A baloldal energetikai szankciós követelései nyomorba taszítanák a magyarokat

Ellátási problémákat, kaotikus állapotokat és hatalmas kárt okozna Magyarországnak, ha a baloldal energetikai szankciókra vonatkozó követelései valóra válnának.

2022. március 12. 13:14

Az elmúlt hetek, hónapok nyilatkozatai, amelyekkel a baloldal politikusai botrányt okoztak, azt igazolják, hogy Márki-Zay Péternek, Gyurcsány Ferencnek és a baloldal meghatározó képviselőinek nem számít a magyar emberek megélhetése, az ipar, a mezőgazdaság működőképessége, vagy fogalmuk sincs az általuk sürgetett lépések – az orosz gázszállítás és a Paks II beruházás leállításának – következményeiről. A Mediaworks Hírcentruma sorra vette, milyen követelésekkel álltak elő a baloldal vezetői az elmúlt időszakban, amelyek veszélybe sodornák a magyar energiaellátást, és elviselhetetlen terheket rónának az emberekre.

A magyarországi baloldal célkeresztjében áll évek óta a paksi atomerőmű és annak bővítése, a Paks II beruházás. Az orosz–ukrán konfliktus éleződése, majd a katonai akció megindítása után újult erővel folytatták a támadássorozatot, valóságos össztüzet zúdítottak a projektre, annak azonnali felfüggesztését követelték szinte óránként.

Súlyos árat fizetnénk a baloldal szankcióiért
Elöljáróban érdemes felidézni ismét, hogy stratégiailag milyen fontos szerepet tölt be a magyar energiaellátásban a paksi atomerőmű.

Az egyik ilyen adat azt mutatja, ha a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát a szabadpiacról szereznénk be, akkor a családok rezsiköltsége a négyszeresére emelkedne.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége 264 564 forinttal, 356 693 forintra nőne. A paksi atomerőmű évente mintegy 14 terrawattóra villamos energiát termel, ekkora mennyiség szabadpiaci beszerzése a jelenlegi árakon mintegy 1200 milliárd forinttal kerülne többe évente az erőmű jelenlegi önköltségi árához képest.

A baloldal ennek ellenére folyamatosan, naponta többször támadja a paksi beruházást.

Márki-Zay Péter február 24-én az orosz nagykövetség előtti tüntetésen azt mondta: – És végezetül három további kérésünk is van (…). Az egyik, hogy csatlakozzon az Európai Unió szankcióihoz, és haladéktalanul függesszék fel Paks II engedélyezési eljárását. Egy nappal később a baloldal miniszterelnök-jelöltje a közösségi oldalán ezt írta: „Követeljük, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a Paks II beruházás előkészítését!”

A baloldal tehát folyamatosan, naponta többször támadja a paksi beruházást.


Márki-Zay a február 27-i élő bejelentkezésében a Facebookon megismételte a fenti követelését arra hivatkozva, hogy a finnek is felfüggesztették az orosz erőmű engedélyezését. Ezek után február utolsó napján és március elsején is Facebook-bejegyzésben sürgette a Paks II leállítását.


De Gyurcsány Ferenc sem akart lemaradni a „kapitány” mögött, a baloldal vezére is a közösségi oldalán támadta a beruházást a háborús konfliktus kapcsán február 25-én: „A magyar kormánynak világosan fel kell lépnie az orosz agresszió ellen! Tegye meg, amit megtehet – függessze fel a paksi beruházást, és vágja el magát a putyini politikától!”

A DK elnökének felesége, Dobrev Klára március elsején csatlakozott a kampányhadjárathoz, amikor szintén a Facebook-oldalán tett közzé bejegyzést: „Követeljük Orbán Viktortól, hogy (…) még ma állítsa le a Paks2-beruházást!”

Azonnal felfüggesztenék a beruházást

Az atomerőmű egyik legdühödtebb ellensége a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea, aki szenvedélyesen támadja évek óta a magyarországi orosz beruházásokat, köztük kiemelten a paksi bővítést. „Tudjuk, hogy ön számos nyugati országgal ellentétben semmilyen magyar szankciót nem fog bevezetni Putyinnal szemben, mi viszont április 3-a után az új kormányban azonnal felfüggesztjük a paksi orosz beruházást” – írta a közösségi oldalán február 25-én.

Március elsején ismét nekirontott a kormánynak, egymás után két posztban is. Előbb ezt írta: „Kormányváltás után befejezzük a hazánkat veszélybe sodró hintapolitikát, és megerősítjük szövetségünket az unióval és a NATO-val. Azonnal felmondjuk a Paks2 atomszerződést, és kitiltjuk az orosz kémbankot!” A következő bejegyzésében pedig úgy fogalmazott: „Egy biztos: elég volt a hazudozásból, a pávatáncból, április 3. után az új kormány valóban kitiltja a kémbankot és felmondja a Paks2 szerződést!” (Szabó Tímea a Nemzetközi Befektetési Bankot nevezi „kémbanknak”.)

Párttársa, Tordai Bence egyenesen hazaárulónak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért megkötötte a Paks II beruházásra vonatkozó szerződést.


Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint felül kell vizsgálni a Paks II beruházást. „Ha igazán elkötelezett a béke kikényszerítése és az orosz agresszió megfékezése mellett (bár utóbbit, ilyen élesen még egyszer sem mondta ki), akkor például haladéktalanul felülvizsgálja a Paks2-projektet és azonnali hatállyal felfüggeszti a Budapestre hozott orosz (kém)bank diplomáciai mentességét” – üzent a kormányfőnek Ujhelyi egy február végi bejegyzésében.

A baloldal elzárná az orosz gázcsapokat

A Paks II mellett az orosz gázszállítást is leállíttatnák a baloldali politikusok. Holoda Attila, Márki-Zay Péter energiapolitikai felelőse egy vidéki fórumon azt fejtegette, hogy nem kell aggódni a gázellátás miatt. „Nem kell aggódni attól, hogy megfagyunk. Először is, most is van gázáramlás. Hülyék lennének az oroszok elzárni, hiszen pénzük van belőle. A tárolókba, és itt ugye Szoboszló határában van az első akkoriban legnagyobb tároló (…) ezekben a tárolókban van még annyi készlet, beleértve a stratégiai földgáztárolót, hogy ha véletlenül elzárnák az oroszok, még akkor is elég lenne legalább 35-40 napra. Aztán meglátjuk, hogy ők bírják-e 35-40 napig pénz nélkül.”


Ez a fajta felelőtlenség jellemző a főnökére, Márki-Zay Péterre is, aki még ősszel beszélt többször arról, hogy ostobaság a rezsicsökkentés vagy a benzinárstop, mert a világpiaci árakat nem lehet és nem is kell megállítani a határokon.


Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd parlamenti képviselője konkrétan azt sürgette, hogy zárják el az orosz gázcsapokat. – Hát ugye Oroszország egy energia-nagyhatalom. Abból van pénze, háborúzni, úgy tűnik, hogy drágán adja el az energiát. Ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni – fogalmazott március elsején az ATV-ben.


Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Címlapfotó: MTI

Újabb botrány Johnny Depp körül
Az ismert színészt most testőrei vádolták meg azzal, hogy illegális anyagok szállítására kötelezte őket.
Fapados szexjárat: A levegőben kívánta meg utastársát
A 35 éves férfi előbb alaposan megfogdosta, majd a mosdóba akarta rángatni a mellette ülő nőt.
Kiderült, miért léphetett vonat elé a kislány Gyürén, a nagyapa is tehetetlen volt
Iskolai zaklatások miatt próbálhatott végett vetni életének egy 11 éves kislány Gyürén - írja a Bors.
Hamarosan útjára indul az Ázsia Expressz új évada
Október 10-én harmadik évadával tér vissza a TV2 népszerű kalandreality-je az Ázsia Expressz.
Horror Tázláron: Elszabadult kutya harapta le egy biciklis kezét
A nőt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
Borzalmas haláleset az ajkai erdőben, meghalt egy háromgyerekes apuka
A rendőrség vizsgálja a tragédia körülményeit.
Orvosi műhiba miatt örökre így marad
Gyógyíthatatlan betegség keseríti meg Bence és édesanyja, Zsuzsanna életét. Bence Líbiában született, ahol félrekeze...
Lezuhant két katonai helikopter Kongóban, rengeteg a halott
A hírt a kongói hadsereg szóvivője közölte szerdán.
Tigrisek a hálószobában
Önök el tudnák képzelni, hogy két kis tigrissel aludjanak egy ágyban? Ez a különleges élmény bizony megadatik egy Za...
Nem bírták egymás nélkül, jöhet a baba
Mi is megdöbbentünk, amikor kameránk előtt ismét elcsattant egy csók Zámbó Krisztián és volt párja között egy család...