A kormány szigorítja a gyermekvédelmi szabályokat és a kinevezések feltételeit

Szigorítja a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezését a kormány és áttekinti a gyermekvédelmi jogszabályokat és ahol lehet, észszerű szigorítások várhatók - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely értékelése szerint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter példamutató módon vállalta a felelősséget abban a kegyelmi ügyben, amely az elmúlt két hétben meghatározta a magyar nyilvánosságot.

A miniszter elmondta, a kormány Novák Katalin és Varga Judit lemondása után szerdán ülésezett először és ez volt az első lehetőség, hogy levonja a politikai következtetéseket abból az ügyből, amely az elmúlt két hétben meghatározta a magyar nyilvánosságot.

Gulyás Gergely azt mondta, az elmúlt 14 évben a magyar kormány "egyedülállóan nagy hangsúlyt" fektetett a családok támogatására és a gyermekek védelmére.

A kormány mindenkinél nagyobb arányban támogatta a családokat, bevezette a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a babaváró támogatást, a falusi csokot, adókedvezményeket biztosított a gyermekes családoknak és teljes adómentességet a legalább négy gyermeket vállaló nőknek. Megduplázták a bölcsődei férőhelyeket, óvodafejlesztési programot indítottak - sorolta az intézkedéseket.

Közölte, a kormánytöbbség elfogadta Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét, a pedofíliára vonatkozó büntetőjogi szabályozást szintén a konzervatív, jobboldali kormánytöbbség szigorította. Külön pedofilnyilvántartást hoztak létre az elkövetők börtönbüntetés utáni nyomon követhetősége érdekében, a szigorú gyermekvédelmi törvényt népszavazáson is megvédte a kormány - tette hozzá.


Gulyás Gergely azt mondta, mindezeket úgy tették, hogy a magyar baloldal ezeket a döntéseket, intézkedéseket nem szavazta meg, itthon és külföldön is támadta.

Úgy folytatta, a családpolitikáért a legtöbbet éppen Novák Katalin tette 2014 után és Varga Juditnak is meghatározó szerepe volt a büntető törvénykönyv szigorításában és a családvédelmi törvény elfogadásában, magyar és nemzetközi színtéren történő megvédésében.

Ezért is érthető, hogy a magyar társadalom jelentős része meglepetten és értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. Ebben az ügyben az történt, aminek ilyenkor elkerülhetetlenül történnie kell: a köztársasági elnök és a korábbi igazságügyi miniszter példamutató módon vállalta a felelősséget, lemondtak és visszavonultak közéleti megbízatásaikból - tette hozzá.

A tárcavezető közölte, a kormánynak a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen.

Elmondta, a kegyelmi ügy kirobbanása után nyújtotta be a miniszterelnök az alaptörvény-módosítást, amely világossá teszi, hogy a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén "nincs kegyelem".

Gulyás Gergely közölte, fontosnak tartják, hogy a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezési kritériumai sokkal szigorúbbak legyenek. Elmondta, a kinevezési feltételeket 2017-ben a kormány már szigorította, de fontosnak tartják, hogy ezt követően a kinevezés előtt pszichológiai alkalmassági vizsgálat, kiterjesztett megbízhatósági vizsgálat és környezettanulmány is rendelkezésre álljon.


Át kell tekinteni a gyermekvédelmi jogszabályokat is és ahol lehet, az észszerű szigorítást a kormány támogatja - közölte.

Úgy fogalmazott, örülnek annak, hogy a negatívumokban is lehet valami jót találni. Ez pedig az, hogy azok, akik eddig támadták a gyermekvédelmi intézkedéseket, most a gyermekvédelem apostolaiként tüntetik fel magukat, ami lehetőséget ad arra, hogy azokban a kérdésekben, amelyek eddig megosztották a bal- és a jobboldalt, most konszenzus legyen - mondta.

A köztársasági elnök lemondását a parlamentnek el kell fogadnia, ez február 26-án meg fog történni, ezt követően 30 napon belül bármikor meg lehet választani az új államfőt; a képviselők egyötöde jelölhet köztársasági elnököt - ismertette Gulyás Gergely kérdésre válaszolva.

A közvetlen köztársaságielnök-választásra vonatkozó kérdésre kijelentette: az államfő választásának módja biztosan nem változik. Jelezte: van egy világos, alkotmányos rend 1990 óta Magyarországon, ennek megfelelően választották eddig is a köztársasági elnököt. Szerinte a baloldalnak a választás módjával akkor van baja, ha az Országgyűlésben nem ő van többségben.

Arra a kérdésre, tervezi-e kivizsgálni a kormány, hogy ki terjesztette fel két díjra is a később pedofília miatt elítélt bicskei gyermekotthon igazgatóját, illetve kegyelemre K. Endre igazgató-helyettest, azt mondta: ezek a vizsgálatok többnyire a sajtó segítségével lefolytak. Hozzátette: ezekre a kitüntetésekre akkor került sor, amikor nem volt ismert az, hogy ilyen bűncselekményeket követtek el. Tarlós István még hivatalban lévő főpolgármester volt, amikor a díj visszavonására tett javaslatot, azt viszont már az új közgyűlés tudta elfogadni.

Jelezte azt is: a jelenlegi főpolgármester is megszavazta ezt a kitüntetést, de ezért különösebben őt sem vádolná, hiszen személyesen nem várható egy főpolgármestertől vagy polgármesterektől, illetve a fővárosi közgyűlés tagjaitól, hogy ellátogassanak minden fővárosi intézménybe. A felterjesztőnél kell a hibát keresni, tehát a szociális részlegen - tette hozzá.

Arról, hogy Balog Zoltán református püspöknek le kell-e mondania a kegyelmi ügy miatt, azt válaszolta: ez a református egyház belügye. Hangsúlyozta: természetesen mindig lehet firtatni, hogy ki, milyen tanácsot adott, de úgy gondolja, hogy a felelősség azé, aki a döntést meghozza, és a döntés meghozó Novák Katalin lemondott.


Arra a kérdésre, hogy kormány részéről lezártnak tekintik-e a kegyelmi botrányt, Gulyás Gergely úgy válaszolt: miután "minden megtörtént, ami megtörténhetett" és a köztársasági elnök, illetve a volt igazságügyi miniszter is lemondott megbízatásáról, ezért igen, de még természetesen meg kell választani az új államfőt, illetve a tavaszi ülésszakon áttekintik a gyermekvédelmi szabályokat.

"Tudomásul vettük a köztársasági elnök és a korábbi igazságügyi miniszter döntését" - mondta a miniszter, aki egy másik kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy sikerül olyan köztársasági elnök jelöltet találni, akit az ellenzék is támogat. Ennek akadályát Gulyás Gergely nem feltétlenül a személyben, hanem a magyar politikai és közállapotok jelenlegi helyzetében látja.

Azt is mondta, nem zárkózna el a kegyelmi eljárások nyilvánossá tételétől, és úgy gondolja, hogy a mostani esetre tekintettel bárki lesz a köztársasági elnök, minden döntését úgy fogja tekinteni, hogy az nyilvános. Ez is amellett szól - tette hozzá -, hogy akár teljes nyilvánosságot is lehet a döntéseknek biztosítani.

Kérdésre közölte: Orbán Viktor miniszterelnök és ő maga is a sajtóból értesült a K. Endrének adott kegyelemről, a miniszterelnökkel sem Novák Katalin, sem Balog Zoltán nem egyeztetett. Azt is mondta: nem tudja, hogy a kormánytagok közül valaki megkérdezte-e Novák Katalint a kegyelem indokáról.

Felhívta a figyelmet arra is: a kegyelmi kérvény elbírálásánál, most mindenki az ellenjegyzőt, tehát a korábbi igazságügyminisztert is kritika céltáblájává teszi, holott a magyar alkotmányos gyakorlatban, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldal volt hatalmon, az elmúlt 25 évben mindenki minden kegyelmi kérvényt ellenjegyzett. Varga Judit csak a töretlen gyakorlatot folytatta, bár ebben az esetben "jó lett volna szakítani ezzel a gyakorlattal" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva úgy vélte: a Budaházy-ügyben a köztársasági elnök helyes döntést hozott, amikor kegyelmi jogkörével élt. Ott szerinte világos pró és kontra érvek voltak, a mostani ügyben viszont az a nehézség, hogy "csak kontra érvet" lát.

Arról, hogy a miniszterelnök miért nem kommentálta Novák Katalin lemondását, azt válaszolta: Orbán Viktor szombaton mond évértékelőt.


A miniszter elismerte, tudja, hogy Varga Judit támogató vagy ellenző javaslattal küldte a kegyelmi kérvényt a Sándor-palotába, de nem kívánta azt ismertetni, mondván, az érintettek lemondása után nem akar erről többet nyilatkozni.

Arra a kérdésre, hogy mit üzen a kormány a bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatoknak, úgy felelt: a "kormánynak az a mondanivalója, hogy az eddigi gyermekvédelmi törvény szigoránál is tovább kell lépni". Az áldozatoknak pedig "azt üzenjük, hogy együtt érzünk velük és mindenkinek, akinek tudunk, szeretnénk segíteni" - fogalmazott.

A pedofilok kémiai kasztrálására vonatkozó javaslatról azt mondta: erről nem foglalt eddig állást a kormány, személyes véleménye szerint jól meg kell fontolni, hogy milyen szankciók lehetőségét fogadják el. Úgy fogalmazott: kétségkívül az a legsúlyosabb, ha valaki egy gyermeket bántalmaz, szexuálisan inzultál, ezért a legszigorúbb ötleteket sem kell rögtön elvetni, de azért az emberi méltóság az általános alapelve a magyar alkotmányosságnak.

A jobboldalon a tévedéseknek, hibáknak mindig van következménye, a baloldalon a legsúlyosabb bűnöknek sincs - kommentálta a miniszter azt a felvetést, hogy Fekete-Győr Andrást, a Momentum volt elnökét elítélte a bíróság, amiért egy 2018-as demonstráción füstgránátot dobott a rendőrökre, azonban ő nem akar lemondani a képviselő mantádumáról. Hangsúlyozta: az, hogy egy képviselő "égő gránátot dob rendőrökre", nyilvánvalóan nem összeegyeztethető azzal, hogy valaki közbizalmat igénylő tisztséget lásson el a közéletben.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva arról is beszélt: a "komédia kategóriába" tartozik, ha "nem lenne tragikus is egyben" Gyurcsány Ferenc azon állítása, hogy ő vállalta a felelősséget a 2006-os történésekért. Tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc mai napig a baloldal első számú vezetője, mindannak ellenére, amit kormányzása alatt a magyar választópolgárokkal szemben elkövetett, beleértve a közvetlen fizikai erőszakot is - tette hozzá.

A miniszter a Klubrádió oldalán megjelent "botrányos cikk" ügyében kijelentette: biztos abban, hogy a cikket jegyző Arató Andrásnak le kellene mondania a pozíciójáról, és amíg ez nem történik meg, "addig tisztességes ember a Klubrádióban sem munkavállalóként, sem pedig interjúalanyként nem teszi be a lábát".

A minisztert megkérdezték Magyar Péternek - Varga Judit volt férjének - állításairól is. Közölte: hónapokkal ezelőtt beszélt Magyar Péterrel utoljára, "részben, mert (Magyar Péter) előre megmondta, hogy ha az ő különböző állami megbízatásai megszűnnek, akkor azt fogja csinálni, amit most tesz".

MTI/Fotók: MTI/Bruzák Noémi

2024. február 16. 16:09
Váratlan bejelentés a Közel-Keletről: Észak-koreaiak indultak Iránba
A szakértők kockázatos lépésről beszélnek.
Felkavaró tragédia a Mosoni-Dunán: Holtan találta barátját két túrázó
Percekkel korábban még együtt volt a csapat.
Óriási lángok csaptak fel a Népligetben
Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók.
Kiadták a riasztást, a vihar órákon belül lecsaphat
Visszavonásig érvényben van.
Most érkezett: Holtan találták az eltűnt nyíregyházi édesanyát
Férjét és 4 gyermekét hagyta hátra.
Tények Plusz adás, 2024. április 24., szerda
SEGÍTSÉG, BAJ VAN! - Rosszul lett több mint 70 gyerek, több mint 30-at kórházba vittek! Ki kellett üríteni egy budap...
Győzike van, volt és lesz!
Vajon mi ez a Győzike-jelenség és miért érdekel mindenkit ennyire, hogy hogyan él a Gáspár-család? Ahogy bejelentett...
Ez ütős lesz!
Óriási durranásra készül a TV2, új műsorok, új műsorvezetők, hatalmas fordulatok. Mindezt most tudhatják meg első ké...
Szentkirályi Alexandra: A főpolgármesteren erőt vett a kapuzárási pánik - videóval
„Ijedtségében most elismerte, hogy hiba volt a nagykörúti biciklisávok kijelölése” – hangsúlyozta a főpolgármester-j...
Ezt nem lehet feldolgozni!
Mátyás Balázs Tamás egykori rendőr nevét már egy ország ismeri. Ő az a rendőr, aki még öt évvel ezelőtt egy szörnyű ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.