A KDNP vezetősége felkérte Hölvényi Györgyöt, hogy legyen a béke szószólója

A Kereszténydemokrata Néppárt vezetősége felkérte Hölvényi Györgyöt, a párt európai uniós parlamenti képviselőjét, az Európai Néppárt frakciójának tagját, hogy legyen a béke szószólója - jelentette be Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára szombaton Lakiteleken.

A párt Giesswein Sándor nevét viselő, a lakiteleki Hungarikum Ligetben zajló szakmai összejövetelén tartott sajtótájékoztatón Latorcai Csaba elmondta: a KDNP vezetősége a béke érdekében született döntés értelmében arra kérte Hölvényi Györgyöt, ismertesse az Európai Parlamentben a magyar Országgyűlés pénteken elfogadott "békéért kiáltó", békepárti határozatát, amely az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából született. És tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Néppárt térjen vissza a kereszténydemokrata alapító atyák örökségéhez, és álljon át a háború oldaláról a béke oldalára - tette hozzá.

Fotón: Hölvégyi György (Forrás: Hölvégyi György Hivatalos Facebook oldala)

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a találkozó fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a kereszténydemokrácia fontos értéket képvisel a magyar politikában. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója 19 képviselőjével a második legerősebb képviselőcsoport jelenleg az Országgyűlésben.

A lakiteleki szakmai összejövetelen a résztvevők megfogalmazták, hogy bármilyen nehéz gazdasági helyzet ellenére is kiemelt jelentősége van a családtámogatások szélesítésének, de a legfontosabb most a béke kérdése - tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy az Európai Unió fundamentumát kereszténydemokrata politikusok rakták le, hiszen az európai együttműködés atyjai Konrad Adenauer, Robert Schuman és Alcide De Gasperi voltak. A második világháborút lezárandóan azért foglaltak állást a béke mellett, mert látták, hogy a háború milyen borzalommal jár - fogalmazott.

Simicskó István szerint az Európai Unió jelenlegi vezetői, a brüsszeli politikusok azonban teljesen elfordultak a kereszténydemokraták által képviselt eszmeiségtől és ideológiától, és kifejezetten a háborúpártiságukról tesznek nap mint nap tanúbizonyságot.

Nem beszélnek béketervről, ehelyett "brüsszeli háborús forgatókönyveket lehet látni, amely súlyos hiba" - tette hozzá.


A KDNP frakcióvezetője szerint a magyar kormány a tűzszünet mielőbbi elrendelése és az azt követő béketárgyalások megkezdése mellett áll ki, mert "csak ez hozhatja közelebb a békét mindannyiunk számára".

Az újabb és újabb fegyverek szállítása az ukrán hadseregnek csak tovább szélesíti a háború kiterjedését és pusztítását. Még több ember hal majd meg - tette hozzá.

Mint mondta: szomorúan tapasztalták, hogy a magyar baloldal nem fogadta el pénteken azt a békepárti határozati javaslatot, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselői nyújtottak be. Egyre inkább egyértelművé válik, hogy a háborúpártiság mellett tesznek tanúbizonyságot, hiszen nem a békét akarják - tette hozzá. A Momentum pedig részt sem vett a vitában, amely igen sajnálatos, hiszen alapvetően azért kerültek be egy baloldali összefogás listájáról, hogy képviseljék az őket megválasztókat, de még erre sem voltak képesek - fogalmazott a politikus.

Simicskó István hangsúlyozta, hogy a magyar kormány békepárti álláspontja hiteles, és az egyetlen járható út.

Hozzátette: a kereszténydemokrata politikusok arra emlékeztetnek, hogy a béke iránti vágy motiválta a második világháborút követően az Európai Unió létrehozását, és most is azt szeretnék, ha ilyen irányú változás következne be Brüsszelben.

Mint mondta: bíznak benne, hogy az európai parlamenti választásokat követően lesz egyfajta átrendeződés és egyre több kereszténydemokrata, a békét szerető politikus kerül a brüsszeli vezetésbe is.


Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára a sajtótájékoztatón bejelentette: a szolidaritás érdekében született döntésük értelmében a húsvét közeledtével a KDNP tartós élelmiszergyűjtési akciót indít, amelyre az adománygyujtes@kdnp.hu címen lehet jelentkezni.

Mint mondta: "Magyarországon nyugodt lélekkel lehet készülni a legnagyobb keresztény és családi ünnepre, de tőlünk akár néhány száz kilométerre nem jut kenyér a családok asztalára". Több ezer olyan család van ugyanis Ukrajnában, ahol a családfő a háború áldozatává vált vagy a családtagok elveszítették munkalehetőségüket - tette hozzá.

A Giesswein Sándor nevét viselő szakmai összejövetel Lakiteleken a kereszténydemokrata vezetők, a KDNP alapszervezeteinek több mint 250 vezetőjének részvételével zajlik.

Giesswein Sándor papként, pápai prelátusként képviselte a keresztényszociális eszméket, majd az I. világháború idején egyre következetesebben békepárti lett, és a keresztény humanizmus szellemében támadta a terrort, a faji megkülönböztetést és a társadalmi igazságtalanságokat.

MTI/Fotók: MTI/Mészáros János

2023. április 01. 15:46
Hatalmas változáson ment át Tóth Gabi, új frizurájával felperzselte az internetet - Fotó
A kommentelők azt írták, irigykedve nézik az énekesnő bejegyzéseit, hiszen minden egyes fotóján ragyog.
Ambrus úr, foglaljon helyet - reptéri ellenőrzésen akadt fenn a Viszkis
Ambrus Attila 12 éve szabadult, azóta aktív szereplője a közéletnek. A most példamutató, tisztességes életével az eg...
Megszólalt a miskolci gyilkosság áldozatának lánya, több dolgot szeretne tisztázni
Az idős férfit váratlanul, hátulról ütötte fejbe kalapáccsal, majd elgázolta autójával.
Agyonütött az áram egy nyaraló férfit a jakuzziban, felesége válságos állapotban került kórházba
A baleset okait egyelőre rejtély övezi.
Robbanás történt egy mélygarázsban, ketten meghaltak, sokan megsérültek
Két ember meghalt csütörtök este, tizenegy másik pedig könnyebben megsérült, mert több robbanás történt és tűz ütött...
Tények teljes adás, 2024. június 14., péntek
TRAGÉDIA - Magasfeszültség rázta meg őket, ketten meghaltak egy meggyszüreten péntek délután Ráckevén. Meghibásodhat...
Fogadjunk, hogy lefogyok!
Mindenkinek van egy döntő pillanat, amikor elhatározza: vége, nincs több lazsálás és megveszi a kondibérletet, sőt a...
Hiába menekülsz, úgyis elkaplak!
Középmagas, kabátot visel, arcát maszk takarja és szereti az almát. Ő nem más, mint az abádszalóki maszkos fantom, a...
Vigyázz, mert megbánod!
Ráfizetett Molnár Anikó! Egy barátja csúnyán átverte, ugyanis pénzt kért kölcsön, de törleszteni már elfelejtett. In...
Focilázban Európa
Hektoliterszámra fogy majd a sör és a fogadóirodák is hatalmas rohamra számítanak. Nemzeti színűbe öltöztek a kocsmá...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.