„A bántalmazás tankönyvi példáját láthatjuk leírva” – ezt gondolja a kapcsolati erőszak szakértője Varga Judit megdöbbentő bejegyzéséről

Számtalan, a korábbi miniszteréhez hasonló esettel lehet találkozni sajnos – fogalmazott a Mandinernek Boglacsik Tímea.

Kedden délelőtt Varga Judit döbbenetes részleteket osztott meg közösségi oldalán Magyar Péterrel való kapcsolatáról, miután Magyar előhúzta a feleségéről készített hangfelvételt. Noha Magyar Péter határozottan tagadta a Varga Judit bejegyzésében írtakat, azok kapcsán a lap Boglacsik Tímeához, a kapcsolati erőszak szakértőjéhez fordult Varga Judit első bejegyzése kapcsán. Interjújukat lentebb olvashatják.


Varga Judit kedden délelőtt egy nagyon erős posztot tett ki közösségi oldalára, amelyben volt férje bántalmazó cselekedeteiről ír. Hogyan érdemes értelmezni egy ilyen történetet?

Azt gondolom, a segítő szakmában, főleg, ha áldozatokról beszélünk, nem kérdőjelezhetjük meg az általuk elmondottakat, ugyanakkor egy ilyen horderejű ügyben – is – rendkívül nagy felelősség terheli a nyilatkozót (és természetesen a vélelmezett elkövetőt is), hiszen sok áldozat is figyelemmel kíséri a történéseket. Jelen helyzetben továbbra is nehéz egyértelmű szakmai véleményt megfogalmazni, hiszen sokkal nagyobb erők összefeszüléséről és érdekekről van szó pro és kontra, mint egy „hétköznapi” esetnél. Erősen hat az érzelmekre a poszt, súlyos vádakat fogalmaz meg, és magunk elé tudjuk képzelni az abban leírt jelenetet.


Változtat-e a poszt megítélésén bármit az a közéleti adok-kapok, ami most Magyar Péter és Varga Judit között kialakult?

A nagy nyilvánosság előtt zajló „adok-kapok” kifejezetten alkalmas a társadalom megosztására, polarizálására, és sajnos alkalmas lehet azoknak a hangoknak a felerősítésére is, amelyek az áldozatok szavahihetőségét kérdőjelezik meg, illetve még inkább megjelenik az áldozathibáztatás. A másik oldalon pedig a megbélyegzéssel, vádaskodással találkozhatunk. Ezek hatványozottan nem tesznek jót a kapcsolati erőszak ügyének.

A probléma egyébként sem könnyen megítélhető sok esetben, ám amikor a két fél tökéletes ellentmondásban van egymással, és sokféle érdek dominál, (szak)ember legyen a talpán, aki bármelyik oldalra magabiztosan odaáll.


Mi a véleménye a posztban leírt történésekről?

A posztban megfogalmazott történet verbális, lelki és fizikai bántalmazást is leír, jól példázza az áldozatok megküzdési vagy inkább elkerülési stratégiáját. Varga Judit abban bízott, hogy a csendben maradásával előbb túl lehet ezen a krízishelyzeten, és úgy tűnik, a legtöbb hasonló helyzettel ellentétben, itt sikeres volt a „módszer”.

A hallgatás, a csend azonban nem feltétlenül jó üzenet az áldozatok számára. Azt sugallja, hogy a bántalmazottnak kell olyan taktikát választani, amivel elkerülhető egy olyan konfliktus, amelyért nem ő a felelős.

Mélyebben is lehetne elemezni a poszt szövegét, amely a bántalmazás dinamikájára, a kilépési kísérletekre vagy a zsarolásra vonatkozik, mindenesetre azt gondolom, hogy

a bántalmazás tankönyvi példáját láthatjuk leírva, számtalan ilyen esettel lehet találkozni sajnos.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Mik az ismérvei egy bántalmazó embernek?

A hatalomhoz, kontrollhoz ragaszkodás, a nemet mondás el nem fogadása, de ide tartozhat az is, amikor a bántalmazó úgy alakítja a dolgokat, hogy az áldozat magát kezdje el hibásnak érezni a kialakult helyzetért, hovatovább megideologizálja a bántalmazást a szeretet fogalmát, jelentését átkeretezve.


Miért fordulhatott elő, hogy Varga Judit benne ragadt egy ilyen kapcsolatban? Mi jellemzi a bántalmazó kapcsolatokat?

A „miért maradt” kérdésre nagyon sok válaszunk lehet, ám kerülnünk kell az áldozathibáztató hangnemet. Az, hogy a konkrét esetben Varga Juditot mi tartotta vissza attól, hogy korábban kilépjen az általa bántalmazó kapcsolatnak megítélt helyzetből, nem tudhatom, de amiért általában maradnak az áldozatok, azok jellemzően nagyon életszerű dolgok.

A gyermekek elvételével történő – vagy bármilyen egyéb – zsarolás, gazdasági függés a bántalmazótól, fenyegetés, bizonytalanság a jövőtől, félelem a bántalmazó vagy a környezet reakciójától, esetleg a gyermekek ragaszkodása a bántalmazóhoz, és természetesen az abba vetett hit is ide tartozhat, hogy az elkövető majd megváltozik, és újra visszakaphatjuk azt az embert, akit valaha megismertünk és megszerettünk.


A bántalmazott környezete tud-e valamit tenni?

Hiszem, hogy a bántalmazott környezete tud tenni azért, hogy az áldozat biztonsággal ki tudjon lépni egy ilyen helyzetből.

Abban az esetben, amikor a bántalmazott felvállalja a problémát, őt – a lehetőségekhez mérten – támogatva, segítve kísérhetik a megoldás útján (biztonságos lakhatás biztosítása, ügyek intézése közben támogató jelenlét, esetleg anyagi támogatás, lelki támasz nyújtása, stb.), ha pedig még nem érkezett el az az idő, hogy az áldozat megnyíljon, de sejtjük, hogy ilyen probléma állhat a háttérben, úgy tudtára adhatjuk, hogy ha készen áll elmondani, mi történt vele, mi mellette állunk. Erőltetni természetesen nem szabad a segítést, nem faggathatjuk a bántalmazottat, mert az nagyon gyorsan bizalomvesztéshez és még nagyobb bezárkózáshoz, elszigetelődéshez vezethet.

Felhívnám ugyanakkor a figyelmet azokra a helyzetekre, amelyek során egyértelműen megvalósul a kapcsolati erőszak. Ilyen lehet az, ha a szomszédban dulakodást, hangoskodást hallunk, ha gyermekbántalmazást tapasztalunk. Akut helyzetben a 112-es telefonszámot érdemes tárcsázni, illetve gyanú esetén, kiskorúak vagy időskorúak esetén a gyermekjóléti- és családsegítő szolgálatot szükséges értesíteni. Gyermekek esetében egyébként ez kötelességünk is lenne, hiszen voltaképpen mindannyian a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai vagyunk.


Mit üzen az, hogy az esetről szóló poszt, illetve a korábbi, párkapcsolati bántalmazási videó alatt a volt férj – akiről a poszt szól – nevetős emojival reagál?

Azt gondolom, ebben az esetben Magyar Péter ezzel kívánja megerősíteni véleményét az általa megfogalmazott rágalmazásra vonatkozóan, és kifejezni, hogy számára ezek a történetek nevetségesek. Amennyiben azonban bebizonyosodik, hogy ezek valóban megtörtént esetek, úgy új értelmezést is nyerhetnek ezek a reakciók, amelyek a probléma, az áldozatok kigúnyolására lehetnek alkalmasak.

2024. március 27. 08:52
Horror Mezőnyárádon: Akasztás volt az erdőben
Felkavaró helyszíni képek készültek.
Most érkezett: Többen kizuhantak egy csepeli panelházból
Lesújtó tragédia történt.
Budai Gyula magyarázatot vár Karácsony Gergelytől a hídpénzbotrányról
Budai Gyula felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, nyilatkozzon arról, hova tűnt el 1,5 milliárd forint a ...
Nacsa Lőrinc: Folytatjuk a támogatói aláírások gyűjtését a béke mellett!
Június 9-én létfontosságú választás lesz. A választás tétje egyszerű: háború vagy béke? - szögezte le legújabb videó...
Hidvéghi Balázs: Jelenleg Gyurcsány Ferencnek van főpolgármestere, a budapestieknek pedig nincs
Hétfőn is folytatódik a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra kampánya az online és közerületi...
Egy nagymama mellett ébredt a népszerű magyar énekes, azóta már az országot is elhagyta
Magyarázatot adott mindenre.
Nem kellett neki a kutya, felakasztotta - Tények 18.00
Az állatkínzó édesanyja azt mondta, nem tudta, hogy a fia ilyen kegyetlenül végzett az állattal. További részletek a...
Gólyahír! Első gyermekét várja a TV2 sztárja
A bájos színésznő édes fotóval tudatta az örömhírt a nagyvilággal.
Óriási a boldogság: Szabó Ádámék elárulták, mikor érkezhet a baba
Kitűzték a dátumot.
Napi ige: Amikor a legjobb sem elég jó
„Mester, egész éjszaka fáradoztunk ugyan, mégsem fogtunk semmit, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.” (Lukács ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.