A Jobbik megszűnt, a vezetők már csak a kasszában lévő pénzen veszekednek

Reális forgatókönyvnek tartom, hogy Jakab Péter megbukik, mint pártelnök és kizárják a frakcióból, ha nem, akkor újabb pártszakadás elé néz a Jobbik, mert a Jakab ellen fellépőknek kell lelépniük - minderről Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője beszélt az Origónak a párt legújabb botrányai kapcsán.

2022. június 03. 14:08

Látványosan szétesett a Jobbik vezetése az utóbbi hetekben, a súlyos belső konfliktusok elsöpörhetik Jakab Péter pártelnököt is. A párt első emberének utóbbi hónapokban tett erőt és magabiztosságot imitáló nyilatkozatait a történések sorra cáfolták. Egység és stabilitás helyett már a Jobbik elnökségében is háború zajlik, Jakab Péter a nyilvánosság előtt próbál leszámolni ellenfeleivel.

Csak a pénzért megy a küzdelem

Vajon képes lesz-e a Jobbik a soron következő EP-választáson önállóan és sikeresen szerepelni? - tette fel a botrányokkal kapcsolatban a kérdést Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője erre jelenleg semmi esélyt sem lát:

"Mivel most sem azzal van a párt vezetése elfoglalva, hogy megújuljon, hogy kialakítson egy kristálytiszta mondanivalót, hanem igyekszik szőnyeg alá seperni a botrányokat, így nem látok arra valós esélyt, hogy a párt kimásszon története legmélyebb válságából."

Fotó: MTI/Soós Lajos

Nagy szerint egy párt egyébként sem akkor szűnik meg, mikor az utolsó tag lekapcsolja a lámpát az irodában, hanem előbb, pontosan akkor, mikor már nincs megkülönböztethető mondanivaló, sajátos arcél és politikai mozgástér. A Jobbiknak egyik sincs, sőt, a párt vezetői a szuverenitásuk egy jelentős részéről is lemondtak Gyurcsány Ferenc javára, mikor az összefogás során külön alkukat kötöttek - tette hozzá. 

"Azt látom, hogy egyelőre a párthoz, a frakcióhoz, illetve a pártalapítványhoz érkező közel egymilliárd forintos támogatás feletti rendelkezésért folyik a belső harc, de valódi politika már nincs. Nincs Jobbik, csak egy kasszakulcsért veszekedő társaság maradt a helyén. Olyan pénzért megy most a marakodás, amiért nem feltétlenül kell megdolgozniuk" - tette hozzá.

Gyurcsány szája íze szerint alakulnak a dolgok

Mindig a legerősebbeknek, ebben az esetben a Momentumnak és a DK-nak lehet érdeke a mostani botrány fenntartása. Szerinte csupán ez a két párt próbálkozik valamilyen integrációval, habár a Momentum tisztújítása után bennük sem biztos. A Jobbik azonban már a választások előtt választott. Gyurcsány Ferenc nem csinál titkot abból, hogy össze akarja ismét rántani a balliberális oldalt, ami egyfajta MSZP–SZDSZ 2.0 lenne, csak most DK–Momentumnak hívnák. Ha ebből indulunk ki, akkor ismét Gyurcsány szája íze szerint alakulnak a dolgok - fejtette ki Nagy Ervin.

Azon kérdésre, hogy Jakab Péter képes lehet-e arra, hogy túlélje a mostani válságot Nagy Ervin azt mondta, szerinte bukni fog:

"A kérdés az, hogy most-e vagy majd az uniós választások után. Én előbbire szavazok. Ha egy pártban az elnökhelyettes és az elnökség fele az elnök ellen van, akkor azt nem szokta túlélni egy elnök."

Jakab Péterről pedig azt is el tudom képzelni, hogy egy ilyen csúfos helyzetben is rendületlenül ülne a függetlenek között és kezében krumpliszsákkal hangoskodna, a melósokra hivatkozva sértegetné Kövér Lászlót. De a viccet félretéve: reális forgatókönyvnek tartom, hogy megbukik, mint pártelnök és kizárják a frakcióból. Ha nem, akkor újabb pártszakadás elé néz a Jobbik, mert a Jakab ellen fellépőknek kell lelépniük - mondta az elemző.

Fotó: MTI

Egyelőre 2-3 százalékot mutatnak a kutatások a Jobbiknak, de ott van az évi közel egymilliárd forint. Ha a baloldal ismét összefog, akkor erre szükség lehet - vélte Nagy Ervin. Önálló Jobbikra már nincs szüksége Gyurcsány Ferencnek sem, de egy olyan szatellitpártra igen, amivel el lehet még egy darabig bábozni.

"Egyszóval azt gondolom, hogy a Jobbik, Jakabbal vagy nélküle, a DK szatellitpártja lesz a közeljövőben" - tette hozzá.

Megtalálták a Visegrádon Dunába veszett lány holttestét Budapestnél
A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét.
Újabb tragédia a Tiszta-tónál, ismét egy fiatalt ragadott el a víz
A jó fizikai állapotban lévő fiatal rendőr a Holt-Tiszát akarta átúszni, azonban féltávnál elmerült a vízben, majd n...
Arcot cserélt a gyilkos nő, mégis elfogták
A nő meggyilkolta volt párja új szerelmét, aztán elmenekült.
Balkáni szitu az M2-esen, dühös kamionos őrjöngött az út közepén
A Magyar Közút egyik vezetője még csírájában elfojtotta a balhét, a kamionos azonban így is kövekkel szórta meg hara...
Exkluzív, megszólalt Berki Krisztián pszichológusa
Berki Krisztián pszichológusa először szólal meg a tragédia óta.
Egy kis felfrissülés nyugaton
időjárás-jelentés, 2022. július 1., péntek
Újra bevezetnék a halálbüntetést
Az elnök készen áll, hogy jóváhagyja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban, amennyiben a parlament megsz...
Idegesítette a szomszéd kutya ugatása, fogta és felakasztotta
A kegyetlen szomszéd megunta a folyton ugató kutyát, és miután a gazdák többszöri felszólítás után sem tudták megold...
Hamilton beadta a derekát
A hétszeres világbajnak alul maradt a FIA-val vívott „ékszercsatában”, végül kénytelen volt beadni a derekát.
Marihuána, amfetamin, extasy - felszámolták a magyar bűnbandát - videó
A hajdú-bihari nyomozók több, szerteágazó kábítószer-kereskedő hálózatot is felszámoltak. A nyomozás most ért véget.