A fenyegetőző terrorszervezetek ki akarják használni a migrációt

Néhányan azt gondolhatják, hogy a Közel-Kelet konfliktusai, a terrorizmus tőlünk távoli jelenségek. A helyzet azonban az, hogy az onnan kiinduló migráció ezeket a problémákat Európa területére hozza. A Nemzetbiztonsági Bizottság számára készített titkosszolgálati jelentés szerint három közismert terrorszervezet is felbukkanhat a rajtunk keresztül vezető migrációs útvonalon, ráadásul fenyegető nyilatkozatokat is tettek - írta meg a Magyar Nemzet.

Az Izraelben nemrég véres terrorcselekmények sorozatát elkövető Hamász vezetője néhány héttel ezelőtt, 2023. október 10-én újabb terrorcselekmények elkövetésére szólította fel híveiket. Khalid Mashal, a Hamász alapítója és vezetője beszédet intézett a világ muszlimjaihoz, négy pontban összefoglalva, hogy miket kér tőlük.

Ezek közül kettő kiemelten fontos. Az első pont az, hogy mutassanak minél több haragot, küldjék a düh üzenetét mindenkinek. Az általa legfontosabbnak nevezett negyedik pontban pedig megkérte a világ összes muszlimját, hogy a lelkükön hordozzák a dzsihádot, harcoljanak és legyenek mártírok az Al-Aksáért. Ez gyakorlatilag a globális dzsihádra való felszólítás.

Erre a Hamász-nyilatkozatra is utal az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára készült titkosszolgálati jelentés. „A szerb-magyar határtérségben tapasztalható illegális migráció nemzetbiztonsági vetületei” című dokumentum főbb megállapításai között nem kizárólag a Hamász nevű terrorszervezet tűnik fel. A dokumentum megjegyzi, hogy a palesztin felhíváshoz az ISIS és az Al-Kaida, két, szintén régóta jól ismert terrorista csoport is csatlakozott.

Növekvő kockázat

A súlyos veszély tehát Magyarországot is érinti, ugyanis a jelentés szerint „a felhívások és a feszültség szintjének általános növekedése miatt egyre több, lehetséges európai célpontokkal (is) kapcsolatos terrortámadásra utaló információ keletkezik”. Bár hazánkban – több más európai uniós tagállammal szemben – nem él jelentős számú arab diaszpóra, ugyanakkor migrációs tranzitútvonalon fekszünk.

A Nemzeti Információs Központ ezért is állapítja meg, hogy

belbiztonsági tekintetben – az Izrael és a Hamász közötti háború hatásaként – fokozott kockázatot jelent a migrációs nyomással arányosan megnőtt terrorkockázat. Az illegális migráció útvonalait – beleértve a Magyarországon áthaladó nyugat-balkánit – terrorista hálózatok használhatják fel.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Így függ össze tehát a probléma a szerb-magyar határ déli oldalán tapasztalható áldatlan állapotokkal. A jelentésből az is kiderül ezzel kapcsolatban, hogy az ottani embercsempészbandák nem egyszerűen egyre szervezettebbek és egyre erőszakosabbak, de részben máris közel-keleti befolyás alá kerültek.

A magyarországi szolgálatoknál olyan információk is keletkeztek, miszerint van olyan közel-keleti terrorszervezet, amelynek vezetése részéről már felmerült az igény teljes embercsempész-hálózatok megszerzésére, azaz megvásárlására. Így vonnák aztán ellenőrzésük alá az embercsempészetet a déli határainkon.


Magányos farkasok?

A veszélyeket ráadásul tovább fokozza a terroristák elmúlt években tapasztalható működésmódja. Erre utalt Jan Op Gen Oorth, az Europol szóvivője az Euronews-nak nyilatkozva. Szerinte az iszlamista terrorizmus most is a legnagyobb terrorfenyegetés Nyugat-Európában, és „várhatóan továbbra is a magányos farkasok fogják elkövetni a legtöbb terrortámadást”.

Az Europol ezzel együtt azt is megállapította, hogy a magányos farkasok talán nem is annyira magányosak, mivel a toborzás és a radikalizálódás folyamata egyre inkább összehangoltnak tűnik számukra.


Terror Európában

Emlékezetes, hogy 2015-ben, amikor az elmúlt időszak legnagyobb migrációs hulláma érkezett kontinensünkre, az előző évi négyről tizenhétre nőtt az iszlamista terrorcselekmények száma. Az Europol adatai szerint 2014-ben négyen, 2015-ben már százötvenen haltak meg ilyen támadásokban.

Utóbbi évben került sor a röszkei ostromra, amikor agresszív migránsok megtámadták a magyar határvédőket. 2016-ben is óriási, ellenőrizetlen embertömegek érkeztek Európába. Abban az évben tíz támadásban 135-en vesztették életüket.

Akkor történt a nizzai merénylet, amelyben 86-an haltak, és 458-an sebesültek meg. Ez utóbbi terrortámadást a most is a fenyegetőző csoportok között feltűnt ISIS vállalta magára.

Bécs belvárosában 2020. november 2-án követelt négy halálos áldozatot az a terrortámadás, amelyben 23-an megsérültek. Az elkövető ez esetben is „magányos farkas” volt, de négyen segítettek neki. Tavaly összességében 380 terroristát tartóztattak le a kontinensünkön, ebből 266 volt iszlamista.

2023. november 04. 09:30
Többen meghaltak hóviharokban Ukrajnában
Tízen meghaltak az Ukrajnában dúló hóviharok miatt..
Holttestre bukkantak a Marosban, kiderült, ki az áldozat
Két városból is jött segítség, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Szijjártó Péter: A NATO ragaszkodjon korábbi döntéséhez!
Mi, magyarok speciális földrajzi helyzetben vagyunk, hiszen keletről a háborútól szenvedő Ukrajna, délről pedig Euró...
Körözött török terroristát fogtak el Magyarországon
Emberölésért és fegyveres terrorszervezet tagjaként körözték a hatóságok azt a 23 éves török férfit, akit társával e...
Felavatta az idei első havat egy gyergyói maci, gyermekként csúszdázik a kis cuki
Videón az önfeledt bocs.
Napi ige: Küzdj félelmeid ellen Isten igéjével!
„Ha félek is, benned bízom.” (Zsoltárok 56:4)
Eljegyzési gyűrű után sóvárog a TV2 sztárja, de a kegyetlen valóság más tartogatott számára
Viczián Viktória és szerelme, Somhegyi Krisztián a szerda reggeli Mokka vendégei voltak, ahol igazán kalandosra sike...
Kibertámadás érte a Japán Űrkutatási Hivatal szerverét
Illetéktelen behatolás történt a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) szerverére - jelentette be szerdán a japán kormány,...
Netanjahu: Izrael a tűzszünet végeztével elpusztítja a Hamászt
Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezete...
Nagy dobásra készül a Gáspár család, már a dátumot is kitűzték
Gáspár Győző és felesége, Bea a szerda reggeli Mokka vendégei voltak, ahol a Párharcból való kiesésük kapcsán beszél...
Rémisztő videó került elő a meztelenül vicsorgó Britney Spearsről
Hatalmas albínó halszörnyet fogtak ki a Dunából
A milliárdos Jákob Zoltán mindent elárult a szakítása valódi okairól
Szoboszlai Dominik pályát váltott, a Liverpool sztárja fánkokat árul - videó
Drogot és fegyvert találtak egy amerikai bűnöző végbelében

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.