A britek atomháborúba sodornák a világot

Oroszország kénytelen lesz reagálni abban az esetben, ha Nagy-Britannia ténylegesen átadja az atomtölteteket Ukrajnának, ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki – szemlézte az Origo a V4NA nemzetközi hírügynökség tájékoztatását.

Nem kellett sokat várni Oroszország válaszára annak kapcsán, hogy a brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy Nagy-Britannia olyan lövedékeket adna át Ukrajnának, amelyek szegényített urániumot tartalmaznak.

Ennek veszélyeiről a V4NA ebben a cikkben számolt be. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy a Nyugat elhatározta, hogy nem szavakban, hanem tettekben harcol Oroszországgal az utolsó ukránig. Ha a kollektív Nyugat nukleáris komponensű fegyvereket kezd használni, Moszkva kénytelen lesz reagálni.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Ez alighanem azt jelentené, hogy Nagy-Britannia meggondolatlan lépése egyetlen karnyújtásnyira sodorná a világot az atomháborútól, ahelyett, hogy a tűzszünetet segítenék elő. A brit bejelentésre Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is reagált, aki rendkívül borús jövőt képzel el.

Nem lennék meglepve, ha ez valóban megtörténne, de kétségtelen, hogy rosszul fog végződni számukra

– szögezte le Oroszország külügyminisztere, aki egy újságírói kérdés után arra is utalt, hogy a helyzet a harmadik világháború kirobbanása felé is veheti az irányt a Nyugat miatt.


Az urániumot tartalmazó lövedékek Ukrajnának történő átadására vonatkozó terveket a konfliktus további eszkalálódásának kockázatával járó lépésnek tartja a londoni orosz nagykövetség is, amely egy közleményben reagált a hírekre. 

A brit fegyverszállítások Kijevbe, különösen az ilyen érzékeny típusúak, a helyzet további destabilizációjához vezetnek, és ellentétben állnak a nemzetközi jog normáival

– írja a nagykövetség, majd leszögezi:

E fegyverek radioaktivitása, magas toxicitása és rákkeltő hatása jól ismert. A szegényített urán alkalmazásának következményei közé tartozik a rákos megbetegedések számának növekedése a lakosság körében és hatalmas környezeti károk az ukrán területen, ahol a fegyvereket használják. Mindezekről a szerbiai és iraki civilek tudnak mesélni, akik még mindig érzik az ilyen akciók hatásait. Maga Nagy-Britannia vezetése, amely közvetlenül részt vett ezekben a konfliktusokban, aligha felejtette el ezt.

Az orosz nagykövetség hozzátette, hogy a britek a pusztítást és a maximális kár okozását választanák, a brit vezetés érvelése pedig arról, hogy hajlandó segíteni “Ukrajna újjáépítésében”, további cinizmust ad a történéseknek. 

Összességében újabb bizonyíték arra, hogy Ukrajna nem több, mint az Egyesült Királyság számára a hazánkkal való konfrontáció próbaterepe

– írja, végül figyelmeztette Londont, hogy ne lépjen át egy újabb veszélyes vonalat az “Oroszország legyőzésére irányuló mániákus törekvésében”.

Az USA ennek ellenére a tűzszünetet és a béketárgyalásokat sem kívánja elősegíteni, ehelyett inkább úgy döntött, hogy az Abrams harckocsik egy régebbi változatát adja át Ukrajnának a szállítások felgyorsítása érdekében.

Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszországnak oka van attól tartani, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek egy része a “feketepiacra” kerülhet.

Hozzátette, hogy az amerikai fegyverszállítások erősítik Kijev büntetlenségének érzését, és “az ukrán válság földrajzi kiterjedését provokálják”.

2023. március 22. 14:58
Tóth Andi kisírt szemekkel jelentkezett be videóban
Sírt, miközben készítette a videót.
Stohl András cuki fotóval mutatta meg, hogy milyen egy boldog nagypapa
A színész első unokája és legfiatalabb lánya között egy év korkülönbség van.
Vigyorgós, többszörösen körözött, toplistás szökevényt keres a rendőrség
Rengeteg bűncselekményt követett el K. Tibor.
Ijesztő maszkban támadt a Komárom-Esztergom vármegyei texasi láncfűrészes
Előbb a láncfűrésszel, majd egy boxerrel támadt a rendőrökre egy tónál az őrjöngő férfi.
Fék helyett a gázra lépett, már a tanpályán felborult az autóval - videóval
A 63 éves nőt a tűzoltók szabadították ki az összetört járműből.
"Látni akarom a gyerekem!"
Felfoghatatlan, amikor egy kisgyerek azért sír a telefonban, mert nem láthatja az anyukáját, vagy az apukáját. Az el...
Rettegnek a lakók a fegyveres albérlőtől egy budai társasházban - videóval
Fegyveres lakásfoglalóktól rettegnek a helyiek egy budai társasházban - legalábbis ezt állítják az ott élők. A probl...
Újabb világjárvány fenyeget
Ökológiai katasztrófát okoz az ukrajnai gátrobbanás, felbecsülhetetlen a kár, újabb világjárvány fenyegeti a világot...
Holnap hidegfront érkezik
Időjárás-jelentés, 2023. június 10., szombat
A komlótermesztéssel is segítik a régiót
Komlótúrát, sörkóstolót és jótékonysági pikniket szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombón. A program...
Hanga Ádámék már csak egy győzelemre vannak a spanyol bajnoki döntőtől
Külföldi diákok az SZFE-n: nagyon jól érezzük magunkat, csodálatos a közös munka - videó
Hihetetlen balszerencse: ezen múlhat a Manchester City BL-győzelme
Tarolt a Blokád a magyar filmes díjátadón
Így szólt a BL-himnusz a magyar zongoraművész előadásában - videó