A KDNP vezetősége felkérte Hölvényi Györgyöt, hogy legyen a béke szószólója

A Kereszténydemokrata Néppárt vezetősége felkérte Hölvényi Györgyöt, a párt európai uniós parlamenti képviselőjét, az Európai Néppárt frakciójának tagját, hogy legyen a béke szószólója - jelentette be Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára szombaton Lakiteleken.

A párt Giesswein Sándor nevét viselő, a lakiteleki Hungarikum Ligetben zajló szakmai összejövetelén tartott sajtótájékoztatón Latorcai Csaba elmondta: a KDNP vezetősége a béke érdekében született döntés értelmében arra kérte Hölvényi Györgyöt, ismertesse az Európai Parlamentben a magyar Országgyűlés pénteken elfogadott "békéért kiáltó", békepárti határozatát, amely az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából született. És tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Néppárt térjen vissza a kereszténydemokrata alapító atyák örökségéhez, és álljon át a háború oldaláról a béke oldalára - tette hozzá.

Fotón: Hölvégyi György (Forrás: Hölvégyi György Hivatalos Facebook oldala)

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a találkozó fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a kereszténydemokrácia fontos értéket képvisel a magyar politikában. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója 19 képviselőjével a második legerősebb képviselőcsoport jelenleg az Országgyűlésben.

A lakiteleki szakmai összejövetelen a résztvevők megfogalmazták, hogy bármilyen nehéz gazdasági helyzet ellenére is kiemelt jelentősége van a családtámogatások szélesítésének, de a legfontosabb most a béke kérdése - tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy az Európai Unió fundamentumát kereszténydemokrata politikusok rakták le, hiszen az európai együttműködés atyjai Konrad Adenauer, Robert Schuman és Alcide De Gasperi voltak. A második világháborút lezárandóan azért foglaltak állást a béke mellett, mert látták, hogy a háború milyen borzalommal jár - fogalmazott.

Simicskó István szerint az Európai Unió jelenlegi vezetői, a brüsszeli politikusok azonban teljesen elfordultak a kereszténydemokraták által képviselt eszmeiségtől és ideológiától, és kifejezetten a háborúpártiságukról tesznek nap mint nap tanúbizonyságot.

Nem beszélnek béketervről, ehelyett "brüsszeli háborús forgatókönyveket lehet látni, amely súlyos hiba" - tette hozzá.


A KDNP frakcióvezetője szerint a magyar kormány a tűzszünet mielőbbi elrendelése és az azt követő béketárgyalások megkezdése mellett áll ki, mert "csak ez hozhatja közelebb a békét mindannyiunk számára".

Az újabb és újabb fegyverek szállítása az ukrán hadseregnek csak tovább szélesíti a háború kiterjedését és pusztítását. Még több ember hal majd meg - tette hozzá.

Mint mondta: szomorúan tapasztalták, hogy a magyar baloldal nem fogadta el pénteken azt a békepárti határozati javaslatot, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselői nyújtottak be. Egyre inkább egyértelművé válik, hogy a háborúpártiság mellett tesznek tanúbizonyságot, hiszen nem a békét akarják - tette hozzá. A Momentum pedig részt sem vett a vitában, amely igen sajnálatos, hiszen alapvetően azért kerültek be egy baloldali összefogás listájáról, hogy képviseljék az őket megválasztókat, de még erre sem voltak képesek - fogalmazott a politikus.

Simicskó István hangsúlyozta, hogy a magyar kormány békepárti álláspontja hiteles, és az egyetlen járható út.

Hozzátette: a kereszténydemokrata politikusok arra emlékeztetnek, hogy a béke iránti vágy motiválta a második világháborút követően az Európai Unió létrehozását, és most is azt szeretnék, ha ilyen irányú változás következne be Brüsszelben.

Mint mondta: bíznak benne, hogy az európai parlamenti választásokat követően lesz egyfajta átrendeződés és egyre több kereszténydemokrata, a békét szerető politikus kerül a brüsszeli vezetésbe is.


Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára a sajtótájékoztatón bejelentette: a szolidaritás érdekében született döntésük értelmében a húsvét közeledtével a KDNP tartós élelmiszergyűjtési akciót indít, amelyre az adománygyujtes@kdnp.hu címen lehet jelentkezni.

Mint mondta: "Magyarországon nyugodt lélekkel lehet készülni a legnagyobb keresztény és családi ünnepre, de tőlünk akár néhány száz kilométerre nem jut kenyér a családok asztalára". Több ezer olyan család van ugyanis Ukrajnában, ahol a családfő a háború áldozatává vált vagy a családtagok elveszítették munkalehetőségüket - tette hozzá.

A Giesswein Sándor nevét viselő szakmai összejövetel Lakiteleken a kereszténydemokrata vezetők, a KDNP alapszervezeteinek több mint 250 vezetőjének részvételével zajlik.

Giesswein Sándor papként, pápai prelátusként képviselte a keresztényszociális eszméket, majd az I. világháború idején egyre következetesebben békepárti lett, és a keresztény humanizmus szellemében támadta a terrort, a faji megkülönböztetést és a társadalmi igazságtalanságokat.

MTI/Fotók: MTI/Mészáros János

2023. április 01. 15:46
Tóth Andi kisírt szemekkel jelentkezett be videóban
Sírt, miközben készítette a videót.
Stohl András cuki fotóval mutatta meg, hogy milyen egy boldog nagypapa
A színész első unokája és legfiatalabb lánya között egy év korkülönbség van.
Vigyorgós, többszörösen körözött, toplistás szökevényt keres a rendőrség
Rengeteg bűncselekményt követett el K. Tibor.
Ijesztő maszkban támadt a Komárom-Esztergom vármegyei texasi láncfűrészes
Előbb a láncfűrésszel, majd egy boxerrel támadt a rendőrökre egy tónál az őrjöngő férfi.
Fék helyett a gázra lépett, már a tanpályán felborult az autóval - videóval
A 63 éves nőt a tűzoltók szabadították ki az összetört járműből.
"Látni akarom a gyerekem!"
Felfoghatatlan, amikor egy kisgyerek azért sír a telefonban, mert nem láthatja az anyukáját, vagy az apukáját. Az el...
Rettegnek a lakók a fegyveres albérlőtől egy budai társasházban - videóval
Fegyveres lakásfoglalóktól rettegnek a helyiek egy budai társasházban - legalábbis ezt állítják az ott élők. A probl...
Újabb világjárvány fenyeget
Ökológiai katasztrófát okoz az ukrajnai gátrobbanás, felbecsülhetetlen a kár, újabb világjárvány fenyegeti a világot...
Holnap hidegfront érkezik
Időjárás-jelentés, 2023. június 10., szombat
A komlótermesztéssel is segítik a régiót
Komlótúrát, sörkóstolót és jótékonysági pikniket szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombón. A program...
Kinyitott az Arcanum adatbázisa, ingyen belenézhet az összes újságba
Videón, ahogy a Manchester City játékosai magasba emelik a BL-trófeát
A BL-döntő hőse szerint az első félidőben pocsékul játszott
Haaland kínos bukása, a csapattársai mentették meg
Vér és arany - itt A katonaszökevény előzetese - videó