háború

A fegyverszállítások miatt utazik Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Orbán Viktor azért nem megy Kijevbe, mert Magyarország nem akar részt venni a fegyverszállításokban – írta a Mandiner

2022. március 15. 11:53

A hivatalos közlemény szerint a politikusok az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe, az útról előzőleg Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, a nemzetközi szervezetek, ezen belül az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat. A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió „egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára”, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot – írták.

Fotó: Twitter / @Reuters

A kijevi utazás egyik legfontosabb témája az Ukrajnába irányuló fegyverszállítás lesz. A Mandiner forrásai arról beszélnek, hogy a fegyverszállítás kérdése a versailles-i uniós csúcson is felmerült. A rendkívüli csúcstalálkozó zárónyilatkozata is sokat sejtető volt, az uniós vezetők ugyanis kijelentették, hogy további nyomást helyeznek Oroszországra és Fehéroroszországra a háború mielőbbi véget érése érdekében és belengették, hogy az eddig meghozott súlyos szankciókon túl készek további lépéseket is hozni.

A további anyagi támogatásra vonatkozó ígéret egyrészt azt jelenti, hogy például az ülésen Josep Borrell külügyi főképviselő javaslatára Charles Michel tanácsi elnök is felvetette, hogy további 500 millió eurót adjanak az Európai Béke Eszköz (EPF) javára, amelyből az eddigi 500 milliós fegyverszállítást és egyéb felszerelés finanszírozását már eldöntötték a vezetők. A lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnökök kijevi látogatásának egyik témája a fegyverszállítás lesz. A kijevi útról a magyar miniszterelnök is tudott, attól szándékosan tartotta magát távol, hiszen Magyarország nem akar közvetlenül részt venni az ukrajnai háborúban, még fegyverszállítások útján sem. Jelzésértékű, hogy nem utazik Kijevbe sem a német kancellár, sem a francia elnök.

Fotó: Twitter / @Reuters

A magyar kormány már korábban döntött arról, hogy nem küldünk sem katonát, sem fegyvert, és nem engedjük azt sem, hogy rajtunk keresztül szállítsanak halált okozó fegyvereket Ukrajnába. Erről Szijjártó Péter legutóbb hétfőn beszélt, amikor úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások betiltása a biztonságot, „azok esetleges engedélyezése – ahogy a baloldal szorgalmazza– pedig a veszélyt jelenti”. A külgazdasági és külügyminiszter szerint „a fegyverszállítások veszélyességéről — ha korábban nem voltak vele tisztában –vasárnap végérvényesen meggyőződhetett mindenki: az oroszok támadást intéztek egy Lengyelországtól alig húsz kilométerre fekvő támaszpont ellen, ahol szakértők szerint külföldről érkezett fegyverszállítmányokat tároltak”. A tárcavezető szerint „ha nem tiltottuk volna be a fegyverszállítmányok áthaladását Magyarországon, akkor azok átadására a magyar-ukrán határon került volna sor, az pedig a tegnapihoz hasonló támadás veszélyét okozta volna Kárpátalja területén, a magyar-ukrán határ közelében”.

Fotó: Twitter / @Reuters

A baloldali politikusok kvázi egymásra licitálva beszéltek arról, hogyan kellene Magyarországnak beavatkozni a háborúba. Márki-Zay Péter a Partizán című YouTube-műsorban katonák küldéséről, az ATV-ben fegyverszállításról beszélt. Fekete-Győr András pedig már februárban a fegyverszállításokat szorgalmazta. De Gyurcsány volt honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc és uniós képviselője, Rónai Sándor is fegyvereket szállítana Ukrajnába. A Jobbik alelnöke pedig egy múlt heti lakossági fórumon arról beszélt, hogy hivatásos NATO-katonákat küldene Ukrajnába az oroszok ellen harcolni.

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Újabb csapadék érkezik
időjárás-jelentés, 2022. május 26., csütörtök
Összeszorul a szív: Ezt tette Berki Krisztián urnája mellé kislánya
Berki Krisztián egyik barátja beszédében ígéretet tett, azt mondta: vigyázni fog a celeb gyerekeire.
Először szólal meg a tragédia óta
Több mint négy hónapja temették el Babicsek Bernátot, mégsem tud békében gyászolni a családja. A színész 41 évesen f...
Elfajult a családi vita, megkéselte anyja védelmére siető öccsét
A testvért súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az ügyészség a bírósági ítélet helybenhagyását indítványozta.
Tönkrement Kautzky Armand házassága
22 év után tönkrement Kautzky Armand házassága. Először csak a szomszédok pletykáltak arról, hogy szétköltözött a hí...