75 éves lesz a világ egyik leghíresebb akciósztárja

Július 6-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Sylvester Stallone Golden Globe-díjas amerikai filmszínész, rendező, az akciófilmek nagy sztárja, akinek neve Rocky és Rambo alakjával forrt össze. 

2021. július 04. 12:49

Michael Sylvester Gardenzio Stallone New York szegény bevándorlók lakta Hell's Kitchen városrészében született, fodrász apja Szicíliából érkezett, anyja egy amerikai táncosnő és jósnő volt. Fogóval segítették a világra, de közben megsérült arcának bal alsó fele, ami részleges izombénuláshoz vezetett. Fura beszéde miatt sokat csúfolták az iskolában, később viszont a filmvásznon egyik védjegye lett. Szülei válással végződő, folyamatos ellenségeskedése megmérgezte gyermekkorát, a nehezen kezelhető fiú háta mögött tizenöt évesen már tizenkét iskola volt, többségükből nem saját jószántából távozott. Kiváló fizikai képességei révén középiskola után sportösztöndíjat kapott a svájci American College-ba, ahol a futballcsapat kapitánya lett. Itt azzal keresett pénzt, hogy egy osztálytársával (mellesleg etióp herceggel) hamburgerbüfét nyitott, a lánykollégium őrzését is elvállalta, de hamar rájött, hogy többet keres, ha félrenéz, amikor a fiúk beosonnak az épületbe.

 

A Miami Egyetem dráma szakán töltött két év után New Yorkba ment, hogy színész legyen. Ehelyett csak oroszlánketrecet tisztított az állatkertben, pizzát sütött, volt jegykezelő is egy színházban, de elbocsátották, miután a tulajnak akart méregdrágán jegyet eladni.
Először egy erotikus filmben szerepelt, majd 1974-ben A lordok bandája című katasztrofális filmhez szerződtették. 1975-ben már csak száz dollár volt a bankszámláján, amikor három nap alatt megírt egy forgatókönyvet egy lecsúszott bokszolóról, aki megkapja élete nagy lehetőségét és a világbajnok ellen állhat ki. Az ötletet a Muhammad Ali-Chuck Wepner mérkőzés ihlette, amelyben az esélytelen fehér fiú mind a 15 menetet kibírta, sőt a földre is küldte Alit, akivel ez egész pályafutása során csak négyszer esett meg. A forgatókönyvért negyedmillió dollárt kínáltak neki, de Stallone ragaszkodott ahhoz, hogy a stúdiók által kiszemelt Robert Redford vagy Burt Reynolds helyett ő játssza a főszerepet. 

Kompromisszumként 28 nap alatt, alig egymillió dolláros költségvetéssel forgatták le a filmet, és az általa játszott Rocky Balboa egycsapásra sztárrá és gazdag emberré tette - a 40 millió dolláros bevétel 10 százaléka nála landolt. A film tíz Oscar-jelölést kapott, ebből kettőt Stallone - legjobb férfi főszereplő és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában ugyanazért a filmért korábban csak Charlie Chaplint és Orson Wellest nominálták. A Rocky a gálán három Oscart kapott, köztük a legjobb filmét.
A Rocky-filmekből még hét folytatás készült. A legnagyobb szakmai sikert a 2015-ös Creed - Apollo fia aratta, amelyben Rocky Balboa idős edzőként tér vissza, Stallonét élete alakításáért majd négy évtized után jelölték ismét Oscar-díjra. A Golden Globe-díjat el is nyerte, a gálán így fogalmazott: "Szeretném megköszönni képzeletbeli cimborámnak, Rocky Balboának, akinél a világon soha nem volt jobb barátom". A 2018-as Creed II-ben az a Dolph Lundgren is szerepelt, aki a Rocky 4-ben Balboa nagy ellenfelét, az orosz Ivan Dragót alakította, ebben a filmben az újdonsült bajnok Adonis Creed Rocky irányításával Drago fiával mérkőzik meg. A Creed-saga harmadik része 2022-ben kerül a mozikba, de ebben Rockyt már nem láthatják rajongói.

Másik óriási sikere a vietnami háború poklát megjárt veterán hős, John Rambo története, a David Morrell regényéből életre kelt szuperkatona neve mára fogalommá vált. Az első részben még a túlbuzgó kisvárosi seriffel konfliktusba keveredő Rambo a második résztől kezdve Vietnamban, Afganisztánban, Mianmarban teljesít veszélyes küldetéseket, a 2019-es (eddig) utolsó részben pedig a mexikói drogbárókkal veszi fel a harcot. A legtöbb rész forgatókönyvét részben vagy egészben Stallone írta, némelyiket maga is rendezte. A nyolcvanas évek végén olyan akciófilmekben szerepelt, mint a Kobra, a Túl a csúcson, a Tango és Cash. Más műfajokban is kipróbálta magát, az 1983-as, John Travolta főszereplésével és a Bee Gees zenéjével készült Életben maradni című film rendezésével a zenés filmek világába rándult ki. 1991-ben került a mozikba az Oscar, egy évvel később az Állj, vagy lő a mamám! című vígjátéka, de a fogadtatás azt jelezte, ez nem az ő műfaja. Visszatért az akciófilmekhez, mint a Cliffhanger - Függő játszma, A pusztító, A specialista, a Dredd bíró és a Bérgyilkosok. "Sly" a műfaj egyik legjobban fizetett sztárjaként tündökölt, aki a veszélyes mutatványokhoz sem kért dublőrt.

Az új évezredben csillaga kezdett megfakulni. 2010-ben aztán összeszedett egy halom régi akcióhőst, és elkészítette a Feláldozhatók széria első darabját olyan sztárokkal, mint Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger. Hamarosan a negyedik, utolsó rész forgatásába is belefog. Sorozattá terebélyesedett a Szupercella is, amelyben Stallone börtönök biztonságát teszteli, kalandjait eddig három részben mutatták be, az utolsót 2019-ben. Idén az Öngyilkos osztag című produkcióban egy óriási humanoid cápának kölcsönözte hangját.

Magánéletének botrányait és tragédiáit örömmel teregette ki a bulvársajtó, évtizedeken keresztül volt is miről beszámolniuk. Háromszor nősült, első házasságából született egyik fia autista, a másik 32 évesen halt meg. Második, viharos házassága a modell-filmszínésznő Brigitte Nielsennel csak két évig tartott. Harmadik feleségével, Jennifer Flavinnal 1997 óta élnek együtt, és három lányuk született, a 2017-es Golden Globe-gálán mindhárman Miss Golden Globe-ként tündököltek.
Csillaga 1984 óta látható a hollywoodi Hírességek sétányán.

Elképesztő mit tett, miután halálra gázolta a motorost
A vétkes sofőr a baleset előtt nem kis mennyiségű sört és tömény szeszes italt fogyasztott.
Bemutatták a Fekete Istvánról szóló filmet
Egészestés dokumentumfilm készült Fekete Istvánról, számos regény, ifjúsági könyv és állattörténet életre hívójáról,...
Ürüléket kent az ágyra, csak váljanak el
Három évig tartott Ben Affleck és Jennifer Garner válása, de vannak olyanok is, akiknek a kapcsolatuknál hosszabb ma...
Kitálalt a híres televíziós személyiség a gyerekkori molesztálásáról
20 évig nem volt képes beszélni arról, amit az edzője tett vele még gyermekként.
Először mértek ilyen hideget idén ősszel
Fagyott az éjjel, idén ősszel először mértek mínusz hőmérsékleti értéket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgál...
Már nem repülhet, kihagyta a bemutatót
Vuk, Téli berek vagy éppen a Bogáncs. Ez csak néhány azok közül a regények közül, amik Fekete István tollából szület...
A barátai nevezték be, örökké hálás lesz
Most pedig megmutatjuk, hogy kik a legszebb lányok ma Magyarországon. Megtartották a Tündérszépe-választást idén is,...
Sorscsapások után csak a fiáért él
Folyamatosan érik a csapások a Bujákon élő Buzás-családot. Az édesanya egyedül neveli beteg gyerekét és saját unokáj...
Tűfóbiája miatt rettegett az orvostól
Bódi Margó súlyos ízületi gyulladás miatt alig tudott lábra állni, háromszorosára dagadt a térde. Nagyon megijedt és...
Nyári búcsú: olcsó, de becsaphatják őket
Ősszel korán sincs vége a vakációnak. Rengeteg közeli ország várja a nyaralni(!) vágyókat egészen október végéig. Gö...