egy 7 éves kisfiú rosszul lett, majd meg is halt Újpesten, miután evet...
Csalók áldozatai lettek
Őket is átverték, csakúgy, mint az életében egyszer szinte mindenkit, amikor éppen építkezik, felújít, vagy egyszerű...
Brutális helyszíni fotók érkeztek az M7-esen történt halálos balesetről
Meghalt egy nő abban a balesetben, amely az M7-es autópályán történt Lepsénynél Budapest felé vasárnap délelőtt.
Emberek ezreit menekítik ki az árvíz miatt Sydneyben
Több ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására hétfőn Sydney hatóságai, miután a három napja tartó súlyos es...
Huszonhárom SMA-beteg gyerek kap génpótló kezelést a Bethesda Gyermekkórházban
Huszonhárom gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyerek kap génpótló kezelést a Bethesda Gyermekkórházban - ír...
Ismét fokozódik a kánikula
A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai S...
13 éve tűnt el a kislány, megtalálták a holttestét - videó
Egy 13 éve eltűnt tinédzser lány holttestét találták meg Diósjenőn, egy ház udvarán elásva.
Fegyveres mészárlás történt egy koppenhágai bevásárlóközpontban
Több halottja is van a koppenhágai Fields bevásárlóközpontban történt vasárnapi lövöldözésnek - közölte a dán főváro...