A 77 embert megölő Breivik szabadon engedéséről tárgyalnak

A norvég bíróság ügyésze csütörtökön kijelentette, hogy Anders Behring Breivik szélsőjobboldali norvég merénylő, aki 2011-ben 77 embert ölt meg, még mindig "nagyon veszélyes", ezért 10 év börtönbüntetés letöltése után sem teljesíti a norvég jog által lehetővé tett szabadon engedés feltételeit.

2022. január 20. 18:01

A feltételes szabadon bocsátásról szóló háromnapos meghallgatás utolsó napján Hulda Karlsdottir ügyész záróbeszédében hangsúlyozta, hogy Breivik "semmilyen megbánást nem tanúsított a bíróságon", és a tárgyalóteremben mutatott viselkedése csak egy "PR-fogás" része.

"Az ügyészség világos és egyértelmű véleménye szerint Breivik feltételes szabadon bocsátására irányuló kérelmét el kell utasítani" - szögezte le Karlsdottir. Breivik a fehérek felsőbbrendűségével kapcsolatos nézeteket hangoztatott, és náci karlendítéseket végzett a bírósági meghallgatás első napján, miközben kijelentette, hogy már elutasítja az erőszakot. Csütörtökön a meghallgatás zárásaként, az utolsó szó jogán megismételte, hogy tartózkodni fog az erőszaktól.

Breivik ügyvédje, Rystein Storrvik záróbeszédében kiemelte, hogy Breiviket feltételesen szabadon kell bocsátani, hogy bebizonyíthassa: megváltozott, és többé már nem jelent veszélyt a társadalomra, és mindezt lehetetlen bizonyítani, amíg teljes elszigeteltségben tartják.

A pszichiáter, aki 2012 óta végzi Breivik megfigyelését, szerdán úgy nyilatkozott a bírósági meghallgatásán, hogy Breivikben nem lehet megbízni. A börtön egyik tisztségviselője azt mondta a szabadon bocsátási kérelemről döntő bíróknak, hogy "egyértelmű annak a veszélye", hogy Breivik újra súlyos bűncselekményeket követne el, ha szabadon bocsátanák.


"Ez a bírósági meghallgatás is megerősíti, mennyire veszélyes Breivik
" - mutatott rá Lisbeth Kristine Royneland, aki az érintett családokat és túlélőket segítő csoportot vezet. A szabadon bocsátási meghallgatást megelőzően attól tartottak, hogy Breivik arra használja majd a mostani bírósági megjelenését, hogy a vele rokonszenvező emberek előtt ismét hangoztassa a nézeteit. "És pontosan ezt tette" - mondta Royneland, akinek a lányát ölte meg Breivik a 2011. júliusi támadásban.

Breivik a Norvégiában lehető legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetését tölti, miután Oslo kormányzati negyedében felrobbantott egy pokolgépet, majd egy baloldali ifjúsági aktivistáknak szervezett táborban ámokfutásszerűen lövöldözni kezdett, és több tucat embert lelőtt. A legmagasabb biztonsági fokozatú Skien börtönben három cella áll a rendelkezésére, amelyekben videójáték-konzolok, televízió, DVD-lejátszó, újságok és edzőgépek találhatók. Naponta kijárhat egy nagyobb gyakorló udvarra is.

A korábbi bírósági büntetőeljárás során épelméjűnek nyilvánították, bár az ügyészség akkor amellett érvelt, hogy pszichés beteg. Breivik nem fellebbezett a bírósági ítélet ellen, de később sikertelenül perelte a norvég államot emberi jogai megsértése miatt, miután megtiltották neki, hogy kommunikációs kapcsolatot tartson szimpatizánsaival. A Telemark kerületi háromfős bíróság január végén hozhat ítéletet Breivik feltételes szabadon bocsátási kérelmével kapcsolatban.

MTI

Zacskóba tett kisfiú holttestére bukkantak a Dunában
Egy kenus fedezte fel az emberi maradványokat.
Megrázó fotók érkeztek a halálos baleset helyszínéről
Ketten is meghaltak abban a balesetben, ami a 3-as úton történt kedden Szikszónál.
Halálra éheztették és kínozták 8 éves kislányukat
A szülők folyamatosan szörnyű dolgokat műveltek iker gyerekeikkel, akik közül az egyik meg is halt.
Agresszív barátjával együtt tűnt el Molnár Beáta, tragédia történhetett
A rendőrség nagy erőkkel keresi a 30 éves Beátát, aki korábban a bántalmazás miatt elítélt barátjával együtt tűnt el...
Szijjártó: Magyarország a béke pártján áll
Magyarország a béke pártján áll, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy elősegítse annak létrejöttét Ukrajnába...
Záporok, zivatarok éjszaka
időjárás-jelentés, 2022. május 24., kedd
Újabb európai országban jelent meg a majomhimlő
Csehországban kedden regisztrálták az első majomhimlővel fertőzött beteget, aki egy május eleji antwerpeni fesztivál...
Tények teljes adás, 2022. május 24., kedd
FRONTÁLIS - Szörnyű karambol Szikszónál, ketten meghaltak, amikor két autó frontálisan ütközött, a vétkes sofőr szab...
Sokkolta a családot az anyuka halála
A gyász immáron egy éve tart. Delhusa Gjon szeretett és fiatal menye tavaly halt meg, ezzel egy pótolhatatlan űrt ha...
Örökölhetjük a traumákat
Sajgó végtagok, indokolatlan remegés, félelem és furcsa 'látomások'. Ha ilyen tüneteket tapasztal és magyarázatot ne...