A fővárost akarta megkárosítani, most a Fővárosba akar képviselő lenni a Tisza Párt jelöltje

Ordas Eszter és társai tervét azonban megakadályozta a Gazdasági Versenyhivatal, amely kartellezés miatt 16,5 millió forintos büntetést szabott ki.

Ordas Eszter és társai egy 2020 nyarán, menetrend szerinti hajóüzemeltetés tárgyában kiírt BKV-tendert próbáltak megcsapolni, meglehetősen amatőr módon, így hamar lebuktak. A BKV ugyanis észrevette, hogy a pályázatok jelentős szövegegyezést mutattak, a kartellező négy cég közül kettő pedig röviddel azelőtt alakult meg, ugyanazon a napon. A szereplők végül mindent beismertek és összesen 16,5 millió forintos büntetést kaptak. A történtek ellenére Ordas Eszter a Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt fővárosi listájának második helyére került - írja a Mandiner.

Május elején derült ki, hogy a Magyar Péter-féle Tisza Párt indul az önkormányzati választásokon Budapesten és képviselőik akár a Fővárosi Közgyűlésbe is bekerülhetnek. A lista első helyén a párt alelnöke és arca, Magyar Péter szerepel, közvetlenül mögötte a második helyen Ordas Eszter.

Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebook-bejegyzésben már a múlt héten is jelezte Ordas személyére utalva, hogy „egészen megdöbbentő, hogy kiket akarnak a Fővárosi Közgyűlésbe küldeni a magukat ellenzékieknek mondó politikusok: korrupció és kartellezés gyanújába keveredett cégek lobbistáit”. A képet árnyalja, hogy gyanúnál jóval többről van szó, ugyanis a szóban forgó kartell-ügyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata során a gyanúba keveredett cégek vezetői beismerő vallomást tettek és ki is szabták rájuk a büntetést. A Magyar Péterrel oly elnéző balliberális média pedig inkább hallgat az ügyben.


A rajtaütés

A GVH 2021 júliusának elején indított versenyfelügyeleti eljárást a fővárosi BKV Zrt. „Menetrend szerinti hajóüzemeltetés” kapcsán lefolytatott közbeszerzése miatt, amelyet a közlekedési cég 2020 nyarán írt ki. A vizsgálat alapját egy bejelentés képezte, amiben az állt, hogy a tenderen indult egyes vállalkozások jogsértő egyeztetéseket folytattak az ajánlati árak és a nyertes meghatározása érdekében.

A hatóság a közbeszerzés dokumentumainak átvizsgálása után úgy döntött, hogy bejelentés nélküli házkutatásokat folytat le az érintett társaságoknál, a rajtaütések során pedig elektronikus másolatokat készített az érintett cégek adathordozóiról.

A GVH komoly nyomást gyakorolt versenyfelügyeleti eljárásban résztvevő cégekre, ugyanis már a nyilvános közleményükben is hangsúlyozták, hogy a jogszabályok alapján honorálják, ha a kartellezés kapcsán az érintett felek önként szolgáltatnak bizonyítékot.

A fotó illusztráció: MTI/Lakatos Péter

Kartell

A GVH vizsgálata végül 2023 márciusában vezetett eredményre és megállapították, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrend szerinti hajójáratainak üzemeltetését.

A vizsgálat eredményét közlő sajtóanyagból kiderült, hogy a beszerzést kiíró BKV Zrt. tett bejelentést a GVH felé, ugyanis a cégnek feltűnt, hogy egyes ajánlattevők nyilatkozatai szóról szóra megegyeztek egymással.

A GVH végül arra a megállapításra jutott, hogy négy cég – a Dunai Személyszállító Kft. és a Hajózni Jó Kft., illetve a Rubin Group Kft. és a Duna-Weser Kft. – jogsértő együttműködést folytatott annak érdekében, hogy közülük kerüljön ki a tender nyertese. – A vállalkozások az ajánlattétel előtt megosztották egymással árszintjeiket, a pályázati anyagaikat pedig ugyanazon személy – az egyik vállalkozás ügyvezetője – állította össze. Az összehangolt, versenykorlátozó magatartás a közbeszerzési eljárás során is fennmaradt köztük – írta a hatóság.

A cégek közül a Dunai Személyszállító Kft-t hozta létre és vezette Ordas Eszter. Az már a cégadatokból is jól látszik, hogy ez a társaság kifejezetten a BKV-tenderre jött létre: 2020 júliusában jegyezték be, árbevétele, érdemi tevékenysége pedig azóta sem volt. A tulajdonos 2021 végéig Ordas maradt, 2022-re pedig átvette a céget a kartell másik tagja, a Hajózni Jó Kft. A két társaságot egyazon napon jegyezték be. A feladatuk mindössze az volt, hogy egy-egy rosszabb ajánlatot adjanak be a tenderre.

A Dunai Személyszállító ellen előbb kényszertörlést rendeltek el, majd 2024 áprilisában a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága kezdeményezte a felszámolási eljárás megindítását. A Hajózni Jó Kft. a mai napig működik, azonban árbevétele az elmúlt években nem volt az Opten adatai szerint.


Pénzbüntetés

A GVH vizsgálata kiderítette, hogy az ügy fontosabb szereplői a Rubin Group Kft. és a Duna-Weser Kft. voltak, amelyekre 5-5 millió forintos büntetést szabtak ki. Mindez 30 százalékkal kevesebb, mint az eredeti büntetés összege, ugyanis kartell tagjai együttműködtek a GVH-val és bizonyítékokat szolgáltattak a saját jogsértésükre.

A két cég azonban a döntés tudomásul vétele helyett keresetet indított a határozat ellen – annak ellenére, hogy beismerték tettüket. A Rubin Group és a Duna-Weser teljes egészében vitatta az eljárás jogszerűségét.

Mindezzel a kartell főkolomposai tovább súlyosbították helyzetüket, ugyanis a GVH eljárásának megtámadásával elveszett részükről a „jóhiszemű és folyamatos együttműködés”. A hatóság ezt követően jelentősen megnövelte a kartellezés miatt kiszabott büntetést: míg a Rubin Group 6,5 millió forintot, addig a Duna-Weser 10 millió forintot volt kénytelen kifizetni.

Azzal tehát, hogy Magyar Péter Ordas Esztert indította fővárosi jelöltként, egy olyan személyt próbál bejuttatni a Fővárosi Közgyűlésbe, aki társaival megpróbálta megkárosítani a fővárost.

2024. május 15. 09:23
Hírt adtak Robert Fico állapotáról - a kommunikáció lehetőségei korlátozottak
Egyelőre nem szállítják át Pozsonyba a szlovák miniszterelnököt.
Megbénult az európai légi közlekedés, betörtek a müncheni reptérre
Mintegy 60 járatot törölni kellett.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Menczer Tamás: Ez történik!
Videót tett közzé Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a hivatalos Facebook-oldalán, amelyben az or...
Önkormányzati választás: Több településen már tudni az eredményt
Valahol már most eldőlt a verseny.
Tények teljes adás, 2024. május 18., szombat
ELFOGÁS - Kommandósok fogták el egy csepeli drogtanya mellett Kaiser Edét. A móri mészárlás miatt tévesen elítélt fé...
Pünkösdi nyitva tartás: Így tervezze a bevásárlást
Várhatóan sokan az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást.
Végleg eltűnt a Twitter, egy korszak lezárult
Nincs többé.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.